KRAJ ARBITRAŽNE ZAVRZLAME

SLOVENIJA NA NOGAMA Sutra Arbitražni sud objavljuje odluku o Piranskom zaljevu, Globus otkriva kakva bi mogla biti presuda, Hrvatska nezainteresirana

 Goran Sebelic / CROPIX

- Slovenija se intenzivno priprema za provedbu arbitražne odluke, spremne su mnoge mjere - najavljuje izvor iz Cerarove Vlade. “Pripravni smo na sve, ali nasilno se nijedna odluka ne može provesti”, kaže visoki hrvatski diplomat.

Prve službene informacije da će Arbitražni sud donijeti odluku u graničnom sporu Slovenije i Hrvatske u Zagreb su stigle gotovo 48 sati nakon što su Slovenci to već znali. Tako su nastavljeni pomalo čudni odnosi Slovenije i suda nakon niza krajnje neuobičajenih događaja koji su i doveli do toga da Hrvatska izađe iz arbitraže i poruči da je četvrtak dan kao i svaki drugi.

Međutim, za Sloveniju je ovaj četvrtak, kad se objavljuje odluka arbitara iz Haaga, “dan D”. Već danima gotovo sve televizijske postaje emitiraju posebne emisije o sporu koji se vodi godinama, a među sugovornicima su i oni koji su direktno doveli do kompromitacije spora. Borut Pahor tvrdi da je miran, dok premijer Miro Cerar daje nejasne izjave da su spremni svi scenariji, što god to bilo.

Slovenska strana smatrala bi velikim uspjehom ako joj sud “dodijeli” više od polovice Piranskog zaljeva, a za Hrvatsku bilo kakva presuda ili odluka nema nikakvo značenje i ništa službeni Zagreb ne obvezuje na daljnje postupke. Ostaje sve kako je bilo.

Dok hrvatska strana uporno tvrdi da ne zna za odluku arbitara, a da je i ne zanima, Slovenci su očito jako dobro obaviješteni što će sud odlučiti. Očito, bit će to neko kompromisno rješenje kao i uvijek kada arbitražni sudovi presuđuju u takvim slučajevima, a za Sloveniju je “pobjeda” sve što proces utvrđivanja granice na moru pomiče od onoga što je danas. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nudi pregovore, i to što prije, a Slovenci to odbijaju tvrdeći da je moguće pregovarati samo o implementaciji odluke Arbitražnog suda.

'Moramo biti pripravni na sve'

I ostaje ono najvažnije pitanje. Može li i hoće nakon tog četvrtka doći do mogućih incidenata, pa čak i korištenja sile? Prije svega bi to značilo da Slovenci odluče jednostrano provesti odluku Arbitražnog suda ako po njihovoj prosudbi to bude povoljno za njih, što bi Hrvati sigurno spriječili. Već sam pokušaj da se to dogodi bio bi incidentan, po moru bi plovili policijski brodovi jedne i druge države i mediji bi s pravom to doživjeli kao eskalaciju sukoba između dviju zemalja.

- Iskreno, ne očekujem da će se takvo što dogoditi, ali moramo biti pripravni na sve. Upotreba sile je apsolutno neprihvatljiva i odbacuju to temeljna načela među državama, a Hrvatska i Slovenija članice su EU i NATO - kaže nam dobro obaviješteni hrvatski diplomat koji je sudjelovao u cijelom procesu koji se vuče godinama.

- Vojni sukob? Ma to je isključeno, jer Slovenci, kada bi to i htjeli, nemaju kapaciteta - uvjerava nas jedan vojni ekspert, tvrdeći da su mogući manji incidenti kakvih je i dosad bilo. “Možda neka predstava, ali nasilno se ne može provesti ni jedna odluka.”

Međutim, naši sugovornici iz Ljubljane kažu da je tim premijera Mira Cerara pripremio nekoliko varijanata za provedbu odluke Arbitražnog suda i da se o tome u njegovu kabinetu raspravlja gotovo danonoćno.

- Slovenija se intenzivno priprema, spremne su mnoge mjere. Agonija koja se vuče osam godina sada je pri kraju i imat ćemo jasnu granicu - rečeno nam je iz izvora bliskih slovenskim diplomatima.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!
Pogled na Hvar sa Vidove gore  200617
Globus
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:55