SANJIN ŠPANOVIĆ, UREDNIK VETA

'U svom političkom talk-showu imam veto na demagoške odgovore i plasiranje spinova'

Sanjin Španović u emisiji sa Božom Petrovom
 Veto

Koje odlike mora imati dobar politički talk show?
- Dobrog, informiranog i pripremljenog voditelja, te dobrog i aktualnog gosta. I, onu jednu žličicu tajnog sastojka koji mu pomaže da emisija bude drugačija i bolja. Moja žličica je pripremljenost za teme o kojima ćemo razgovarati i velika doza provokativnosti i inzistiranja na jasnim odgovorima koliko god se onome s druge strane to ne svidjelo. Važno je uvijek znati dovoljno o onome što pitate i o čemu pričate u emisiji.


Zbog čega se vaša emisija zove Veto?
- Iskreno? Nemam pojma. Želja je bila stvoriti talk show koji neće biti na sceni da popuni prostor i da se gosti u njemu naslikavaju, nego da se malo i preznojavaju na direktna i njima ponekad neugodna pitanja. Dakle, da to bude veto na demagoške odgovore i plasiranje spinova.


Koliko je prosječna gledanost Veta?
- Doseg emisije je oko 100 tisuća ljudi, a kad su gostovali najviši politički dužnosnici poput Milanovića, Reinera, Petrova..., bilježio sam i veće brojke. Uz to veliki broj ljudi Veto prati i preko društvenih mreža gdje se nalaze najzanimljiviji videoisječci, kao i putem vodećih portala. Kvaliteta emisije mi je bitnija od gledanosti, a važno mi je i kad se emisija po nekoliko dana citira i na nju se reagira. To je najbolje priznanje da si pokrenuo važno pitanje.

Imate li uzore u poslu?
- Nemam. Od svakog pomalo uzimam najbolje, a najviše pratim hardtalk voditelje u Velikoj Britaniji i Americi.


S 29 godina najmlađi ste urednik televizijskog talk showa u Hrvatskoj. Koje su prednosti, a koje mane vaše “mladosti”?

- Možda sam najmlađi po dobi, ali već sam skoro 12 godina u ozbiljnom novinarstvu. Mislim da mi je prednost što sam provokativan i izravan. Mene gost preko puta svojom pojavom i funkcijom ne može impresionirati i ne libim se postavljati mu neugodna pitanja i pokušati ga navući na tanak led, ako treba. Mana je mladost koja ponekad tjera grlom u jagode iz dobrih namjera, pa onda i na prvu nešto zezneš, ali i to činim sve rjeđe. Najveća mana će biti ako pomislim da ne moram raditi dalje na sebi kako bih napredovao.


Što ste sve u novinarstvu radili prije nego što ste postali autor, urednik i voditelj Veta?
- Bio sam u tiskanom novinarstvu i za vodeće dnevne novine napisao sijaset reportaža i priča, i to iz pedesetak zemalja: od Afganistana, Libanona i Sirije preko cijele Europe do Brazila, Urugvaja i Argentine...


Kako se pripremate za emisiju?
- Zaista detaljno. Osim novinske i internet arhive obavim i nekoliko razgovora s bliskim suradnicima i suparnicima gosta, a pomognu i kolege koji sugeriraju neko pitanje.

S kojim ste se gostom dosad najviše namučili u emisiji?
- Nedavno s Božom Petrovom, koji je došao s fasciklom pripremljenih odgovora koja je mislio unedogled ponavljati pa sam ga morao oštrim i čvrstim potpitanjima i primjerima demantirati u demagogiji i dovoditi pred zid. Na kraju su mi njegovi bliski suradnici nezadovoljni njegovim nastupom poručili SMS porukom kako zbog toga za kaznu četiri godine nema više nikoga iz Mosta.

O čemu naši političari najviše vole pričati?
- O svojim uspjesima i populističkim najavama. Ali meni su draže teme koje su egzistencijalne i tiču se šireg društvenog značaja.

Koja je bila najnepredvidljivija situacija koju ste doživjeli u emisiji?
- Jedan ministar je jabukama žonglirao u emisiji, potres je dobrano zatresao studio kad je gostovao Branko Grčić, a Ivan Vrdoljak je iz čista mira vadio mobitel i puštao filmić Tomislava Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:08