GLOBUS SAZNAJE

UDAR ZDESNA NA ANDREJA PLENKOVIĆA Zagreb bi mogao postati prvi veliki poraz šefa HDZ-a: Još jedna žena spremna ući u utrku za gradonačelnicu metropole

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Neizvjesnoj utrci za osvajanje Zagreba sljedeće godine na lokalnim izborima mogla bi se priključiti još jedna žena. Kao nezavisna kandidatkinja, kako doznajemo, mogla bi se kandidirati Bruna Esih, saborska zastupnica koja je u parlament na zadnjim izborima ušla na listi HDZ-a. Bruna Esih je kao 11. na listi u prvoj izbornoj jedinici osvojila gotovo 10.500 preferencijalnih glasova i tako završila kao druga, odmah iza nositelja liste, predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Ako se doista kandidira, kao što se priča u krugovima bliskim njoj, bit će to veliki udarac za HDZ Andreja Plenkovića koji još nije odlučio koga poslati u bitku za glavni grad. Nije baš ni da Plenković ima nekog izbora. U HDZ-u su svjesni da njihova stranka nema velikih šansi za pobjedu u Zagrebu, pa se ni potencijalni kandidati baš ne lome da ulete u utrku koja bi za njih mogla završiti već u prvom krugu.

U igri je neko vrijeme bio poznati liječnik i povratnik u HDZ Drago Prgomet, ali, kako vrijeme odmiče, sve je vjerojatnije da će kandidat biti šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. On jedini, barem za sada, javno pokazuje želju da se upusti u kandidaturu, iako sam šef stranke Plenković, kako govore u HDZ-u, nije zadovoljan tim rješenjem.

Kako bilo, ne dogode li se iznenađenja preko noći i HDZ-ov kandidat ostane Mikulić, stranka bi na izborima mogla doživjeti snažan udarac zdesna. Bruna Esih možda nema velike šanse za pobjedu, jer će stranačka mašinerija odraditi svoje, ali bi na izborima ipak mogla proći bolje od Mikulića. No, ono što je važnije, Bruna Esih bi kandidaturom mogla ostvariti neke druge ciljeve – ojačati svoju osobnu političku poziciju, ali i snagu Zlatka Hasanebgovića. A ta podrška mogla bi imati različite posljedice po HDZ. Hasanbegović je ne samo potpredsjednik zagrebačkog HDZ i član Predsjedništva stranke, nego uživa i veliku potporu tvrde desne struje u stranci koja od početka nije bila zadovoljna Plenkovićevim dolaskom na čelo stranke.

Zagreb bi tako mogao postati prvi veliki poraz Andreja Plenkovića, koji je sve donedavno nizao uspjehe.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:02