INTERVJU S MINISTROM POLICIJE

VELIKA ISPOVIJEST VLAHE OREPIĆA ZA GLOBUS 'Karamarko i Brkić brutalno su me napadali, ali uspjeli smo slomiti kralježnicu klijentelističke Hrvatske'

Vlaho Orepić
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

U velikom intervjuu u novom broju Globusa Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, koji je tu dužnost obavljao i u Vladi Tihomira Oreškovića, iznosi na vidjelo kako je, kao član Mosta, u prošlome mandatu vodio tešku političku bitku s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem.

“Njih dvojica brutalno su me napadali. Išlo se od osobne do političke diskreditacije. Upotrebljavali su svu, pa i najtežu artiljeriju, tražili su mi crno ispod nokta, provjeravali sve, od mog ratnog puta do mog privatnog života. Tim je ljudima ministarstvo koje ja vodim bilo poseban cilj jer su željeli ovladati represivnim aparatom. To im je bilo važnije nego voditi državu prema prosperitetu”, tvrdi Orepić.

Završetak sukoba s Karamarkom i Brkićem vidi kao svoju veliku pobjedu i jedno od najznačajnijih postignuća svoje stranke:

“Izdržao sam sve te napade i uspjeli smo slomiti kralježnicu klijentelističke Hrvatske. Ako Most ima ikakve zasluge i da ga sad nestane, ostat će upamćen u povijesti po tome.”

Na pitanje zašto se usprotivio prijedlogu ministra financija Zdravka Marića da tzv. Porezni uskok ubuduće djeluje u sklopu Porezne uprave, a ne kao neovisna služba za otkrivanje poreznih prijevara, Orepić odgovara:

“Porezni uskok mora biti potpuno samostalan u radu. Ja želim i u okviru policije razvijati potencijal za borbu s gospodarskim kriminalom. Država mora imati mogućnost pitati bilo koga odakle mu kuće i stanovi ako se vidi očiti nerazmjer između prihoda i imovine. Država to mora moći oduzeti ako se ne može dokazati da se nešto steklo u skladu sa zakonom.”

Koliko će duboka i dalekosežna biti reorganizacija policije koju najavljuje?

“Nepotrebno je imati 20 policijskih uprava. Naš je cilj smanjiti broj upravljačkih razina, da se policijski službenici izvuku iz ureda. Time bismo dobili iz postojećeg sastava oko 1500 ljudi više na terenu. Bit će barem 350 ustrojbenih struktura manje, što znači i 350 šefova manje”, najavljuje ministar.

Vjeruje li doista u svoju misiju da će policiju učiniti “nedodirljivom za politiku”?

“Ja sam od Mosta dobio mandat sa zadatkom da policija postane apolitična, a da zanimanje policajac postane karijerno, bez ikakva utjecaja politike. To je ono što ću i uraditi bez obzira na bilo koju političku opciju, bez obzira i na sami Most. Uvjeravam vas da nitko iz Mosta nije ni pokušao utjecati na izbor ravnatelja policije.”

Imenovanje Marka Srdarevića za novoga glavnog ravnatelja policije upravo je dokaz da počinje depolitizacija službe, tvrdi ministar:

“U njemu se objedinjava stručnost, dugogodišnje iskustvo, karijera bez ikakve mrlje. Kad tome dodate da je odlikovani dragovoljac Domovinskog rata i da je apolitičan, poruka je više nego jasna.”

U intervjuu Vlaho Orepić govori i o sukobu s policijskim sindikatima, o odnosu s premijerom Plenkovićem, o suđenju Zdravku Mamiću, o tzv. aferi kum, o novom valu migranata s Bliskog istoka…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:37