ŽIVOTNI KRAH

KAKO JE DOBRI HARVARDSKI ĐAK PREVARIO RODBINU ZA 40 MILIJUNA DOLARA! Nevjerojatan pad vuka s Wall Streeta koji je novac iskamčio i od vlastite majke

Fond menadžer Andrew Caspersen izgubio je golem novac svojih klijenata, a onda te dugove pokrivao izvlačeći sredstva članova svoje obitelji kojima je obećavao astronomske prinose
 REUTERS

Andrew Caspersen, princetonski i harvardski đak iz obitelji s dobrim poslovnim pedigreom, do prije nekoliko mjeseci bio je respektabilni financijaš s Wall Streeta. Onda se doznalo da je raznim poznanicima, prijateljima i obitelji – i vlastitoj majci – izvukao gotovo četrdeset milijuna dolara koje je izgubio ulažući u opcije. U petak je dobio četiri godine zatvora. Previše, po mišljenju obrane, jer za sve je kriva njegova ovisnost o klađenju.

Tužiteljstvo je tražilo 15 godina zatvora, ali je sudac uzeo u obzir argumente obrane i ovisnost o klađenju prihvatio kao olakotnu okolnost obrazloživši da “nema svrhe da trune u zatvoru godine i godine”.

Caspersen je od 2013. godine radio kao menadžer, a potom i partner u konzultantskoj tvrtki za fondove rizičnog kapitala Park Hill, podružnici private equity tvrtke Blackstone Group, a početkom 2014. godine počeo je svoju rodbinu i prijatelje žicati novac tvrdeći da će ulagati u zajmove private equity kompanijama i obećavši godišnje povrate od 15 do 20 posto. Umjesto toga, novac je ulagao u opcije, rizičan oblik vrijednosnih papira, a dio je iskoristio da namiri prve ulagače, pa je tako u točke optužnice uključeno i organiziranje piramidalne prijevare.

Prevario i majku

Ukupno je pokušao doći do 150 milijuna dolara, a prije nego što je otkriven, prikupio je 38,5 milijuna dolara uglavnom od rodbine i prijatelja. Tako je među žrtvama bila njegova vlastita majka, brat i jedan od najboljih prijatelja s kojim je blizak još od fakultetskih dana. Međutim, uspio je prevariti i jednu zakladu povezanu s tvrtkom za upravljanje hedge fondovima Moore Capital Management i jednog od zaposlenika te tvrtke, a njima je iskamčio čak 25 milijuna dolara. Caspersen je novac “posuđivao” i iz tvrtke za koju je radio. Iz Park Hilla uzeo je osam milijuna dolara, što je poslije namirio novcem svojih nesretnih “ulagača”.

Da stvar bude još gora, Caspersen se mogao iz svega izvući bez posljedica i debelom zaradom. Naime, u jednom je trenutku u veljači ove godine na svom računu imao 112,8 milijuna dolara, što bi mu bilo dovoljno da svima vrati “ulaganja” i još zaradi gotovo 60 milijuna dolara. Umjesto toga, nastavio je ulagati u opcije koje bi mu donijele višestruko veću zaradu da je dionički indeks S&P 500 pao. No, indeks je porastao, a Caspersen izgubio sve. Neposredno prije nego što je prijevara otkrivena, Caspersen se navodno pripremao na samoubojstvo: napisao je oproštajno pismo svojoj supruzi i poruku svojim investitorima u kojem objašnjava kako osjeća duboki sram.

U petak pred sudom Caspersen je bio primjereno smjeran. Na rubu suza pred dupkom punom sudnicom rekao je kako je iznevjerio svoje najbliže osobe kako bi zadovoljio svoju ovisnost o kockanju.

“Izgubio sam njihov novac, zloupotrijebio njihovo prijateljstvo, uništio ugled obitelji i ponizio svoju suprugu”, rekao je Caspersen na trosatnom izricanju presude.

Jedna od stvari koja je Caspersenu pomogla da izmuze desetke milijuna dolara svakako je njegovo fino porijeklo. Njegov je otac, koji je počinio samoubojstvo prije nekoliko godina kad je obolio od raka jetre, dva desetljeća vodio newyoršku kompaniju za potrošačko kreditiranje Beneficial. Povjerenje Caspersenovih žrtava očito je bilo dovoljno veliko da ih je mogao zavlačiti punih godinu i pol dana bez ikakve službene dokumentacije da je njihov novac doista uložen onako kako su očekivali.

'Neće ponoviti'

Na isti je način zloglasni Bernie Madoff mogao godinama održavati svoju piramidalnu shemu, zbog koje su investitori, kako se pokazalo kad je skandal razotkriven prije gotovo deset godina, izgubili 65 milijuna dolara. Madoff, doduše, nije imao olakotnih okolnosti: osuđen je na ukupnu zatvorsku kaznu od 150 godina, maksimum koji je zakon predviđao po točkama njegove optužnice.

Jedan od najpoznatiji pronevjeritelja 90-ih godina je i broker Dana Giacchetto, koji je prijateljevao s hollywoodskim zvijezdama i izvukao između pet i deset milijuna dolara od, među ostalima, Cameron Diaz, Bena Afflecka i Leonarda DiCaprija.

Andrew Caspersen na izdržavanje kazne mora se javiti u siječnju. Njegov je odvjetnik, naravno, rekao da Caspersen neće ponoviti svoja kaznena djela.

“Nije najbolji dan da kažem 'kladim se', ali kladim se da Andrew Caspersen neće biti recidivist”, izrekao je pred sucem odvjetnik obrane i ostao ozbiljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10