ŽELE GA PROGLASITI NEURAČUNLJIVIM

Magnat još nije umro, ali direktor, unuka, ljubavnica i kći ratuju za neviđeno bogatstvo!

Svađe nasljednika oko obiteljskog biznisa jedan su od klasika za kojim i prečesto posežu scenaristi trakavica. Upravo, međutim, pratimo nove uzbudljive nastavke stvarne obiteljske drame u kojoj je 93-godišnji magnat još živ, ali nitko ne zna koliko je uračunljiv, dok se kći, unuka, menadžeri i da, poneka bivša mlađa ljubavnica, uz neprekidne obrate, međusobno spore oko toga tko je zapravo zli manipulator. Samo što, za razliku od vjernih gledatelja neke trakavice, nažalost nemamo sveznajući uvid u to koji su zapravo negativni likovi u cijeloj priči.

Magnat je Sumner Redstone, njegovo američko televizijsko-filmsko carstvo procjenjuje se na oko 40 milijardi dolara, a godina mu je 93. Redstone je carstvo izgradio nadogradivši očevu firmu, nekadašnji lanac kina National Amusements, koja danas drži većinski udjel u televizijskoj kući CBS i medijskom konglomeratu Viacom, u čijem je vlasništvu hollywoodski studio Paramount i TV kuće MTV, Nickelodeon i Comedy Central. Dakle, svakako je riječ o jednom od najmoćnijih ljudi u svijetu malih i velikih ekrana.

No, Sumner Redstone već dvije godine nije istupao u javnosti niti je sudjelovao u konferencijskim pozivima za investitore. I tako počinje drama.

Prezrena njegovateljica

Prvi nastavak dogodio se prošle godine, kad je Redstoneova bivša njegovateljica i ljubavnica Manuela Herzer na sudu, nakon što je izbačena iz tima koji se brinuo o njegovu zdravlju, pokušala dokazati da magnatu zbog demencije treba ukinuti poslovnu sposobnost. U Redstoneovu obranu priskače njegov najbliži poslovni partner Phillipe Dauman, koji je (tada još uvijek) bio glavni izvršni direktor Viacoma i član Uprave zaklade koja upravlja obiteljskim bogatstvom. Dauman na sudu u studenom prošle godine svjedoči o Redstoneovoj sposobnosti, o tome kako normalno razgovarao sa starim magnatom.

Herzer je za svoju zlu sreću optužila Redstoneovu kćer Sheri koja ne samo da godinama nije održavala normalne odnose s tatom, već je bila i protiv niza njegovih odluka. Magnat je slušao laži Sherinih kolaboratora i povjerovao da ga je Herzer iznevjerila, ustvrdila je u tužbi bivša ljubavnica.

Ljubavnicu je pak poduprla jedna od Redstoneovih unuka, Keryn Redstone (34). Keryn, doduše, nije Sherina kćerka, što bi ovu trakavicu učinilo posebnom poslasticom. Keryn je kćerka Sherina brata, Brenta. (Ponovimo glavne likove iz drame: magnat, kći, unuka/nećakinja, direktor i ljubavnica.)

Bivša ljubavnica/njegovateljica gubi tužbu i – očekivano – gubi nasljedstvo. Izbačena je, naime, iz oporuke prema kojoj je trebala dobiti 50 milijuna dolara u gotovini i jednu od vila vrijednu 20 milijuna dolara. Ne treba nas, naravno, čuditi da Manuela još ne odustaje – tuži kćerku za 100 milijuna dolara.

Ovaj sudski proces i dalje se nastavlja, no u međuvremenu je bivša ljubavnica izgubila jednu saveznicu, unuku/nećakinju Keryn koja se krajem prošlog tjedna ipak pomirila s djedovim/tetinim taborom.

U međuvremenu, iz magnatova je tabora otpao jedan dugogodišnji bliski suradnik, direktor Philippe Dauman. Naime, Dauman je prije mjesec dana izbačen iz odbora National Amusementsa i dobio je otkaz s mjesta glavnog izvršnog direktora Viacoma.

“Izabrao sam one koji su mi lojalni, a izbacio one koji nisu”, kazao je kroz odvjetničko priopćenje stari magnat.

Sljedeći Daumanov korak je tužba kojom želi dokazati da stari magnat nije uračunljiv. Optužuje kćer Shari da manipulira svojim starim, dementnim tatom kojem se približila nakon godina otvorenog neprijateljstva. Kad je posjetio starog magnata u ožujku, ustvrdio je u tužbi bivši direktor Dauman, Redstone uopće nije bio u stanju voditi smisleni razgovor ni o čemu. Komentirajući kako u tužbi bivše ljubavnice svjedočio da magnat jest priseban, Dauman je objasnio da on nije govorio o tome je li stari sposoban donositi važne poslovne odluke nego samo o tome da se s njim tada lijepo moglo razgovarati.

Naravno, odgovor iz tabora magnat/kći okomio se na Daumanove sebične motive s obzirom na to da se javio tek nakon što je dobio otkaz.

Primirje s unukom

Inače, izgubi li Dauman svoju tužbu, neće previše financijski patiti – dobio je otpremninu u gotovini i dionicama koja se procjenjuje između 72 i 90 milijuna dolara.

Najnoviji nastavak trakavice dogodio se u petak kada je tabor magnat/kći uspio zatvoriti jedan sudski front: postigli su sporazum s unukom/nećakinjom Keryn. I ona je, naime, na sudu pokušala dokazati djedovu neuračunljivost - i podići malo svoju moć u obiteljskom poslovnom carstvu.

No, u petak su dvije zaraćene obiteljske strane našle srednji put: Keryn će prestati osporavati volju svog djeda (tete?), a zauzvrat je dobila mogućnost da se uživo susretne sa svojim djedom(!). E da, i napismeno joj je zagarantiran njen dio u obiteljskoj zakladi vrijedan oko milijardu dolara.

U međuvremenu, dok investitori, mediji i vjerojatno svi zaposleni u Viacomu pažljivo prate obiteljsku dramu Redstoneovih, rješavanje strateških problema u Viacomu stoji. Prije svega, prezaduženi Viacom razmatra prodaju Paramounta.

Doduše, potencijalne kupce svakako nije razveselio ni katastrofalan rezultat “Ben Hura”. Interes publike za remake cjelovečernjeg filmskog klasika toliko je slab da konačni gubitak filma neki analitičari procjenjuju i na 100 milijuna dolara. Možda je i bolje da investitori čitaju o obiteljskoj sapunici nego o “Ben Huru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03