FILIJALA ZA MLADE TALENTE

DEPORTIVO RUDEŠ Baskijski prvoligaš 'kupio' hrvatski klub za 400 tisuća eura

Španjolski Deportivo Alavés sklopio je s NK Rudeš ugovor o desetogodišnjoj suradnji, a u tom periodu u kvartovski klub moglo bi biti uplaćeno 4 milijuna eura! Plan je da Rudeš od ovog ljeta postane Alavésova filijala ne samo u Hrvatskoj, nego na području cijele bivše Jugoslavije, od kuda namjerava crpiti mlade talentirane igrače
Početkom svibnja ove godine Ivan Knežević i Haritz Kerejeta potpisali su ugovor o suradnji Rudeša i Deportiva

Nogometni klub Rudeš, osnovan prije 57 godina u zapadnom dijelu Zagreba, iduće sezone prvi će put nastupiti u najvišem rangu hrvatskog nogometa, gdje će se natjecati s divom iz istočnog dijela grada, Dinamom. Sportski rezultati i osvajanje druge lige s Igorom Bišćanom na klupi, nekadašnjim nogometašem Liverpoola, doveli su Rudeš na nikad zabilježeno mjesto u povijesti kluba.

Pa ipak, bez financijske injekcije klub sa stadionom na čiju tribinu stane jedva 1200 gledatelja ostao bi i dalje drugoligaš. Uprava je rješenje pronašla u Vitoriji, glavnom gradu pokrajine Baskije, na sjeveru Španjolske. Tamošnji prvoligaš Deportivo Alavés u svojem nastojanju da napravi međunarodni iskorak praktički je kupio Rudeš za oko 400.000 eura, doznaje Globus u Vitoriji.

Nijedan od dva kluba nije htio reći koliki je iznos koji će Alavés uložiti u sklopu desetogodišnjeg ugovora o suradnji, no ovaj neslužbeni iznos zasad je vrijednost investicije. Ostane li to godišnji iznos do kraja ugovora, bit će uplaćeno 4 milijuna eura u kvartovski klub koji je prije četrnaest godina nastupao u četvrtoj ligi. Rudeš od ovog ljeta postaje tako Alavésova filijala ne samo u Hrvatskoj, nego na području cijele bivše Jugoslavije, odakle namjerava crpiti mlade talentirane igrače.

Iako su Rudeš i Alavés dogovorili suradnju još u studenome, ona je formalizirana tek sada, kada je postalo jasno da je zagrebački klub izborio ulazak u prvu ligu, a baskijski završio sezonu na 9. mjestu, među 20 momčadi prve španjolske lige. Alavés je osim toga igrao i finale španjolskog kupa protiv Barcelone u Madridu 27. svibnja.

Parlament

Ovakav sportski uspjeh Alavésa, koji se ove sezone vratio u prvu ligu nakon deset godina, omogućio je njegovu vlasniku da se upusti u svoju prvu međunarodnu poslovnu avanturu. U Vitoriji, gradu sa 245.000 stanovnika, prije godinu dana nisu bili ni čuli za Rudeš. U tom administrativnom središtu Baskije, gdje se nalazi regionalni parlament, oduvijek su smatrali Hrvatsku izvorom talentiranih igrača. Premda su godinama igrali zapaženu ulogu u Španjolskoj, svlačionicom Alavésa prošao je samo danas 40-godišnji Jurica Vučko, došavši onamo 1999. iz Hajduka.

NK Rudeš
Slavlje nogometaša Nogometnog kluba Rudeš nakon osvojenog prvenstva 2. lige (desno)

No sve se promijenilo prije deset mjeseci. Baskijska Grupa Baskonia-Alavés, vlasnik košarkaške ekipe Baskonia Laboral Kutxa i nogometne momčadi Deportivo Alavés, našla se pred velikim sportskim izazovom. S jedne strane Euroliga je ove sezone promijenila format, zbog čega košarkaši u Europi igraju ligu od 32 utakmice prije doigravanja, dok su nogometaši ponovno u prvoj ligi, bitno drugačijoj u odnosu na onu kakva je bila 2006. To je zahtijevalo promjenu kojom bi istovremeno bila obuhvaćena oba gradska kluba.

U kolovozu je uprava potvrdila osnivanje novog trenažnog sustava nazvanog BAL Sport Performance System. U njega su uključeni liječnici, fizioterapeuti, nutricionisti, psiholozi i treneri. Jedan od tih suradnika i vođa grupe je Igor Jukić, vlasnik zagrebačkog poduzeća za sportske djelatnosti Bio Trening. On je još od srpnja 2015. imao ugovor s Rudešom gdje je fizički pripremao nogometaše.

Zagreb, 120417.
Igraliste S.C. Rudes.
Druga HNL, 27.  kolo, Rudes i Dinamo2.
Na fotografiji: Igor Biscan i klupa Rudesa.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
Igor Bišćan i klupa Rudeša

U siječnju je u Vitoriju stigao i Dinko Jeličić, dotad trener hrvatskog drugoligaša Novigrada. Preuzeo je mjesto direktora mlađih selekcija Alavésa gdje bi trebao primijeniti iskustvo rada iz mlađih hrvatskih selekcija. On je, naime, od 2008. do 2011. bio trener igrača do 19 godina zagrebačkog Dinama, a potom i pomoćni trener hrvatske reprezentacije do 18 i 19 godina. Kasnije je bio izbornik hrvatskih reprezentacija do 19 i 20 godina. “Njegov zadatak ovdje je ojačati podmladak te ga pretvoriti u stup razvoja Alavésa”, kaže klupski glasnogovornik Pedro López. “Odgovoran je za metodologiju rada u svim našim mlađim uzrastima.”

Novigrad je završio na osmome mjestu druge lige čiji je pehar odnio Rudeš. Preko Jeličića i Rudeša baskijski klub sada želi zauzeti mjesto na području bivše Jugoslavije odakle bi regrutirao mlade talentirane igrače. To mu je prvi takav pothvat u inozemstvu u 96 godina dugoj povijesti. S obzirom na godišnji proračun Rudeša od 160.000 eura, Alavès je za oko 400.000 eura preuzeo kontrolu nad klubom. “Uvest ćemo svoju metodologiju kako bismo mu povećali prihod. Savjetovat ćemo ga u marketingu, odnosima s javnošću i kako efikasno prodavati ulaznice. Također ćemo uvesti svoj način praćenja mladih nogometaša koji bi dolazili u Rudeš te metodologiju rada s njima”, kaže Haritz Kerejeta, generalni direktor Grupe Baskonia-Alavés. “Zauzvrat ćemo dobiti preferencijalno pravo dovođenja igrača iz Rudeša i preko njega”, dodaje.

NK Rudeš
Slavlje nogometaša Nogometnog kluba Rudeš nakon osvojenog prvenstva 2. lige (desno)

Dominaciju u dovođenju talentiranih mladih igrača u Hrvatskoj već godinama drži Dinamo, preko kojega ulaze u reprezentaciju i odlaze u inozemstvo. Može li to ugroziti Alavés, crpeći preko Rudeša igrače i obećavajući im igranje u najboljoj ligi svijeta, još je prerano reći. Baski, međutim, sada imaju informacije iz prve ruke o Dinamovu načinu rada s mladima i njihovu regrutiranju. No njihove ambicije su šire, gledat će igrače u okolnim zemljama, uključujući Srbiju.

Igrači iz Srbije

“Mi bismo im bili baza za skautiranje za sve zemlje bivše Jugoslavije“, kaže sportski direktor Rudeša Ivan Knežević kada se tek pojavila ideja. U Španjolskoj i dalje ovo područje zovu “Balcanes”. Zdravko Mamić, čelni čovjek Dinama, nedavno se požalio srpskim medijima kako nije mogao dovesti dobre igrače iz Srbije premda je u njima vidio potencijal. Alavés je prošlo ljeto doveo tri srpska nogometaša od kojih je najskuplji bio desni bočni Aleksandar Katai (25), za kojeg je Crvenoj zvezdi platio 2 milijuna eura.

Čelnici Rudeša početkom godine posjetili su Vitoriju te razgledali sportsku infrastrukturu. U planu je njezina modernizacija te širenje kapaciteta stadiona Mendizorrotze sa 19.840 mjesta na 32.000. To je dio projekta kojim se klub želi stabilizirati te preko nogometa potaknuti razvoj turizma i gospodarskih aktivnosti u gradu. Vodeći ljudi Rudeša dali su tada nanovo zeleno svjetlo sporazumu. Tvrde da su tragajući za investitorima kontaktirali i s osobama iz Turske i Kazahstana.

Alavés, čiji je najveći uspjeh ulazak u finale Kupa UEFA 2001. godine, obećao im je financijsku pomoć za ulazak u prvu ligu koja je postala uvjet za potpisivanje desetogodišnjeg ugovora. “Tu vidimo potencijal za rast”, ističe Kerejeta. Ulaskom u Rudeš, koji naziva “strateškim”, generalni direktor želi internacionalizirati klub pa bi mu nakon Hrvatske iduća postaja mogla biti Argentina, gdje namjerava uspostaviti bazu za Južnu Ameriku. Sličnu suradnju košarkaši već imaju u Gruziji. Deportivo Alavés jedan je od četiri kluba iz Baskije, a prema rezultatu na kraju prvenstva našao se iza Athletic Bilbaa, Real Sociedada te jedno mjesto ispred Eibara. I dok su Athletic, u kojem igraju samo Baski, i Real Sociedad simboli regije s oko dva milijuna stanovnika, Eibar i Alavés tek se trebaju afirmirati. Eibar je prošlo ljeto, prvi put u 70 godina, imao inozemnu turneju, i to u Sjedinjenim Državama, gdje se predstavio potencijalnim dioničarima i sponzorima.

U Alavésu su pak svjesni da jedino forsiranjem vlastite nogometne škole te širenjem njezine baze u inozemstvu mogu iskočiti iz te male i klubovima zasićene brdovite regije na sjeveru Španjolske. Tim više što je posljednjih godina njezin podmladak bio neatraktivan, napose u trenucima kada je klubu prijetilo gašenje.

Zlatni gol

Glavni nogometni gradovi ondje su industrijski Bilbao i turistički San Sebastian, između kojih postoji veliko rivalstvo pa gotovo da svaki dječak sanja o igranju za crveno-bijele i plavo-bijele. Alavés, što znači stanovnik provincije Alave, bio je izgubio nogometnu važnost.

Ugovor s Rudešom je tako najznačajniji događaj još od 2002. godine kada je klub nestao s europske scene. Godine 2000. Alavés je prvi put izašao u Europu te došao do finala kupa UEFA-e rušeći redom turski Gaziantespor, norveške Lillestrom i Rosenborg, talijanski Inter, madridski Rayo Vallecano i njemački Kaiserslautern. Finalna utakmica protiv Liverpoola, koja se igrala u Dortmundu, proglašena je najboljom utakmicom u povijesti tog natjecanja. Englezi su slavili sa 5-4 zlatnim golom u sučevoj nadoknadi.

U tom svom debiju Alavés je osim ulaska u finale zabio 36 golova, što nikome nije uspjelo u kupu UEFA-e. Europska nogometna organizacija UEFA dodijelila je tada navijačima plavo-bijelih nagradu za najbolju publiku. Te sezone je, međutim, ekipa završila na desetome mjestu, čime su se zatvorila europska vrata za sezonu kasnije. Godine 2002. Alavés se vratio u kup UEFA-e, no to mu je bio drugi i posljednji izlazak izvan Španjolske. Ispao je već u drugom kolu od turskog Bešiktaša, a onda i iz prve španjolske lige.

Dekadencija

Bilo je to razočaravajuće razdoblje jer su bili doveli bivšeg francuskog vratara Barcelone i PSG-a Richarda Dutruela, braniča Barcelone i Španjolske Abelarda Fernándeza te veznog igrača Luisa Helgueru iz Udinesea koji je kasnije otišao u Fiorentinu. Godine 2004. klub je kupio ukrajinsko-američki poduzetnik Dmitrij Piterman, koji se obogatio na nekretninama. Stekao je upravljački paket od 51 posto dionica pa vratio klub u prvu ligu. No već iduće sezone promijenio je tri trenera te ispao u drugu ligu.

“S dolaskom Pitermana počela je dekadencija Alavésa, godine koje pravi navijač želi izbrisati iz sjećanja”, navodi klub na svojoj internetskoj stranici. Piterman je napustio zemlju ostavivši klub u stečaju s dugom od 25 milijuna eura. Da se godine 2007. nije zadržao u drugoj ligi vjerojatno bi bio ugašen. Ispao je zatim u treću ligu, a četiri godine kasnije kontrolu nad njim je stekao predsjednik košarkaškog kluba Baskonia Laboral Kutxa preko poduzeća za sportske djelatnosti Aktivask SL. Od tada se počeo uspinjati: financira ga novac Grupe Baskonia-Alavés, a hrabre uspjesi košarkaša.

“Alavés je ‘ozdravio’ te zasluženo stigao do finala kupa”, rekao je Ivan Rakitić, vezni igrač Barcelone uoči finala kupa igranog u Madridu. “Ove sezone igraju jako dobro te ih maksimalno respektiramo, nitko im nije ništa poklonio.” U posljednjoj drugoligaškoj godini klub je imao prihod od 10,3 milijuna eura koji je lani skočio na 49,3 milijuna. Povratak u elitno španjolsko društvo povećao je interes pa je najveći dio prihoda došao od televizijskih prava.

To iskustvo, u puno manjim okvirima, Alavés sada nastoji prenijeti u Zagreb. S njegova računa, na kojem je 8,2 milijuna eura dobiti ostvarene u prošloj godini, uskoro bi trebali sletjeti prvi euri.

Skupština baskijskog kluba potvrdila je suradnju s Rudešom dva dana nakon Božića. Prije dva tjedna, pak, pružene su ruke u Zagrebu. Direktori su pred medijima izvjesili dresove svojih klubova. Postalo je jasno da je razlika jedino u nijansi plave boje.

“Deportivo Rudeš”, komentirala je jedna osoba smijući se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:18