GLOBUS RAZOTKRIVA GASTRO HIPSTERE

ISTINE I LAŽI O SUPERHRANI Kelj, avokado, nar, goji bobice, cikla i morske alge imaju status čudotvornih namirnica. No, je li to doista tako?

 Marilyn Barbone

Nasjeckam si malo špeka, koji komadić kobase, dodam luka, sira, onog finog škripavca i, naravno, kruha. Sve to stavim pred sebe i, dok gledam tekmu, daščica ostane prazna. Tako večera moj prijatelj Ivan, tradicionalni Slavonac koji se ne da namamiti na pomodnost zdrave hrane koju preferiraju hipsteri. Nema pojma što su goji bobice ili chia sjemenke, a alge su mu samo flora morskih dubina.

Posljednjih godina mnogi prehrambeni hipsteri pokušavaju biti nešto drugo, barem na tanjuru. Među ljubiteljima superhrane su nerijetko i oni kojima zdrava prehrana nije u središtu životnog interesa pa imaju grižnju savjesti, a ne bi li je umirili usput svrate u neku trgovinu zdrave prehrane i kupe ono što im je najmanje poznato sve ne bi li bili "u trendu". No, može li nas zaista prehrambena egzotika otpremiti u dugovječnost kavkaskih gorštaka ili je riječ tek o mitu o superhrani koji nije utemeljen na stvarnim dokazima?

Novo britansko istraživanje pokazalo je da je o tzv. superhrani izrečena gomila neistina u koju mnogi svejedno vjeruju. Čak 60 posto Britanaca kupuje nešto od tzv. superhrane. Mnogi su uvjereni da će previše masnoća od ručka ili večere bez problema anulirati goji bobice ili chia sjemenke. Osobito se nasjeda na fraze poput "korisni antioksidansi", "omega-3 masne kiseline" ili "glukozinolati".

No istina je vrlo jednostavna: za svakog od nas prehrana treba biti drugačija jer smo svi različiti. Netko će trebati više šećera, drugi više bjelančevina, a treći više vitamina. To podrazumijeva da jelovnik bude uravnotežen, s puno voća i povrća, ali u sve to valja uključiti i tjelesnu aktivnost. Sve to nije nije "superhrana", ali je super za zdravlje.

Kelj

OPIS: Običan kelj neki su proglasili super hranom što je zapravo prilično zbunjujuće. Nije egzotično povrće, raste tisućama godina u europskim vrtovima, a u vrijeme ratova često je bio na jelovniku jer ga je lako uzgajati. Ima ga raznih vrsta - od običnog do kovrčavog, crnog ili crvenog, a njegove su sestrinske podvrste kupus, brokula, cvjetača, koraba, prokulica... a nije daleko ni kineski kupus.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Nema dvojbe da je kelj zdravo povrće, ali ništa više ili manje od drugih vrsta "zelenjave". Ljubitelj super hrane će nabrojati kako kelj sadrži puno željeza, vitamina, vlakana, antioksidansa... što pomaže crvenim krvnim stanicama i uništavanju slobodnih radikala. No sve to ne znači da je kelj super hrana. Sve nabrojeno dobiva se i od druge vrste zelenog povrća. Stručnjaci kažu kako je to isto kao da vjerujete da će vaš automobil voziti brže ako mu staviti u rezervoar više benzina. Ističu da kelj ima nešto više kalcija i vitamina B6, ali i kalorija od, primjerice, kupusa ili brokule, špinata ili mrkve. I to je to.

EKO OCJENA: Odlična, jer se kelj može uzgajati bilo gdje i zbog njega se ne narušava eko sustav.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Aposlutni hit!

Avokado

OPIS: Prava delicija kad je dovoljno zreo. Sve je popularniji u prehrani, i to u pripravi slanih obroka, premda je tehnički riječ o voću, odnosno velikoj bobici. Mnogi ga zbog specifičnog okusa vole jesti kao prilog mesu ili ribi umjesto krumpira, no nema moći super hrane.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Sadrži visoku razinu masnoća, i to onih nezasićenih koje pomažu u zaštiti kardiovakularnog sustava. Isti učinak imaju i plava riba, nekuhano maslinovo ulje, orašasti plodovi. No valja upozoriti da je avokado vrlo kaloričan. Jedan plod ima oko 240 kalorija. Avokado se preporučivao kao prevencija protiv bolesti srca i krvnih žila, no nema dokaza za te tvrdnje.

EKO OCJENA: Ne može biti dobra jer su, primjerice, u Meksiku iskrčene goleme površine šuma kako bi se zasadio avokado. Osim toga, za uzgoj je potrebna velika količina vode, čak oko 272 litre za samo dva ili tri ploda. Ne čudi da je avokado postao problem u Kaliforniji gdje kronično nedostaje vode. Također je problem velika potrošnja energije na hlađenje tijekom prijevoza iz tropa do mjesta prodaje.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Slab.

Nar

OPIS: Nar, mogranj ili šipak zapravo je voće za igru živaca. Najprije valja odstraniti tvrdu koru, što traje, a onda kreće rat sa sitnim sjemenkama koje imaju više koštice nego mesa. Zato ne čudi da mnogi posegnu za sokom oko kojeg se već netko drugi pomučio. Zanimljivo je da najviše antioksidansa ima u kori nara koja je dakako nejestiva.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Sud je jednoj američkoj tvrtki naložio da mora podastrijeti dokaze za svoje tvrdnje da sok nara, koji proizvodi, zaista smanjuje oštećenja arterija uzrokovana kolesterolom, no ona u tome nije uspjela. Nema dokaza niti za tvrdnju da može usporiti rak prostate.

EKO OCJENA: Drvo raste u toplom podneblju i dobro podnosi nedostatak vode.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Slab, osobito sad kad se može kupiti sok bez muke čišćenja.

Goji bobice

OPIS: Nekad poznate kao vučje bobice, postale su skupe i tražene tek kad su dobile egzotično kinesko ime - goji bobice. Svježe izgledaju kao izdužene ružičaste bobice grožđa, a kad se osuše kao ružičaste grožđice. Lako se miješaju u jogurt ili žitarice za doručak. Kruži legenda kako je kineski travar Li Ching-Yuen doživio 197, a možda i 256 godina jer je jeo goji bobice, ali to naravno nije istina.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Nema dokaza da su goji bobice zdravije od bilo kojeg drugog voća, premda su ih u velikoj mjeri koristili u tradicionalnoj kineskoj medicini. Neka istraživanja nastojala su dokazati kako goji bobice liječe rak, bolesti srca i razne druge zdravstvene probleme, ali da bi polučile makar i malu korist morale bi se zapravo jesti u golemim količinama ili konzumirati njihov ekstrakt. Ako se jedu u normalnim količinama, korist je jednaka kao i od ostalog voća.

EKO OCJENA: Dobra. Mogu se uzgajati i u drugim krajevima, a ne samo u Kini.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Dobar, osobito ako se mogu hvaliti da ih uzgajaju.

Chia sjemenke

OPIS: Chia sjemenke dolaze iz Srednje i Južne Amerike, poznate su odavno, a imaju veliki udio omega-3 masnih kiselina. One su na neki način bile predodređene da postanu super hrana, puno prije nego li su mnogi za njih čuli. S obzirom da se u dodiru s tekućinom geliraju, mogu se koristiti za zgušnjavanje hrane ili se od njih može raditi žele. Ako se samelju, od brašna se može raditi kruh ili pecivo, no oni koji očekuju čudo, bit će razočarani jer zapravo i nema neki okus.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Omega-3 masnih kiselina ima i u plavoj ribi ili lososu, dakle chia sjemenke nisu po tome neki izuzetak. Istina, 100 grama chia sjemenki sadrži čak 17 grama omega-3 kiselina, što je osam puta više negoli u lososu, ali... One u chia sjemenkama teško se apsorbiraju u organizam. Odnosno, apsorbira se tek 1,8 grama kiselina od 100 grama sjemenki, a kod lososa 2,3 grama od 100 grama ribe. Osim toga, nije lako pojesti 100 grama chia sjemenki koje, pored svega, imaju i puno kalorija - čak 486 na 100 grama, što je gotovo kao da pojedete Big Mac.

EKO OCJENA: Možda malo više eko nego uzgoj ribe

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Malo su im već zastarjele...

Cikla

OPIS: Rijetko tko danas kupuje ciklu na tržnici i onda je kuha kod kuće u loncu. Uglavnom dolazi vakumirana, već skuhana ili začinjena octom. No u posljednje vrijeme ponovno je oživjela moda sirove cikle kao super hrane. Može se peći, ribati za salatu, praviti sok, a može se jesti i lišće jer je vrlo slično blitvi.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Činjenica je da cikla nije osobiti izvor vitamina i minerala. No bogata je nitratima koji ponešto smanjuju krvni tlak. No puno bolje rezultate ćete postići ako vježbate, jedete manje soli i pijete lijekove koje vam je preporučio liječnik. Drugo istraživanja pokazuju da pijenje soka od cikle prije vježbanja povećava izdržljivost sportaša jer pospješuje distribuciju kisika u organizmu. Ipak, jedno upozorenje - ciklu ne bi trebalo jesti u kombinaciji s crvenim mesom, jer se tako stvaraju nitrozamini koji povećavaju rizik od raka debelog crijeva. Moguće je i da cikla, bez mesa, također stvara nitrozamine pa se ne preporučuje jesti više od dvije cikle dnevno.

EKO OCJENA: Odlična, uzgojite je sami.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Visok, uglavnom zato što je tradicionalno nepopularna.

Morske alge

OPIS: Morske alge trenutno su planetarno popularne. Postoji nekoliko jestivih vrsta - nori alge, alge u prahu, morsko grožđe, dulse alge...

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Alge su rijetki primjer hrane koja nije životinjskog porijekla, a bogate su B12 vitaminima, što je dobro za vegane. Zbog toga jesu doista super hrana za mlagu grupu ljudi koja ne želi uzimati dodatke prehrani. Imaju dosta kalcija i željeza, no to se može dobiti i iz drugih vrsta hrane. Premda im neki pripisuju veliki utjecaj na mršavljenje, dokaza za to nema. Štoviše, moglo bi biti štete zbog viška joda koji sadrže, jer to može uzrokovati probleme sa štitnjačom, ali i debljinu. Ovisno o tome gdje rastu, moguće je da sadrže i teške metale koji mogu biti vrlo štetni.

EKO OCJENA: Na nekim mjestima poput Filipina i Tanzanije posječene su šume mangrova da bi se napravilo mjesta za uzgoj algi. No s druge strane, farme algi mogu stvoriti staništa za druge vrste.

STATUS MEĐU HIPSTERIMA: Alge su totalni hit!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:12