TEA BLAŽEVIĆ ZA GLOBUS

POZNATA METEOROLOGINJA OTKRILA DETALJE DUGOROČNE PROGNOZE ZA HRVATSKU Nedavno nas je pogodio veliki toplinski udar, a evo što nas čeka do kraja godine

Razgovor s Teom Blažević, prognostičarkom N1 televizije
 CROPIX

Unatoč prognozama, mnoge nas je iznenadio toplinski val koji su Talijani prigodno prozvali “Luciferom”. Je li i vama bilo iznenađenje što je baš toliko vruće?

– Mi meteorolozi trudimo se da nas ništa ne iznenadi kad je o vremenu riječ, osobito kad je riječ o ovakvim ekstremnim pojavama. Toplinski val smo na vrijeme najavili i državna meteorološka služba na vrijeme je izdala priopćenje, i Meteo­alarm, sustav koji upozorava na ekstremne vremenske prilike, podignula na najviši stupanj. Prognozirali smo nalet vrućeg zraka iz Afrike i znali smo da će vrijednosti temperatura ponegdje prelaziti 40 stupnjeva, u hladu, štoviše, ponegdje je bilo rekordno vruće, kao na primjer na splitskom aerodromu, 42,3. Najviša temperatura ikad izmjerena u Hrvatskoj je 42,8, dakle bili smo blizu obaranja povijesnog rekorda.

Kako se vi osobno borite sa žegom?

– Meni vrućina, kao pravoj Dalmošici, ne smeta mnogo, štoviše, za vrijeme toplinskog vala izvještavala sam s terena na +40. Više volim da mi je vruće nego hladno, hladnoću i smrzavanje jako teško podnosim, i zimu bih najradije prespavala.

Što možemo očekivati? Kako će nam biti do kraja kolovoza?

– Prema trenutačnim prognozama, dugoročnim, koje treba uzeti s dozom opreza, svi mjeseci do kraja godine trebali bi biti topliji nego što je uobičajeno. Duž obale, osobito sjevernog Jadrana, moglo bi biti intenzivnih oborina u kratko vrijeme, što se može povezati i s pretoplim morem. Klimatske promjene i globalno zatopljenje čine svoje.

Što pokazuju podaci? Kakvo je ovo ljeto u odnosu na prošle godine, desetljeća...?

– Ovo ljeto klimatolozi tek trebaju ocijeniti, još traje, ali zasigurno će biti jedno od toplijih.

Mislite li da bi nama koji još nismo ugradili klima-uređaje to mogla biti pametna investicija za iduću godinu?

– Klima-uređaj dobra je investicija s obzirom na sve topliju klimu, iako ja ne volim boraviti u klimatiziranim prostorijama. Nekako sam uvijek za otvoren prozor, svjež zrak, koliko god da je užaren.

Koliko je sve ovo zapravo posljedica klimatskih promjena?

– Sve ove ekstremne vremenske pojave kojima svjedočimo posljedica su klimatskih promjena. U sve toplijoj klimi svjedočit ćemo ekstremima, intenzivnim i dugotrajnim toplinskim valovima, dugim razobljima suše, što će se, naravno, odraziti i na veliku opasnost od šumskih požara, ne samo u našem najugroženijem području, Dalmaciji, nego i drugdje u zemlji.

Znam da je rano, ali što kažu neke dugoročne prognoze – kakva nas jesen i zima očekuje?

– Dugoročne prognoze treba uzimati s dozom opreza, ali prema europskom modelu, svi mjeseci do kraja godine trebali bi biti top­liji nego što je uobičajeno. Prema tome bismo mogli imati “bablje ljeto”.

Vjerujete li i vi u narodne poslovice poput Milana Sijerkovića kad su u pitanju očekivane vremenske prilike i neprilike?

– Neka narodna vjerovanja mnogo puta se pokažu točnima, i korisno ih je znati, zanimljiva su, ali posao prognostičara je mnogo kompleksniji od samog poznavanja pučke meteorologije.

I kod vas se “klima” promijenila, pri tome mislim na onu radnu. Prije nekog vremena prešli ste s RTL-a na N1. Kako vam je u novoj radnoj sredini?

– Već dvije godine sam na N1, i jako sam sretna i ponosna što je tako. Jako me zanima rad na terenu, što ovdje imam priliku ostvariti, zahvaljujući svojim kolegama na N1, najboljim u poslu, velikim radoholičarima i strastvenim zaljubljenicima u svoj posao, koji me, iz dana u dan, inspiriraju. Svi na televiziji jako mnogo radimo, od ranih jutarnjih sati, što se i vidi po našim odličnim rezultatima. Cilj mi je raditi još više live javljanja, dakle uživo izvještavati o vremenskim (ne)prilikama, kako bih gledateljima još više približila meteorologiju.

Požalite li ikad što ste odabrali meteorologiju za profesiju? Jeste li imali i nekih drugih želja?

– Uživam u svom poslu i struci, i nastojim biti sve bolja i bolja, jer takva sam. Samo napredak je opcija. Ali, uz posao, zanimaju me i druge stvari, kao sport, trčanje, boks. Ne mogu zamisliti kako dane i dane provodim na poslu i da sam fizički neaktivna. Sport za mene znači voditi računa o svojem zdravlju, svakodnevno. Da nisam meteorologinja, vjerojatno bih bila kinezio­log ili liječnica. Vrlo mi je važna svijest o vlastitom zdravlju kroz tjelovježbu i pravilnu ishranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:47