EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

PREDSJEDNIK NOGOMETNOG KLUBA SEVILLA 'Ne podcjenjujemo Dinamo, nije tolika razlika među nama. A Rakitić je čudesan, i kao igrač i kao čovjek'

 ARHIVA / HANZA MEDIA

Nogometni klub Sevilla, tri godine zaredom osvajač Europske lige, čeka Dinamo u pobjedničkom ozračju. Momčad s juga Španjolske prekinula je 17 mjeseci dug niz bez pobjede u gostima, slavila u Zagrebu, a zatim je na svom Sánchez Pizjuánu srušila dotad nepobjedivi Atlético Madrid ove sezone. Iako je ljetos promijenila desetak nogometaša i trenera, Sevilla se nalazi u vrhu, ravnopravno se noseći s Real Madridom i Barcelonom.

Njezin 57-godišnji predsjednik José Castro Carmona želi napraviti velike stvari u Ligi prvaka, a nova tri boda nad zagrebačkim klubom donijela bi mu ulazak u osminu finala. U madridskom hotelu Meliá Fénix Castilla, gdje obično odsjeda kada je u glavnom gradu, rekao je Globusu kako 2. studenoga očekuje snažni otpor Dinama, da je nekadašnji kapetan Ivan Rakitić ostavio trag i izvan terena, ali i da je Alen Halilović zanimljiv mladi nogometaš. Hotel se nalazi na sjeveru grada, udaljen samo stanicu podzemnom željeznicom od stadiona Santiago Bernabéu, doma Real Madrida kojem Sevilla puše za vratom u prvenstvu. Castro, koji je postao predsjednik 2013., najavljuje borbu s najvećima u Europi. Razgovor je održan 111 godina nakon što je klub službeno osnovan.

Himna kluba Seville kaže kako je u listopadu 1905. “rođena jedna želja kojoj je majka Sevilla posudila ime i dala navijače kako bi je branili” te da posjetitelju stadiona Sánchez Pizjuán “srce tuče vičući Sevilla”. Kako trenutno tuče srce njezina predsjednika?

- Uživam u trenutku i ovom povlaštenom položaju gdje se nalazi klub. Ovo su zlatna vremena Seville. A što se navijača tiče, mi nikada ne zaboravljamo odakle dolazimo, jer sve što jesmo, jesmo zbog naše publike.

Koliko je ova utakmica protiv Dinama bitna za Sevillu?

- Za nas je to izuzetno bitna utakmica jer smo ove godine uložili jako puno novca u momčad. Cilj nam je bio stvoriti snažnu momčad, ne samo za natjecanje u španjolskoj ligi, koja je izuzetno zahtjevna, već i u Ligi prvaka. Pobjeda u Zagrebu nam je bila itekako važna. Ona je nakon neriješenog rezultata s Juventusom u gostima i pobjede nad Lyonom doma potvrdila da smo na dobrom putu. Poštujemo, naravno, zagrebački Dinamo te smo uvjereni da će u Sevilli pružiti snažan otpor, no s eventualno drugom pobjedom nad hrvatskim prvakom približili bismo se našem cilju prolaska skupine, možda i s prvog mjesta.

Sevilla je ove sezone neosvojiva utvrda za goste. Pobijedili ste u svih šest utakmica koje ste igrali na stadionu Sánchez Pizjuán.

- Da, doma smo snažni. Nadam se da ćemo to potvrditi protiv Dinama. Kao što razgovaramo o tako lijepim stvarima, ne zaobilazimo pričati ni o onima manje ugodnima, a to su u slučaju Seville gostovanja. Pobjedama protiv Leganésa i Dinama prekinuli smo dugu negativnu seriju loših rezultata u gostima. To je bilo itekako bitno jer smo time sami sebe uvjerili da možemo pobjeđivati na tuđem terenu što nas je dodatno osnažilo. Kako već tradicionalno bolje igramo doma, uz ovaj zanos sada, još sam veći optimist uoči ove utakmice Lige prvaka pred našom publikom.

Sevilla je, dakle, već upisala tri nova boda iz utakmice s Dinamom?

- Ne, ne, nikako. Nogomet je nogomet, nitko ne može reći da je superioran nad nekim. I osim toga nije to takva razlika među nama. Dinamo će nam sigurno stvoriti probleme, nastojat će otežati nam stvari, no mi sanjamo pobjedu te idemo po tri boda.

Što ste znali o Dinamu uoči ovih dviju utakmica?

- Znam da je to važan klub, momčad koja stalno igra u Europi i koja je potentna. Kada je neka ekipa u Ligi prvaka, to jest zbog nečega, nije to slučajno. Mi u svakom slučaju očekujemo težak okršaj, kompliciranu utakmicu te naravno pobjedu. Isto kao da pitate predsjednika Dinama, i on će pokušati pobijediti.

Koja bi mogla biti Dinamova prednost u ovoj utakmici, gdje vidite njegove jake strane?

- Ja tu ne gledam prednosti i mane, na ovoj razini nogometa u Ligi prvaka svašta se može dogoditi. U prednosti je onaj tko od početka dobro razvije igru, taj će imati veću šansu pobijediti. Obje ekipe će, uvjeren sam, prikazati lijepu igru u utakmici pred nama. I jedni i drugi izlazimo na teren s velikom željom, a Sevilla puna samopouzdanja želi nastaviti dobar niz u Europi te proći u iduću fazu Lige prvaka bez poraza. Naš primarni cilj je sada osmina finala, a onda ćemo vidjeti. U Ligi prvaka je puno kvalitetnih ekipa, no ja sam uvjeren da ovo natjecanje možemo odigrati itekako dobro.

Poznajete li od ranije nekoga od Dinamovih igrača?

- Dobro, istina je da baš ne znam puno o igračima zagrebačkog kluba, no svjesni smo njihova potencijala.

Sevilla se bori s talijanskim prvakom Juventusom za prvo mjesto u skupini, tko je favorit grupe?

- Stvarno je teško reći. Za nas je 0:0 u Torinu u rujnu bio sjajan rezultat. Bili smo s Juveom u skupini i prošle sezone te smo tada izgubili u Italiji, ali pobijedili na našem stadionu. Što će se sada događati, tko će biti bolji, vidjet ćemo. Kada govorimo o Juventusu pričamo o “top” klubu, s jako velikim proračunom koji nekoliko puta premašuje naš budžet. To je klub s fantastičnim igračima tako da će ih biti teško nadmašiti, no kao što sam već rekao, nogomet je nogomet pa se svašta može dogoditi.

Sevilla je ljetos bitno promijenila momčad, a nakon toga se u prvenstvu probila na drugo mjesto iza Real Madrida, a ispred Barcelone. Do kuda može dogurati klub ove sezone?

- Istina je da smo stvorili jednu novu ekipu, s deset ili jedanaest novih igrača, novim trenerom. To je i rezultat prodaje koja se dogodila ljetos. Sada se novi nogometaši malo po malo uklapaju, neki su se već potpuno prilagodili, dok nekima treba još vremena. Cilj nam je bio stvoriti snažnu, čvrstu ekipu, koja ove godine može dogurati maksimalno daleko u Ligi prvaka. Zasad idemo pravim putem prema tom cilju.

Žali li još Sevilla za odlaskom svog bivšeg kapetana Ivana Rakitića, nedostaje li joj on nakon odlaska u Barcelonu 2014.?

- Rakitić je čudesan igrač. Osim što je sjajan nogometaš, velik je i kao osoba. U Sevilli smo ga uvijek voljeli. U dotičnom trenutku je otišao u Barcelonu jer je procijenio da je pravi trenutak za to, no svima je bilo žao što odlazi jer, kažem, bio je veliki profesionalac i važan dio momčadi i izvan terena. Bio je naš kapetan koji se uvijek ponašao uzorno te radio sve na dobrobit Seville i kluba.

Sada je član prve postave španjolskog prvaka Barcelone. Kako ocjenjujete njegovu situaciju ondje?

- Nimalo me ne iznenađuje što je u udarnoj postavi jer je kvalitetan igrač. Nije nikakvo iznenađenje što trijumfira u Barceloni.

Vratimo li se u prošlost, da li su pregovori s Barcelonom bili teški oko njegovog prelaska?

- Ne, nisu. On se dogovorio s Barcelonom, postigao je sporazum, a mi smo također sve ispregovarali s Barcelonom te su sve strane bile zadovoljne.

Nakon Dinama, u goste vam dolaze upravo Rakitić i Barcelona.

- Mi smo prvaci u optimizmu. Čvrsto stojimo na zemlji, no ne sumnjajte da ćemo dati sve od sebe da ostanemo u vrhu, na što višoj poziciji.

Prošle sezone su mediji spominjali dolazak 20-godišnjeg Alena Halilovića iz Barcelone u Sevillu. Da li ste ga htjeli dovesti?

- Ovo je više pitanje za našeg sportskog direktora, no istina je da smo više puta rekli kako je on zanimljiv igrač, mladi nogometaš pred kojim je budućnost, ali nikada se nisu otvorili pregovori oko eventualnog dolaska ovdje.

Ali kažete da je zanimljiv?

- Naravno, zanimljiv i mlad, te osobno vjerujem da je pred njim velika budućnost.

Je li sada neki hrvatski nogometaš moguće pojačanje Seville?

- A ne, ne. Trenutno ne.

Pobijedili ste s 1-0 europskog doprvaka Atlético Madrid, nanijevši mu prvi ovosezonski poraz. Trebaju li vam pojačanja?

- Igrači koje imamo rade fantastičan posao. Protiv Atlética su odigrali izvanrednu utakmicu, imali loptu u svom posjedu i tako dominirali na terenu protiv kluba čiji je proračun puno veći od našeg. Zadovoljni smo onima koje imamo.

Ljetos ste osim brojnih igrača doveli i novog trenera Argentinca Jorge Sampaolija (56), nakon što je Unai Emery otišao u PSG. Zašto ste njega odabrali?

- On je došao zbog svoje gladi za uspjesima. Meni se sviđa jer je sam sebe stvorio, a da nije bio nogometaš u svojoj zemlji. Morao je ići u Ekvador, Peru, Čile… Mi smo prije potpisivanja ugovora s njim gledali sve… On je s Čileom bio prvak Amerike, u Čileu je od 42 utakmice u njih 18 uspio ne primiti pogodak. I nikada mu nisu zabili više od tri gola u jednoj utakmici. Doduše, u prvoj prvenstvenoj utakmici s njim na klupi zabili su nam četiri (Sevilla-Espanyol 6-4), no treba biti strpljiv. Odabrali smo trenera koji je zajedno s Pepom Guardiolom i Luisom Enriqueom konkurirao za Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg trenera. Došao je ovdje jer je sličan nama, željan je uspjeha. Kad mi posegnemo za nekim trenerom, to je zato što smo uvjereni da odgovara ovom sustavu. To smo bili dokazali s Emeryjem. Nadam se da će dugo ostati ovdje.

Može li Sampaoli sa Sevillom osvojiti prvenstvo?

- Moramo biti svjesni da u Španjolskoj postoje dva kluba s enormno velikim proračunima, možda i tri kluba. No tu su i ostali klubovi s kojima se moramo boriti, to je naše mjesto. Mi ćemo u svakoj utakmici nastojati pobijediti i osvojiti što je moguće više bodova. Ne mogu obećati titule jer to nije realno.

No zasad se ravnopravno nosite s najvećima.

- Možda je ovo sada više anegdota, kratka epizoda, no mi smo se našli u grupi odabranih, jedna smo od najboljih momčadi u Španjolskoj. Prezadovoljni smo svime što smo učinili od početka sezone i sada uživamo u svakom trenutku jer sve ovo o čemu sada pričamo nije plod sreće ili slučajnosti. To je rezultat napornog rada. Ovako nešto nije lako postići.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14