NOVA PRIJETNJA HULIGANA

PRIPADNIK BBB-a ZA GLOBUS OTKRIVA STRAŠNI PLAN 'Evo kako ćemo izbaciti Hrvatsku sa SP-a'

 Ronald Goršić / CROPIX

Na dan odlučujuće utakmice Hrvatske i Portugala na Europskom prvenstvu, u subotu, atmosfera u jednom kafiću na zagrebačkoj Trešnjevci bila je nalik onoj diljem zemlje. Konobar sav “u kockicama” posluživao je pivom mnoštvo drugih kockica koje su glasno i sa strepnjom u očima pratile svaki potez naše reprezentacije. Kako se neizvjesna utakmica bližila kraju, počele su prštati psovke na račun izbornika Ante Čačića i njegovog mnogima neshvatljivog odugovlačenja s izmjenama, te odlukom o uvođenju napadača u trenucima kada je trebalo igrati defanzivno. No tek je u 117. minuti, u trenutku pogotka koji je Hrvatsku izbacio s Eura, bijes eruptirao. No, ne bijes na račun igrača, pa čak ni izbornika.

“Mamiću, j... ti mater i tko te stvorio”, grmio je jedan. “Evo vam i nogomet i reprezentacija, bit će ovako dok god vam je mafija na čelu HNS-a koja samo razmišlja kako koga prodati!”, vikao je drugi.

Odobravanje nereda

Sjedio sam okružen ljudima za koje sam zaključio da su istinski ljubitelji nogometa, željni uspjeha hrvatskih nogometaša, ali i gorljivi protivnici aktualnog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza te izvršnog dopredsjednika Dinama, čovjeka kojeg mnogi nazivaju gazdom hrvatskog nogometa, Zdravka Mamića. I svi su, do jednog, bili suglasni u ideji da je nered u Saint-Étienneu, kada su pripadnici radikalnih navijačkih skupina ubacivanjem baklji i topovskog udara na stadion umalo prekinuli utakmicu Hrvatske i Češke, bio opravdan potez.

U kafić sam došao sat i pol prije utakmice, kako bih se susreo s jednim od podupiratelja radikaliziranih navijača. Iako ima više od 30 godina i nasilje mu više nije prioritet, podupire svoje “suborce”, a i sam se u mlađim i aktivnijim danima suočio sa sudskim presudama i zabranama odlaska na utakmice zbog navijačkog huliganizma. Objašnjava kako je to naprosto jedini način borbe protiv stanja u hrvatskom nogometu.

“Mislim da je Mamićev najveći problem počeo kada su klinci odrasli. Jedno vrijeme je na svojoj strani imao nekoliko vođa BBB-a, veterane koje je tko zna kako potkupio i koji bi došli na stadion pa opalili šamar kada bi netko od klinaca vikao ‘Cigane’”, objašnjava navijač kojeg ćemo nazvati Alen. “A onda su klinci narasli i rekli da se više ne daju j...! Tada su se Bad Blue Boysi raspali na frakcije, na mamićevce i antimamićevce, a nasilje je zavladalo stadionima. Torcida je druga stvar, njihovo je nasilje stvar mržnje prema HNS-u koji je marginalizirao Split i Dalmaciju u korist financijskih interesa Dinama, ali priča je slična. Počele su se stvarati opasne skupine koje ne prezaju ni od čega. Cilj je jasan. Ako Hrvatska i Dinamo ispadnu sa svih važnih natjecanja, ako se prekinu utakmice i nanesu golemi gubici HNS-u, igrači će izgubiti na cijeni, a Mamić i Šuker više neće imati interesa biti u hrvatskom nogometu. To je pokušaj da se iznudi njihov odlazak.”

Vatreni je dinamovac, Dalmatinci su za njega “tovari”. Ipak, kaže da im “skida kapu zbog onoga što su napravili u Francuskoj”. Odrastao je u siromašnom dijelu Zagreba, no kaže kako pripadnici nasilnih skupina dolaze iz različitih društvenih miljea. To su, govori, mladići kojima je nogomet najvažnija stvar. Organiziraju se kroz kvartovske navijačke frakcije, ujedinjeni u cilju da nanesu što veću štetu vodstvu hrvatske nogometne scene. Iako su neki od njih desničari i radikalni hrvatski nacionalisti, ne skandiraju, kaže, “Za dom spremni” iz ideoloških uvjerenja, nego zato što su svjesni da će međunarodne nogometne organizacije financijski kazniti klubove i reprezentaciju. Iz istog razloga bacaju i baklje i izazivaju nerede na stadionima. Kako bi sve to učinili, potrebna im je dobra organizacija.

Plan za put

No, na optužbe o tome da dio političkog podzemlja financira njihove aktivnosti Alen žustro odmahuje glavom. “Ma kakva politika, kakvo financiranje! Pa to su čiste gluposti”, govori. “Dečki tamo putuju kombijem za koji skucaju novce, a gorivo smo nekada znali krasti po putu. Dođemo na benzinsku, natočimo i ne platimo. Tko će se sukobiti s devet nabrijanih navijača za par stotina kuna? Ako i dođe policija, neće nas goniti jer je vrijednost premalena, a i uvijek se možeš probati izvući da si zaboravio platiti, pa ako prođe – prođe. Onda dođeš u Saint-Étienne, gdje ti je već organizirano gdje ćeš i kod koga spavati, besplatno. A taj te sigurno neće ostaviti ni žednim ni gladnim, jer među navijačima postoji zajedništvo. Onda ti je on još kupio i ulaznicu na stadion, jer zna da ti ne možeš zbog neke zabrane ili slično. Na kraju popijete koje pivo i ideš doma, a potrošio si možda dvjesto-tristo kuna”, objašnjava Alen jedan od mehanizama kojim navijačke skupine izazivaju nerede na gostovanjima. Uvjeren je kako je Saint-Étienne početak, a za kraj predlaže okladu.

“Evo, u što god hoćeš, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ne prolazimo. Ne zato što ćemo biti loši, nego što će dečki izazvati takav kaos da će nas izbaciti! Sve se zna i sve se već dugo planira, najgore tek dolazi”, uvjerava me.

Naposljetku mi pomaže da stupim u kontakt s navijačima koji su bili u Saint-Étienneu, no kontakt, unatoč dogovoru da se nađemo u Dubravi, naprasno prekidamo u ponedjeljak, na dan kada je policija počela s uhićenjima navijača koji su sudjelovali u neredima, pa ih je privedeno petero sa splitskog i šibenskog područja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:36