EKSKLUZIVNO IZ MADRIDA

REPORTAŽA IZ SPORTSKOG KAMPA EUROPSKOG ŠAMPIONA Realovi junaci za Globus: kako smo se pripremali za trijumf godine

Naš reporter dobio je posebnu dozvolu da uđe u Ciudad Real Madrid, golemi kamp najvećega španjolskog kluba što se prostire na više od milijun četvornih metara, i razgovara s igračkim zvijezdama koje su u finalu Lige prvaka slomile Juventus i ponovno osvojile Europu
 REUTERS

Deset je sati ujutro. Sunce je već visoko iznad sjevera Madrida. Iz daljine se približava masivni bijeli automobil, prolazi zavoj pa naglo zastaje ispred male rampe. Povici paraju jutarnju tišinu, a nekoliko dječaka trči prema vozilu marke Audi Q7 mašući papirićima i dresovima. Portir pozdravlja vozača i pušta ga u moderni kompleks usred pustoši. Luka Modrić ušao je u sportski centar gdje se od 2005. godine pripremaju i žive nogometaši europskog prvaka Real Madrida. Iza njega, na ulazu, dječaci čeznutljivo gledaju kako se rampa ponovno spušta. Dobiveni potpis nagrada je za dugotrajno čekanje pred vratima koja im se vjerojatno nikada neće otvoriti.

Čekanje

Zvuk automobila više se ne čuje. Blagi vjetar puše raznoseći suhu zemlju koja se prostire kilometrima naokolo. Približavaju se zatim drugi automobili, svi redom Audiji. Prilikom svakog zaustavljanja ponovo se čuju povici dječaka. Uzbuđeno promatraju kako prolaze dobitnik nagrade za najboljeg nogometaša svijeta Cristiano Ronaldo, kapetan Sergio Ramos, a zatim i Gareth Bale, doveden ondje 2013. za tada rekordnih 101 milijun eura.

Trening im počinje u 11 sati, no od doma ne moraju kretati prerano. Zatvorena urbanistička naselja u kojima žive - La Moraleja sjeverno i Puerta de Hierro zapadno - udaljena su samo desetak minuta vožnje. Unatoč tamošnjim vilama, pravi dom igrača Real Madrida nalazi se ovdje u Valdebebasu, nekoć neuglednom predgrađu Madrida pored aerodroma.

Idući dan će posebnim avionom poletjeti na važnu utakmicu pa dan ranije imaju okupljanje s kojeg zajedno kreću na utakmicu. Pet minuta do 11 sati igrači izlaze na pomoćni travnjak. Okupljaju se zatim u krug slušajući upute trenera. Podijeljeni u tri grupe zagrijavaju se međusobnim dodavanjem lopte dok je jedan od njih u sredini, igrom na male golove ili nogotenisom nastojeći prebaciti postavljenu mrežu. Nakon 15 minuta trening se zatvara za medije. Što se događa dalje, javnost ne zna.

“Nekada nije bilo tako”, prisjeća se Tomás González-Martín, novinar dnevnika ABC, koji 25 godina izvještava o Real Madridu. Novinari su imali pristup igračima, mogli ući u svlačionicu, razgovarati s njima. S nostalgijom se prisjeća 90-ih kada je ondje igrao Davor Šuker i kada sportski kamp nije izgledao poput dobro čuvane utvrde.

Stakleni neboderi

Tada nije ni postojalo ono što se službeno zove Ciudad Real Madrid, odnosno Grad Real Madrid, pored predgrađa Valdebebas. Dok igrači treniraju, u daljini se vide četiri staklena poslovna nebodera, udaljena nekoliko kilometara. Ondje se nekada nalazio klupski sportski centar sve dok predsjednik Florentino Pérez nije odlučio prodati klupsko zemljište bankama i velikim kompanijama. Iz ruševina centra niknuli su stakleni neboderi nazvani Figo, Raul, Beckham i Zidane. Sam Pérez ih je oduševljeno tako nazvao po skupim igračima koje je dobivenim novcem doveo. Grad se širio pa je klub od prodaje terena uspio dovoljno zaraditi i da otplati nagomilani dug. Takvo je barem službeno objašnjenje kluba.

Miho Dobrašin

Dvije godine je Real Madrid trenirao u podstanarstvu kod reprezentacije u predgrađu Las Rozas dok su dizalice postavljale temelje za novi sportski centar. On je izgrađen na neusporedivo jeftinijem zemljištu, u pustoši gdje nije bilo ničega osim obližnjeg aerodroma.

Prostire se na 1,2 milijuna četvornih metara te se u njemu nalaze rezidencije igrača prve momčadi, podmlatka, kao i podmlatka košarkaške ekipe. Ondje je stadion gdje Real Madrid Castilla nastupa u trećoj španjolskoj ligi i čiji mladići sanjaju prelazak u susjednu zgradu. Neki od njih vježbaju u teretani otpozdravljajući rukom.

Dolaskom Florentina Péreza 2000. godine počelo je vrijeme ”galacticosa”, velikih zvijezda koje su trebale klubu starom 115 godina donijeti reklamu i rezultat. No tri godine kasnije marketing je ostvario plan, no ne i sportski dio kluba. Godine 2006., odmah nakon otvaranja novog centra, za trenera je zato postavljen Fabio Capello, doveden iz talijanskog Juventusa. Zapovjedio je zatvaranje centra i onemogućio novinarima gledanje treninga. Ukinuo je prostor pored terena gdje su novinari mogli pozdraviti igrače.

Pristup parkiralištu, gdje su do tada novinari mogli “u zasjedi“ čekati igrače potpuno je onemogućen. Počelo je blindiranje objekta. Tako uvedenu politiku prihvatili su svi kasniji treneri - Bernd Schuster, Juande Ramos, Manuel Pellegrini, José Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benítez i aktualni Zinedine Zidane.

Globus je dobio posebnu dozvolu proći objektima gdje se pripremaju igrači koji su uspjeli u posljednje dvije godine osvojiti Ligu prvaka. “Ovo je kuća Real Madrida za 21. stoljeće”, napominje zaposlenica kluba dok pokazuje kartu na terasi rezidencije gdje žive igrači. Na fasadi uz ulaz uklesan je grb Real Madrida, a portir strogo kontrolira tko ulazi.

Unutra se nalazi veliki bazen gdje se igrači nakon treninga, koji završava oko 12 sati, oporavljaju i opuštaju. Odlaze zatim u blagovaonicu, odnosno klupski restoran gdje im je posebno pripremljena hrana. Pored se nalazi televizor gdje mogu pogledati film, utakmicu ili obični program. Prolaz do restorana ukrašen je povijesnim slikama iz klupske prošlosti, starim kopačkama i peharima.

Miho Dobrašin

Miho Dobrašin

Nakon ručka slijedi odmor. Neki odlaze u sobu za opuštanje pa sjedaju u udobne stolice i zabavljaju se uz Playstation dok neki igraju stolni nogomet. Nema konsenzusa o tome tko je najbolji strijelac u video igrici FIFA ni tko najviše zabija pomičući ručke stolnog nogometa.

Miho Dobrašin

Za one pak kojima je ipak potrebniji mir predviđene su sobe na katu. Dugački hodnik je poput hodnika nekog hotela, no na svakim vratima je prezime nogometaša. U slučaju transfera pločice s imenima se mijenjaju na ljeto. Ondje su i one s imenima Kovačića i Modrića. Dvostruki krevet s jastukom na kojem je utisnut grb Real Madrida i terasa u hladu - mjesta su na kojima nogometašima misli odlutaju od nogometa, ali ponekad i mjesta gdje se igrači psihološki pripremaju za ono što slijedi na terenu.

Miho Dobrašin

Miho Dobrašin

Mladi igrači

“Nema nikakve posebne nervoze ili presinga”, rekao je 31-godišnji Modrić dok se pripremao za utakmicu finala Lige prvaka protiv Juventusa. “Mi smo ovdje fokusirani na ono što moramo napraviti na terenu.” Mlađi, manje iskusni igrači pak napominju da ih ovi iskusniji smiruju. “Prenose na nas mirnoću uoči velikih utakmica”, napominje 25-godišnji Brazilac Casemiro koji s Modrićem dijeli sredinu terena.

S Modrićevog balkona vidi se parkiralište nazvano Audi, po klupskom sponzoru. Njemački proizvođač im na početku svake sezone ustupi na korištenje vozilo po izboru, a nakon toga su obvezni u njemu dolaziti na treninge. Hrvatski kapetan je odabrao Audi Q7 3.0 TDI Sport 272 CV, isto kao i Kovačić, Bale, Kross, Morata, Varane...

Miho Dobrašin

Parkirališna mjesta poredana su po brojevima koje igrači nose na dresovima. Modrićevo mjesto označeno je brojem 19, a Kovačićevo brojem 16. S balkona se vidi i terminal broj 4 madridske zračne luke Adolfo Suárez Barajas, odakle polaze drugi dan na utakmicu i gdje se vraćaju nakon gostovanja.

Nakon popodnevnog odmora igrači se okupljaju pa odlaze u kino. Nije to veliko kino, slično je onome gradskom, samo manje. Ondje gledaju utakmice svojih protivnika i analiziraju ih ili pak gledaju druge utakmice. Napominju kako su sretni što su dogurali do kraja u prvenstvu i Ligi prvaka pa nisu morali kao poražena ekipa gledati ostale, poput Barcelone, kako osvajaju trofeje.

“Uživam ovdje, u ovom velikom klubu”, napominje Modrić koji je ondje od 2012. godine. Mateo Kovačić koji je stigao iz milanskog Intera u kolovozu 2015. također ističe da mu se ne ide nigdje odande.

No njih dvojica nisu jedini hrvatski stanovnici Grada Real Madrid. U susjednoj zgradi živi 15-godišnji Boris Tišma, košarkaš kojeg je Real Madrid doveo iz Dubrave prije dvije godine. On je kao maloljetnik posebno zaštićen i klub ne dopušta intervjue. U njegovoj sobi krevet je duži od onih kakvi se nalaze u sobama nogometaša, a i kupaonice su posebno prilagođene dječacima koji su, kao u njegovu slučaju, visoki 1,97 metar.

“Tišma se odlično prilagodio životu ovdje te smo zadovoljni njegovim igrama”, kaže jedan od koordinatora koji brine za mlade igrače. Skauti Real Madrida posebno prate zemlje bivše Jugoslavije pa je ondje nekoliko dječaka koji se međusobno lakše sporazumijevaju. Ujutro doručkuju u menzi, a onda odlaze u privatnu školu. Popodne uče španjolski jezik pa odlaze na trening. Nakon treninga gledaju televiziju, pišu zadaće i odlaze ranije na spavanje. Vikendom igraju natjecateljske utakmice. U prizemlju je posebna prostorija gdje ih ponekad dolaze posjetiti roditelji.

Velika nada

“Sve je podređeno tome da postanu veliki svjetski igrači”, napominje koordinator. Ove sezone napustio ih je 18-godišnji Slovenac Luka Dončić, nakon što je ondje živio nekoliko godina. Sada je dio prve ekipe te jedna od najvećih nada europske košarke.

Malo dalje se nalazi i rezidencija podmlatka Real Madrida iz koje su izašli desni bek Dani Carvajal, napadač Álvaro Morata, branič Nacho Fernández, krilni Lucas Vázquez i Marco Asensio koji je u finalu protiv Juventusa zabio gol u 90. minuti za 4-1.

Sid Lowe, dopisnik britanskih novina The Guardian, smatra kako je rad u sportskom kampu samo dio razloga zašto je Real Madrid u posljednje četiri godine tri puta postao prvak Europe.

REUTERS
Gareth Bale, Luka Modrić i Cristiano Ronaldo

“Promijenila se politika, isključivo usmjerena na marketing kluba”, smatra Lowe. Real Madridu je u vrijeme gradnje ovog sportskog kompleksa bilo bitnije zaraditi nego ostvariti sportski uspjeh.

Tada, naime, dovode ”galacticose” poput Luisa Figa, Davida Beckhama ili igrača Zinedine Zidana, no od 2003. do 2007. ne osvajaju trofeje. U momčadi su bile skupe zvijezde i neusporedivo slabije plaćeni nogometaši iz podmlatka. Da bi nekolicini prvih dali astronomske plaće, morala je postojati velika grupa slabije plaćenih igrača. Pukotina među njima bila je ogromna.

REUTERS
Karim Benzema, Luka Modrić, Lucas Vázquez, Toni Kroos, Gareth Bale

“Bili su eliminirali srednju klasu. Ono što su danas Modrić, Kroos, Benzema... a bez nje nema sportskog rezultata”, kaže Lowe. Godine 2006. odlazi s funkcije Pérez, a fotelju preuzima José Ramón Calderón. No 2009. Pérez dobiva na novim izborima, a suradnici mu savjetuju da se model mora promijeniti. Za trenera dovode José Mourinha koji smatra da je jedino on sam ”galacticos”. Portugalac ne priznaje nikakav igrački autoritet, što će se kasnije pokazati u slučaju kapetana i vratara Ikera Casillasa koji će napustiti klub. Mourinho dovodi novu zvijezdu Cristiana Ronalda ali i ”srednju klasu” - veznog Xabija Alonsa i napadača Karima Benzemu. Real Madrid osvaja prvenstvo 2012., a Mourinho dva mjeseca kasnije dovodi Modrića. I danas postoje zvijezde poput Ronalda i Balea, ali i niz igrača između njih i podmlatka.

Ove sezone je Real Madrid osvojio prvenstvo prvi put nakon 2012. te je uspio obraniti naslov prvaka Europe. “Ključno je bilo posložiti momčad i rotirati igrače da svi budu zadovoljni i osjećaju se važnima”, rekao je Zidane koji je kao igrač bio ondje od 2001. do 2006.

Nekad i danas

Klub maksimalno štiti igrače u kampu, ali i izvan njega. Nastoji kontrolirati sve što se događa i što bi moglo završiti u medijima. Napose sportske medije. To nije bilo tako do jeseni 2005. i dolaska u pustoš sjevera grada.

“I nogometaši su tada bili drugačiji”, govori González-Martín. “Iako su uvijek bili popularni, nisu bili poput današnjih istetoviranih zvijezda, sa slušalicama na ušima... Bili su pristupačni.”

Real Madrid je osvojio dvanaesti naslov prvaka Europe, prihodi mu rastu i zasad uspijeva financirati zvijezde, srednju klasu i one koji stižu iz podmlatka. Neki poput Lowea nisu sigurni da li je to održivo, unatoč marketinškom uspjehu. Zadnjih godina ekipa odlazi na ljetne pripreme u Kinu, SAD i Australiju širiti tržište. Real Madrid, najtrofejniji nogometni klub, i ovo ljeto će nastaviti širiti imidž u svijetu.

“No najbitnije je ono što se događa ovdje u sportskom kampu”, napominje Zidane. “Iza zatvorenih vrata.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:06