CIJENA OLIMPIZMA

Dwyane Wade: 'Vrijeme je da nam naša zemlja nadoknadi ono što činimo za nju!'

Sve je to u redu, i olimpijski duh, i nacionalni ponos, i iskustvo najvećeg sportskog događaja, ali Dwyaneu Wadeu dosta je apstraktnih pojmova.

Kasnije se predomislio

On bi konkretizirao stvari. Košarkaš Miami Heata i jedan od sigurnih članova američke reprezentacije u Londonu smatra da bi NBA zvijezde trebale dobiti kompenzaciju za svoj odaziv na Olimpijske igre. Barem je tako pričao u srijedu. U četvrtak je se predomislio i rekao da ga “ponos na svoju zemlju motivira više od dolara” te da ne želi biti plaćen za igranje na OI”. No, ranije rečenice nije mogao izbrisati.

Wade se oglasio nakon što je Ray Allen, 36-godišnji šuter Bostona i osvajač zlata iz Sydneyja 2000., hladnokrvno objasnio da sudjelovanje na ovakvim smotrama najboljim igračima uskraćuje priliku za bonus zaradu.

- Svi kažu: ‘Igraj za svoju zemlju’, svi pričaju o patriotizmu i ‘pravim vrijednostima’, ali te igrače ipak treba nečim primamiti. Nije baš najlakša stvar na svijetu odraditi sezonu, zatim se odmarati dva tjedna i onda opet početi s treninzima za OI. To možda jest zabavno, ali tijelo treba odmor. A osim toga, ljeto je prilika za zaradu kod sponzora i po kampovima, što će pobjeći onima koji idu u London - objasnio je Allen.

Veteran Celticsa nit’ će luk jesti nit’ mirisati ako se pravila promijene, ali Wade (30) bi za svoj olimpizam još uvijek mogao dobiti plaću. No tvrdi da se ne zauzima za sebe, nego za buduće generacije jer je ovo ionako njegov zadnji turnir s reprezentacijom SAD-a.

- Puno je stvari koje napravimo kroz olimpijsko vrijeme. Igramo cijelo ljeto, navučemo naciju na košarku, prodajemo gomile dresova. Morali bismo za to biti nagrađeni. Ne samo NBA igrači, nego i oni s koledža. Stvar je u tome da uopće nemaš odmora i cijeli se daješ za momčad, ali tvoje tijelo uzima danak - kaže Wade.

James: Novac nije bitan

Kennedyjevim rječnikom, on se već zapitao što može učiniti za državu, vrijeme je da država izračuna što može učiniti za njega. Pa kojom bi točno brojkom onda Američki olimpijski odbor trebao vrednovati takvo mrcvarenje?

- Ne znam, nisam o tome razmišljao. Licenciranje dresova jedno je od rješenja iako to ne bi bilo pošteno jer ne bi svatko dobio isti iznos. Ali znam da je u igri puno olimpijskog biznisa kojeg igrači nisu dio. A trebali bi biti. Komplicirana je to stvar.

Dodao je da je odanost Americi pokazao broncom u Ateni i zlatom u Pekingu i objasnio da u London ide isključivo zbog “ljubavi prema igri”. Allenovu i Wadeovu prijedlogu nije zapljeskao LeBron James, koji tvrdi da novac ne bi smio biti dio priče.

- Igrači bi trebali biti sretni što suu društvu olimpijaca.

Svima je jasno da se nikada nije radilo samo o ponosu i časti te da Wade i istomišljenici žele uzeti svoj dio kolača od komercijalizacije Igara. Ipak, NBA će unatoč popularnosti teško dobiti poseban tretman. Pogotovo nakon što je američka javnost mjesecima morala trpjeti pregovore između milijardera i milijunaša zbog kojih je zamalo cijela sezona otišla u vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:25