INOVATIVNOST NA DJELU

Zadarski POZDRAV SUNCU osvojio TREĆE MJESTO na natječaju 'Najbolji projekti europskih obalnih gradova'

Od hrvatskih obalnih gradova pohvalu za svoje inovativne projekte dobili su i Murter i Bibinje
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Poznata zadarska urbana instalacija "Pozdrav suncu" dobila je treću nagradu na natječaju Vijeća Europe za "Najbolje projekte europskih obalnih gradova" .

Grad Zadar prijavio se na natječaj Vijeća Europe kojim se ocjenjuje najbolje projekte na lokalnoj razini, a koje građanima donosi neku konkretnu korist. U slučaju "Pozdrava suncu" to se odnosi na proizvodnju električne energije koja se dobiva iz ove urbane instalacije, a kasnije se može distribuirati u komunalni elektrosustav .

Ocjenjivački sud nagradio je zadarsku lokalnu samoupravu i zbog originalnosti, inovativnosti i održivosti rješenja. Nagrada će čelnicima grada Zadra biti uručena 9. svibnja na svečanosti u engleskom gradu Blackpoolu na kojoj će se prikazati i posebna 12-minutna prezentacija proizvodnje električne energije iz zadarskog "Pozdrava suncu".

Inače, na temelju 48 pristiglih aplikacija prva nagrada Vijeća Europe dodijeljena je ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar, objavilo je Vijeće Europe na svojim internetskim stranicama.

Od hrvatskih obalnih gradova pohvalu za svoje inovativne projekte dobili su i Murter i Bibinje.

Program nagrađivanja najboljih upravljačkih praksi europskih obalnih gradova provodi centar za reforme lokalnog upravljanja Vijeća Europe u partnerstvu s kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, parlamentarnom skupštinom i udrugom lokalnih uprava Velike Britanije. Njegov je cilj prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice te drugim lokalnim vlastima staviti na raspolaganje ta znanja i iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:10