VATIKAN I INTERNET

Papa poziva followere: Benedikt XVI. otvara svoj račun na Twitteru

 AP

- I Papa će twittati svoje poruke od kraja ove godine - najavio je novinarima voditelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi. Detalje će, veli, obznaniti kada Vatikan i službeno inaugurira twittački račun Benedikta XVI.

Sadašnji poglavar Katoličke crkve već se javno poslužio twitterom lani, kada je inaugurirao novi vatikanski informacijski portal www.news.va, ali je to učinio s vatikanskog računa, dok će uskoro dobiti svoj osobni i tako se pridružiti Obami, Lady Gagi i milijunima drugih manje-više slavnih ljudi koji imaju nešto važna poručiti svijetu (i onima koji prisluškuju izvana).

iPod u džepu

Benedikt XVI. je bio fan novih tehnologija još dok je bio kardinal Joseph Ratzinger, ali samo kad je riječ o njegovoj omiljenoj baroknoj i klasičnoj glazbi, poglavito Bachu i Mozartu, te je u reverendi nosio iPod. Kompjuterom se, međutim, ne služi, za razliku od svoga blaženog prethodnika Ivana Pavla II., koji je poručio: “Računalo mi je promijenilo život”. Ne služi se ni strojopisom, nego tekstove ispisuje minucioznim ali ne baš lako čitljivim rukopisom.

Novo radno mjesto

Savršeno je nevjerojatno, dakle, da bi Benedikt XVI. sâm sažimao svoje dugačke enciklike, svoje ekshortacije, kateheze, homilije i ine poruke na maksimalan opseg od 140 znakova, primjeren moći koncentracije milijardi pripadnika twittačkog puka - a kamoli da bi ih sam upisivao recimo u smartphone i emitirao Urbi et orbi. Vjerojatno je da će i za to imati svog čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:34