KULTNI WORLD MUSIC SASTAV

Burhan Öçal: turski folklor osvojio svijet

Kad je svjetski poznati i priznati turski perkusionist Burhan Öçal s Istanbul Oriental Ensembleom prvi put nastupio u Zagrebu, ima tome deset godina, hrvatska publika još nije kidisala pod najezdom turskih sapunica kao što su “Sulejman veličanstveni”.

Životna misija turskoga multiinstrumentalista Burhana Öçala nije tek prezentacija turskog folklora, nego spajanje raznolikih kultura. Već sa šest godina nastupao je po kavanama i manjim festivalima, gdje se upoznao s ritmovima tradicionalne romske glazbe te s klasičnom dvorskom glazbom Otomana.

Susret s glazbom zapadnih zemalja poslije ga je naveo da pokuša spojiti svoju glazbu s jazzom i klasikom, a kako od 1977. živi na relaciji Zürich - Istanbul, postao je neka vrsta glazbeničkog mosta između Istoka i Zapada.

Tijekom 90-ih godina Burhan Öçal osniva Istanbul Oriental Ensemble u cilju oživljavanja turske glazbene kulture u kojoj još od 10. stoljeća romska glazba igra veliku ulogu.

Tragajući za suradnicima svjetskoga glasa s kojima bi nastavio spajanje raznorodnih glazbenih kultura, Burhan je surađivao s glazbenicima kao što su Joe Zawinul, Eliot Fisk, Maria Joao Pires, Andreas Vollenweinder, Kronos Quartet, Seamus Blake Quartet i Sting, s kojim je nastupio u Istanbulu 2000. godine, a zapažene nastupe ostvario je i na Womadu u Velikoj Britaniji, Womexu u Berlinu, EXPO-u u Lisabonu, Montreaux Jazz Festivalu te u Montrealu pred čak 150.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57