Hrana mora pojeftiniti, neopravdano je poskupjela

Objavljeno: 23.01.2008

ZAGREB - Vladino povjerenstvo za praćenje cijena zaključilo je da su cijene prehrambenih proizvoda, ponajprije voća i povrća, glavni krivac za rast inflacije od 5,8 posto u prosincu. Premijer Ivo Sanader bio je iznenađen rezultatima analize koja je pokazala da je ulje poskupjelo čak 24,7, posto, voće 18,3 posto, povrće 22,9 posto, a mliječni proizvodi 10 posto.

- Toliki rast cijena nije opravdan i to nema pokrića - poručio je Sanader te je upravo zbog toga najavio da će potpredsjednik Vlade Damir Polančec, zajedno s ministrima Božidarom Pankretićem i Petrom Čobankovićem, već danas od proizvođača i trgovaca zatražiti pojašnjenje o razlozima tolikog rasta.

Ako netko ostvaruje profit, dužan je i dio tog profita vratiti građanima na kojima zarađuje, i to smanjenjem marži,
Sanader
- Ne želimo staviti poduzetnike na stup srama, ali tražit ćemo od prehrambenih proizvođača i trgovaca da se uključe u rješavanje problema. Ako netko ostvaruje profit, dužan je dio tog profita i vratiti onima na kojima zarađuje kroz smanjenje cijena i marži - rekao je Sanader. Danas nije bilo poznato koji poduzetnici će biti pozvani u Vladu, ali se očekuje da će se o poskupljenju prehrambenih proizvoda izjašnjavati predstavnici Agrokora, Podravke, mljekara te još nekoliko poduzetnika. U kojoj mjeri su poskupljenja cijena komunalnih usluga poskupila život više bi se trebalo znati idućeg tjedna, za kada je sazvana nova sjednica povjerenstva. Na njoj bi se trebala razmotriti analiza cijena komunalnih usluga koju je obećao pripremiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. No, predstavnici lokalne uprave generalno su nezadovoljni prozivkama zbog poskupljenja komunalnih usluga.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel tvrdi da je u posljednjih godinu dana svega 10 do 15 gradova mijenjalo cijene komunalija, neovisno o stranci na vlasti.  No, odgovarajući na novinarsko pitanje priznao je da u gradovima koji su digli cijene živi oko polovica stanovnika Hrvatske.

Nakon sastanka koji je trajao dulje od dva sata sam premijer ničim nije sugerirao da je Vlada u ovom trenutku spremna poduzeti mjere za prevladavanje posljedica poskupljenja. Podsjetio je da je u zadnjem kvartalu 2007. Vlada intervenirala sa 610 milijuna kuna, isplatom 440 milijuna kuna za sušu te gubitkom 170 milijuna kuna zbog plivajućih trošarina. Pritisak se sada očito premješta na proizvođače i trgovce od kojih se očekuje da se odreknu dijela marži. Jedan od rezultata povjerenstva, kaže Sanader, je to što neki nisu povisili cijene iako su namjeravali.  ƒ

MJERE SLOVENIJA

Među članicama EU koje su nove u eurozoni Slovenija je zabilježila najveću inflaciju (5,6 posto) i kako bi pomogla građanima njezina vlada je odlučila uvesti paket mjera:

Porezi:

Slovenski parlament prihvatio je zakonske izmjene kojima se uvode dodatne porezne olakšice za 215 tisuća zaposlenih s najnižim primanjima u državi. Vlada ne prihvaća sindikalne zahtjeve o porastu plaća u skladu s inflacijom. Premijer Janez Janša objašnjava kako indeksacija nije rješenje, jer će tih nekoliko postotaka inflacija opet pojesti.

Dječji dodatak:

Povećan je dječji dodatak za oko 8 posto te zaštitni dodatak za građane s najnižim mirovinama kao mjera za prevladavanje pokupljenja.Nikola Jelić, Mirela Klanac

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Jedinstvenu predstavu turistima odigrala je jedna raža na Maldivima. Naime, ova se raža popela na rampu na molu te molila od ljudi hranu.

ZALJUBLJENA U KRIMINALCA

ISTINITA PRIČA: 'Zaljubila sam se u dilera i svodnika! Uvukao me u pakao prostitucije!'

'Sa svakom njegovom riječi nestajao je moj razum i pretvarala sam se u ono što nikad nisam htjela biti...'

LJUBAV IZ PROŠLOSTI

ISTINITA PRIČA: 'Nakon petnaest godina braka saznala sam da moj muž nikada nije prestao voljeti drugu ženu!'

'Svake je noći lijegao pored mene s njom u mislima, ni slutila nisam da smo se vjenčali zato što sam ja njezina suprotnost'

TAJNA IZ PROŠLOSTI

ISTINITA PRIČA: 'Nakon deset godina priznala sam suprugu da nije otac našeg sina! Sve mi je oprostio!'

'Osjećala sam se uhvaćenom u stupicu, sumnja koja je godinama tinjala u meni sada je poprimila sasvim jasne obrise.'

SA ŽITOM U PLODINAMA

Dobitnici nagradne igre sa Žitom u Plodinama do vrijednih nagrada

Dana 15. listopada 2012.godine izvučeni su dobitnici u nagradnoj Igri Sa Žitom u Plodinama do vrijednih nagrada.

LJUBAVOLOGIJA U PRAKSI

Kako živjeti u ljubavi?

Što ljubav doista jest? Kako je možemo svakodnevno živjeti? Kako odbaciti romantično, idealizirano shvaćanje ljubavi i prigrliti ono što ljubav istinski jest? Kako dopustiti ljubavi da nas osvoji?

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen