POREZNA NIKAD NIJE PITALA ODAKLE IM NOVAC

EKSKLUZIVNO ‘Milka Mesić zaradila je 33 tisuće, a kupila stanove za čak 1,8 milijuna kuna!’

'Mesiću su novac posudila dva prijatelja i ima njihovo dopuštenje da im objavi ime, ali on to sada ne želi iz principa'
Zagreb, 210510.Bivsi predsjednik RH Stjepan Mesic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Milka Mesić, supruga bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, ostvarila je tijekom 2010. godine 33.192,96 kuna mirovine, a stekla je nekretninu na adresi Borčec 68 u vrijednosti 1,871.687,48 - utvrdila je zagrebačka Porezna uprava na zahtjev Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Iako je očit nerazmjer između onoga što je Milka Mesić uprihodovala te potrošila 2010., nitko dosad nije istražio kako je to moguće. Državne institucije očito su povjerovale bivšem predsjedniku Mesiću da su mu novac posudili prijatelji čiji identitet odbija otkriti.

Tek je prekjučer iz USKOK-a stigla neslužbena potvrda da se provode preidstražne radnje zbog anonimne prijave u kojoj se postavlja pitanje porijekla novca kojim je supruga bivšeg predsjednika kupila dva stana u podsljemenskoj zoni za gotovo dva milijuna kuna u gotovini.

Očitovanje zagrebačke Porezne uprave zatražio je u sudskom postupku, koji je pokrenuo sam Mesić, sudac Zorislav Kaleb s Općinskog kaznenog suda u Zagreb. Sudac Kaleb pak kaže da iako je utvrdio navedeno, ni jedna od nadležnih državnih institucija nije zatražila uvid u spis.

- Niti Državno odvjetništvo niti itko drugi nije tražio uvid u taj spis - kazao je sudac Kaleb, koji je u obrazloženju vlastite presude naveo da nije jasno tko je bivšem predsjedniku posudio novac za kupovinu dva stana.

Sudac je u obazloženju naveo sljedeće:

“Predsjednik Mesić zajedno sa suprugom u Zagrebu ima tri stana, dvije garaže i kuću za odmor u Pušći i Golf 1.9. Navedena imovina za nekoga može biti skromna, a za nekog podstanara je nedostižna i cijelo bogatstvo...

Činjenica je također da je privatni tužitelj na ime supruge odmah nakon završetka mandata 30. lipnja 2010. na adresi u Zagrebu, Borčec 68, kupio dva stana, i to: prvi veličine 56,85 četvornih metara s terasom od 16,6 četvornih metara i vrtom od 87,78 četvornih metara, te stan od 106,76 četvornih metara s terasama 19,61 četvornih metara i dvije garaže od po 29 četvornih metara, a pritom nije jasno utvrđen izvor financiranja niti osobe koje su mu posudile novac.

To je utvrđeno iz istog izvješća da je supruga privatnog tužitelja kao kupac primala u 2010. mjesečnu mirovinu od 2766,08 kuna, odnosno 33.192,96 kuna godišnje”.

U Uredu bivšeg predsjednika jučer su nam kazali da ni bivšeg predsjednika, niti njegov ured, nijedna državna institucija nije zatražila očitovanje o stanovima.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:50