U RIO PREKO SKOPLJA!

VATRENI RAZBILI SKOPSKO PROKLETSTVO Ovakva Hrvatska ima što reći u Brazilu! Piše T. Židak

U Rio se ide preko Skoplja! Hrvatska je sinoć osvojila tri krucijalna boda na putu prema svjetskom prvenstvu, a Ivan Rakitić, dežurni krivac i kolateralna žrtva izbornikove srdžbe na premijernoj utakmici u Zagrebu, sinoć je bio čovjek odluke. Njegovi korneri, a posebno majstorski udarac u 60. minuti, bili su istinsko remek-djelo, dostojno najvećih majstora lopte.

Hrvatska je razbila još jedno, skopsko prokletstvo. Ovo je predobra momčad da se ne bi upustila u bitku s mitovima. Tako je sinoć razbijen i mit o makedonskoj nepobjedivosti, u koš su bačene tlapnje makedonskih medija o odmazdi za “krađu” u Zagrebu, a Hrvatska je potvrdila da je lider i favorit u našoj grupi. Unatoč velikoj pobjedi Belgije u Beogradu. Sjetite se, samo zahvaljujući promašaju Domagoja Vide, Belgija je u Bruxellesu ostala na nogama…

Igor Štimac nas je, pak, sve iznenadio postavom s kojom je istrčao u skopskoj nogometnoj Areni. Svi su očekivali Sammira od prve minute, vjerovalo se da je njegovo prisustvo u udarnom sastavu sigurnije nego Messijevo u argentinskoj reprezentaciji.

Razgovarao sam sa Štimcem prije tri dana, kada je govorio o tri dvojbe. Igrati s jednim ili dvojicom napadača, bio je najozbiljniji upitnik. Dvoumio se hrvatski izbornik i između Badelja i Vukojevića na poziciji defenzivnog veznog igrača, a ukoliko bi u vrhu napada bio samo Mandžukić, iza njega bi Makedonce pokušavali izigrati Sammir ili Kranjčar. No, Štimac je razriješio sve dvojbe i poslao u arenu Mandžukića i Jelavića.

Od prve smo minute držali Makedonce za vrat, međutim, presjekao nas je gol Ibraimija u 16. minuti. I tada se pokazalo koliko je Hrvatska velika momčad, gol ih nije šokirao, ostali su mirni i dosljedni svojoj igri, što je rezultiralo s nekoliko šansi. Ne mogu sakriti čuđenje da je Nikica Jelavić promašio “zicer” u 25. minuti, lopta mu je bila na “tanjuru”. Jednako sam se čudio kada šest minuta kasnije Perišić i Rakitić nisu uspjeli ugurati loptu u makedonsku mrežu, pored skamenjene obrane, u kojoj je bilo sve više pukotina. No, Hrvatska je poentirala u 32. minuti. Opet su Makedonci zaspali na korner Ivana Rakitića, koji ih puca jednako dobro kao nekadašnja makedonska zvijezda Vasil Ringov.

Jedan Rakitićev korner završio je na vrhu kopačke Vedrana Ćorluke, ostalo je bila rutina ovog, za hrvatske ambicije krucijalnog igrača. Nakon što je njegova finta u Istanbulu odvela Hrvatsku na Europsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu, i sinoć je njegov gol trasirao put prema Rio de Janeiru…

Osim što sigurno gazi prema Brazilu, hrvatska reprezentacija iz utakmice u utakmicu djeluje sve zrelije, sve homogenije, u njezinoj igri sve su rjeđe “crne rupe”, iako ih još ima. Do kraja kvalifikacija ova momčad će se isprofilirati u momčad o kakvoj je sanjao Štimac na početku kvalifikacija - reprezentacija koja neće igrati epizodnu ulogu u Brazilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02