ZDRAVSTVO NA ČEKANJU

IPAK NIŠTA OD KRAJA ŠTRAJKA LIJEČNIKA Babić: 'Nije problem u Ostojiću nego u Avberšek'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja i danas su završili bez dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, a glavni razlog su nesuglasice između sindikalnih čelnika Ivice Babića i Spomenke Avberšek koji jedno drugo prozivaju za blokadu pregovora i obmanjivanje javnosti.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek tvrdi da predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ponovno traži za liječnike prava iz ništavnog kolektivnog ugovora iz 2011., odnosno 260 milijuna kuna neto godišnje za svega 5700 liječnika koji imaju dežurstva i pripravnost, te pita što je s ostalim zaposlenicima u zdravstvu kojih je ukupno 72.000.

"On stoji na svojim pozicijama, a Samostalni sindikat na pozicijama svih radnika u zdravstvu kojima bi svima na isti način trebao biti plaćen prekovremeni rad", rekla je Avberšek novinarima nakon današnjih pregovora koji su trajali nešto više od sat vremena.

OTKAZANO 220.000 PREGLEDA I 4.000 OPERACIJA Posljedice 22 dana dugog štrajka u bolnicama

Prozvala je Babića da govoreći o iznosu od 70 milijuna kuna, koliko navodno iznose zahtjevi njegova sindikata, obmanjuje javnost jer je taj iznos višestruko veći, oko 300 milijuna kuna.

Ivica Babić, koji je pregovore napustio radi odlaska na izvanrednu skupštinu svojega sindikata, tvrdi pak da je "kamen spoticanja" Spomenka Avberšek, dok "ima osjećaj da ministar Rajko Ostojić i njegova pregovaračka ekipa žele riješiti problem i privesti pregovore kraju".

Odbio je prejudicirati što će danas, vezano uz liječnički štrajk, odlučiti skupština njegova sindikata koja je počela u 12 sati.

Iako dogovor u pregovorima nije postignut današnje održavanje sindikalne skupštine, po Babićevim riječima, ima smisla jer će obavijestiti članstvo o svemu što je dosad ispregovarano, a očekuje i da će njegova pregovaračka opcija od danas "biti čvršća".

"Skupština će odlučiti koji je minimum ispod kojega ja, kao pregovarač, ne mogu ići", zaključio je Babić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je kako su danas dva članka budućeg kolektivnog ugovora, koji se odnose na materijalna pitanja, uspjeli privesti kraju, te da je ostalo otvoreno još osam članaka.

"Danas smo precizno i jasno definirali što je rad u pripravnosti i rad po pozivu", rekao je ministar te podsjetio da su u ništetnom kolektivnom ugovoru pripravnost i dežurstva bili imperativno prekovremeni rad.

FOTO: LIJEČNICI PROSVJEDOVALI NA CVJETNOM 'Zdravstveni sustav je pred kolapsom!'

Istaknuo je i da će se svaki sat prekovremenog rada precizno evidentirati i plaćati. To se dosad nikad nije radilo u Hrvatskoj, a oko toga su se složili svi sindikati jer svi žele čiste račune, ustvrdio je.

Za razliku od sindikalnih čelnika, ministar nije želio izlaziti u javnost s podacima o kolikoj svoti novca se radi. Samo je rekao da je sve što njegovo ministarstvo nudi u skladu sa zakonom. "Konkretan iznos bit će poznat sutra, prekosutra kada završe pregovori, a riječ je o svoti koja se potpuno uklapa u gabarite proračuna", poručio je.

Pregovori koji su danas završili vrlo brzo zbog Ostojićevih i Babićevih obveza, nastavljaju se sutra u 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:42