NEMA STRAHA

Ministar Matić: 'Registar branitelja je najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti. Neka bude na 'čast' i onima kojima tamo nije mjesto'

Za strah branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, kazao je da je to 'priča za malu djecu'
 Tea Cimaš / CROPIX

RIJEKA - Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas u Rijeci da je registar branitelja najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i da on služi na čast svim hrvatskim braniteljima, a za mogući strah branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, kazao je da je to "priča za malu djecu".

Odgovarajući na novinarsko pitanja tko se i zašto protivi objavi registra branitelja, ministar je naglasio da je "to najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti", da služi na čast svim hrvatskim braniteljima, dodavši da "neka bude na 'čast' i onima kojima tamo nije mjesto".

Nastavio je kako je očito da "kod onih, koji su i ako su stavljali neke ljude kojima tamo nije mjesto", vrijedi poslovica "svatko se češe gdje ga svrbi".

Na upit o mogućem strahu branitelja od prelaska državne granice nakon objave registra, Matić je naglasio da je to "priča za malu djecu".

Hrvatski branitelji su branili svoju domovinu i ako je to, da brane svoje, dopušteno svim zemljama i građanima svijeta, onda je to dozvoljeno i hrvatskim građanima, rekao je.

Ocijenio je da "ako se misli na nekoga koji je učinio nešto što nije u skladu s ratnim pravom i običajima i ženevskim konvencijama, to je jedna druga priča" , da se tu se radi o malom postotku hrvatskih branitelja, koje više tako ne bi trebali ni zvati i trebali bi odgovarati ako su učinili nešto nečasno.

"Hrvatsku državu čekali smo tisućljeće, ovoj generaciji iz 90-tih je to uspjelo, dobili smo Hrvatsku, a oni koji su u tome djelatno sudjelovali - to je taj popis časnih ljudi za povijest", zaključio je.

Ministar branitelja Predrag Matić danas je posjetio branitelje, članove braniteljskih udruga i zadruga, koji sudjeluju na 2. Božićnom sajmu braniteljskih udruga u Rijeci, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Sajam je dio projekta "Branitelji građanima" koji ostvaruje Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara u suradnji s Poljoprivrednom braniteljskom zadrugom Silos, uz potporu riječke gradske uprave. Pod sloganom "Branitelji u ratu - poduzetnici u miru" počeo je 10. prosinca, a završit će danas. Na oko 300 četvornih metara prodajnog prostora autohtone proizvode izlaže oko 30 braniteljskih udruga, zadruga i pojedinaca, a ponuđeni su suhomesnati proizvodi, med i proizvodi od meda, čajevi, sirevi, ulja, vina i rakije.

Ministar Matić izjavio je da su "braniteljske zadruge i udruge koje se bave proizvodnjom najljepša i najbolja priča branitelja poslije Domovinskog rata", odnosno da branitelji pokazuju kako "nisu za staro željezo" i da su vrlo korisni članovi društva.

Najavio je da će se za oko mjesec dana u Rijeci održati veliko predstavljanje braniteljskih zadruga na koju će doći ministri turizma, poljoprivrede, poduzetništva te da je dolazak najavio i predsjednik RH Ivo Josipović.

Želim da naši branitelji, koji proizvode od igle od aviona, u susretu s predstavnicima hotelijerskih kuća, svoje proizvode predstave, ponude i plasiraju u turističkoj sezoni, rekao je ministar Matić dodavši da može prihvatiti da strane turiste neće zanimati to što se radi o hrvatskim braniteljima, ali da je važno da strani i domaći turisti prepoznaju da branitelji proizvode ekološki, zdravo i kvalitetno.

Na pitanje novinara, s kojim se problemima, kao branitelj, susreo pri resocijalizaciji, Matić je rekao da mu je najteže bilo dok nije počeo raditi. Rad je najbolja mjera, najbolja terapija za brisanje i smanjivanje svih posljedica rata i logora u kojima je bio dobar dio hrvatskih branitelja, rekao je dodavši da od toga "nema boljeg recepta".

Na upit o braniteljima koji ne mogu raditi, Matić je odgovorio da se i o njima brine. Istaknuo je da su jučer izglasane izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u kojima se s desetak afirmativnih mjera poboljšava njihov status. Želimo se i dalje brinuti i o njima, prvenstveno o najtežim ratnim vojnim invalidima i o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, a najviše o djeci koja su ostala bez roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:02