NAPETI ODNOSI

VIDEO Srpski hakeri napali vukovarsko Veleučilište zbog ćirilice!

'Očekujte da će se hakerski napadi na hrvatske sajtove nastaviti i u budućnosti', napisali su hakeri
 YouTube

VUKOVAR - Internet stranica vukovarskog Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u srijedu ujutro osvanula je sa srpskom zastavom i porukama „Jasenovac ne smije pasti u zaborav“ te „Ovo vam se desilo zbog ćirilice.“ Rezultat je to djelovanja srpske hakerske grupe „Tesla team“ koja se vrlo brzo pohvalila svojim uratkom objavivši snimku na YouTubeu uz popratni tekst.

"Ovaj hakerski napad je odgovor na nedavne demonstracije većeg broja hrvatskih građana i političara protiv uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Očekujte da će se hakerski napadi na hrvatske sajtove nastaviti i u budućnosti,“ napisali su hakeri.

Srpska zastava skinuta je s web stranice Veleučilišta već iza 7,15 sati, odnosno nakon što je administrator vidio što se dogodilo. Prema riječima dekanice Gordane Bujišić, na stranici nije učinjena nikakva šteta.

- Samo su promijenili naslovnicu, ali ništa nije poremećeno - kazala je dekanica, kojoj zapravo nije jasno zašto su to učinili upravo s web stranicom Veleučilišta.

- Možda smo im bili zanimljivi kao jedina visokoškolska ustanova u Vukovaru, iako se mi u svojim programima ne bavimo povijesnim pitanjima. No, možda smo s druge strane samo kolateralna žrtva cijele ove priče oko uvođenja ćirilice, jer nema nekog osnovanog razloga da to učine baš nama, osim ako nije problem to što kod nas zapravo nema nikakvih problema te vrste - kaže Bujišić, pojašnjavajući kako u osam godina postojanja Veleučilišta nije zabilježena niti jedna ružna riječ, a kamoli incident među studentima ili zaposlenicima.

- Mi nikoga ne pitamo što je po nacionalnosti, ali svi znamo da nas ima različitih i nitko od toga ne pravi problem. Kod nas je oko 30 posto studenata s područja Vukovarsko-srijemske županije, a ostali su iz drugih dijelova istočne, ali i cijele Hrvatske - od Cavtata, preko srednje Dalmacije i Istre do Međimurja. Svi se ovdje jako dobro razumijemo i odlično surađujemo - istaknula je dekanica Bujišić.

Napetosti oko ćirilice tako su dobile i svoj internetski nastavak, nakon što su protekloga tjedna po Vukovaru osvanuli i različiti provokativni grafiti, za dio kojih je policija već privela osumnjičene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13