Ima li Hrvatska pravo na nostalgiju?

Objavljeno: 09.01.2006

U čemu je čar 60-ih godina prošlog stoljeća i zašto im se ovih dana vraćamo? Postavio sam si to pitanje nakon uspjeha dviju "dalmatinskih" knjiga uspomena, one Milorada Bibića "(Zakon Pjace", Fraktura) i one Siniše Škarice ("Kad je rock bio mlad - Priča s istočne strane 1956. - 1970.", VBZ).

Ali, to nije sve. Ponovljeno izdanje knjige Momčila Popadića ("Život u strpjenstvu ili Momo, zašto se kriviš", VBZ) također govori o odrastanju na otoku, Korčuli, 60-ih godina. O tome, jednim dijelom, piše i Senko Karuza u svojoj knjizi "Otočki vodič" (Naklada MD). Ako hoćete, o tome je pisao i pokojni redatelj Marin Carić u još jednoj zaboravljenoj i podcijenjenoj knjizi ("Otok"). Carić je pisao o svome Hvaru.

Prvaci sjećanja na šezdesete

O tim davnim vremenima piše i Petar Selem u kazališnim sjećanjima (u časopisu Forum). No, nije to dalmatinska "nostalgična", iako smo prvi put dovoljno smjeli da prepoznamo jugonostalgiju kao dio hrvatske nostalgije, a 60-e kao simbolični otok svjetla i šuma dobrih valova. Treba podsjetiti da su svojevrsni prvaci sjećanja na te godine, ali i one ranije, dvojica već kanonskih pisaca hrvatske književnosti: Pavao Pavličić ("Dunav"; "Šapudl") i Goran Tribuson. Obojica su ispisala čitave biblioteke, među ostalim, krimića, kako bi baš memoarskim zapisima otkrili teritorij koji su njihovi čitatelji dočekali s aplauzom.

Šezdesete su bile "mikić" (izgubljena riječ i predmet), "žabica", šuškavac, kruh i mast i šećer, gramofon Porin, festivali, Grupa 220, Mi-ovci, Radmila Karaklajić, Tereza s "Larinom pjesmom", Zlatarov Plavi vjesnik, Maurovićevi stripovi svaka dva tjedna, bile su to godine pop-arta, Kennedyjeva ubojstva, bratstva i jedinstva, Deklaracije o jeziku, studentske pobune '68. itd. Takvom nabrajanju nikad kraja.

Dolazak potrošačkog društva

Pa dobro, bile su to godine koje onovremeni adolescenti, uzoriti Titovi pioniri i omladinci, moraju voljeti jer drugih nemaju. Otvorile su se komisione, pojavile kaugume, majoneza i traperice Super Rifle, iako je tek trebala doći Coca-Cola u pratnji čipsa. Kontrolirani priljev potrošačkog društva dolazio je na kapaljku među nositelje udarničkih znački i ljubitelje rudara Alije Sirotanovića. Tranzistori su dolazili u kartonskim kutijama, kao rođaci iz Amerike. Rita Pavone i Bobby Solo bili su zvijezde San Rema, koje smo posvuda, ne samo u Bibićevu Splitu, gledali na jednom jedincatom kvartovskom televizoru, crno-bijelom, razumije se. Anton Marti bio je veća zvijezda od svojih dugonogih, ali i debeljuškastih, plesačica.

Postoji i drukčiji pogled na te godine, 60-e. Otvorila se Galerija Studentskog centra te izlagala djela mladih i avangardnih umjetnika. Marinković je napisao "Kiklop", a Novak "Mirise, zlato i tamjan" (1965.).

Rolling StonesNa glazbenoj sceni vladao je soul, ili James Brown. Studenti su sanjali i u Beogradu, i u Zagrebu. Beatlesi i Stonesi bili su više od rocka, bili su manifest jedne mladosti. U hrvatskom se jeziku uz riječ "huligan" pojavila i riječ "bitlz".

Na neki način, dva TV prijenosa objedinila su sve nas. Prvi je prikazao slijetanje Apolla 11 na Mjesec 21. srpnja 1969., a drugi "intervizijski" prijenos jedne jedine pjesme Beatlesa: "All You Need is Love" (Ljubav je sve što ti treba).

Zagreb je već sličio na zapise o sebi, koje je pisao Zvonimir Milčec u "Pozdravi doma". Arsen Dedić već je napisao nekoliko antologijskih pjesama. Pa ipak, najpopularnije zvijezde bili su Mišo Kovač (koji je tada stanovao na Knežiji), Vice Vukov i Đorđe Marjanović. Nismo niti slutili da će svađa Vukova i Marjanovića na "Vašem šlageru sezone" biti svojevrsna paradigma svekolike naše budućnosti.

Glavni TV komičari bili su Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja. Bilo je to prije Smojina "Našeg malog mista" i Kerstnerovih "Gruntovčana". Nakon "Bonanze" i "Gradića Peytona" dobili smo, napokon, junake domoroce - ondašnje.

San o zajedništvu

Prizor s pariških ulica 1968.U tome je, možda, dio tajne povratka 60-ih na javnu scenu. "Kajnuti" kajkavci i "čaknuti" čakavci, kako ih je opisao pjesnik Dražen Mazur, pridružili su se štokavcima. Drugi svjetski rat sa svojim pobjedama, zločinima i podjelama (partizani, ustaše, domobrani itd.) bio je predaleko za novu mladost koja je odrasla od njegova svršetka. Za jedan kratki čas crvena marama i titovka bile su na djeci jače od bolnih rana njihovih roditelja. Nije bilo svrstavanja, ni prebrojavanja krvnih zrnaca, miješani su brakovi bili, samo pretpostavljam, u najvećem usponu. Jedna je mladost samo na čas živjela svoju mladost bez prokletstva povijesti i prošlosti u kojoj se rodila.

San o zajedništvu, ali ne samo onaj titovski, nego i kingovski odnosno pariški, bio je najljepša iluzija i stvarna mogućnost koju su te cure i dečki upoznali. Oni nisu skrivili šutnju, oni nisu imali velike i male tajne, oni su samo željeli komad svoje sreće na koju ima pravo svatko od nas.

U javnoj svađi jednog hrvatskog i srpskog pjevača malo je tko prepoznao zloguko proroštvo. Približavala se 1971. i Hrvatsko proljeće, kao svojevrsni vrhunac 60-ih. Možda jedini i posljednji način da multinacionalna, multikulturalna zajednica preživi. Na njega je odgovoreno pendrecima i tenkovima. Strah od istine bio je jači od straha od krvoprolića, ono je samo bilo odgođeno. Malo tko je vidio dalje od sebe, dalje od svoje životne prolaznosti, kao što je i običaj. Dalje se živjelo normalno - trebalo je zaboraviti na uznike, trebalo je pričekati novi naraštaj.

Igra namjernim zaboravom pokazat će se kao najsmrtonosnija igra. U Domovinskom ratu. Jer ako nismo zaboravili sličice Životinjskog carstva, japanke i druge "cvjetne" pikule, onda nismo zaboravili ni taj san o slobodi iz 60-ih. Čini mi se, napokon, da je i Hrvatsko proljeće njihovo dijete.

Povratkom tim prošlim godinama Hrvatska je dobila pravo na vlastitu nostalgiju, ne samo osobnu, kojoj pripadaju i mnoge stvari koje smo mi u Zagrebu dijelili s Beogradom, Sarajevom itd.

Američki povratak u šezdesete

Kritičar New York Timesa, John Rockwell, konstatirao je prije nekoliko dana da je 2005. bila u znaku odjeka 60-ih godina. "U izvedbenim umjetnostima, barem u New Yorku, 60-e su se produžile u 70-e", zapisao je taj kritičar plesa. Po njemu su vrijeme prije 40 godina obilježili eksperimenti i happening. Glavni eksperimentatori i inovatori - Merce Cunningham i Trisha Brown - ostali su vjerni svojim korijenima. Nimalo slučajno Rockwell spominje retrospektivu Roberta Rauschenberga u MOMA-i kao jedan od najvećih događaja prošle godine. (Izložba je bila postavljena i u Nici.) Njegovi kolaži nisu samo zabilježili to desetljeće rata i atentata (J. F. Kennedy, njegov brat Robert, Martin Luther King) već su bili snažan vjetar u krila Pop Arta. Tom umjetničkom pokretu treba pridružiti Beat pjesnike - na čelu s Ginsbergom - Normana Mailera, televizijsku "Ulicu Sezam", ali i Crne pantere da bi se dobila površna slika jednog vremena. Jedna od mogućih. (Kod nas su 60-e, prvenstveno, obilježili "razlogovci".) 


Željko Ivanjek

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Krajem listopada raketa Antares izgorjela je neposredno nakon lansiranja u velikoj eksploziji. Pogledajte kako iz izgledalo izdizanje ogromne vatrene kugle s tri kilometra udaljenosti.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

magazinrss

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen