'STRUČNO PUTOVANJE'

Bivši direktor Hrvatskih voda optužen za korupciju zbog lova u Namibiji: On njima poslove, oni njemu safari!

Zagreb, 131011.Vukovarska 220, Hrvatske vode, svecano obiljezavanje 135-te godisnjice organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj.Na slici: Jadranko Husaric generalni direktor Hrvatskih voda.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića zbog sumnje da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu tereti zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast.

Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede "Stručno putovanje - Namibija", a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezaknitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor.

Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac . Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:03