BESTSELLER.HR

Jozefina Mutzenbacher – erotski klasik autora Bambija

Jozefina Mutzenbacher“ drugi je naslov u ediciji erotski klasici. Dostupan je već danas na svim kioscima i Bestseller.hr po cijeni od 39,90 kn.

Jozefina Mutzenbacher ime je glavnog lika istoimenog popularnog romana, anonimno objavljenog u Beču 1906. Podnaslovljen kao "Priča jedne bečke kurve kako ju je ispripovijedala sama" nije ostavljao mnogo mjesta nagađanju o čemu se tu zapravo radi.

U bečkim književnim krugovima dobro se znalo tko je odgovoran za taj "švajneraj" - ta pisac ga je pisao u bečkim gostionicama u kojima se družio s tadašnjim istaknutim pripadnicima književne scene: Karlom Kraussom, Arthurom Schnitzlerom, Hermannom Bahrom, Hugom von Hofmannstahlom i drugima. Svejedno, tek je relativno nedavno i struka potvrdila: bio je to stanoviti Siegmund Salzmann, pisac, scenarist i novinar, autor niza danas zaboravljenih bestselera raznorodnih žanrova i vlasnik pseudonima po kojemu ga, kao autora romana za djecu "Bambi", pozna cijeli svijet: Felix Salten .

Saltenov duboko subverzivan, eksplicitan erotski roman, zbog lascivnosti često žestoko kritiziran i skandaliziran, do danas se održao na tržištu. Tijekom proteklog stoljeća preveden je na engleski, francuski, španjolski, portugalski, talijanski, nizozemski, švedski, finski, mađarski, hebrejski i japanski, a prodan je u više od tri milijuna primjeraka. Ovo je prvi prijevod na hrvatski, što ne znači da se početkom stoljeća nije čitao i u nas dok smo bili dijelom tadašnje Austro-Ugarske. Pored toga, Jozefina Mutzenbacher popularno je ime koje se pojavljuje u naslovu niza "filmova za odrasle", koji s originalom većinom nemaju nikakve veze.

"Jozefina Mutzenbacher" danas bi, u vrijeme novog konzervativizma, mogla još i više skandalizirati, no njezina je književna vrijednost neosporna.

Knjigu već sada možete naručite online na Bestseller.hr !

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:02