MEĐIMURSKI BISERI

Međimurje – Tradicija u punom smislu riječi

Međimurje je najsjevernije hrvatsko geografsko područje koje se, kao što mu i ime kaže, smjestilo između rijeka Mure i Drave. To je područje koje obiluje vrijednom kulturno-povijesnom baštinom, ali prije svega nenadmašnim prirodnim ljepotama zbog čega je i prozvano „Hrvatskim cvjetnjakom".

Prvu su vinovu lozu u ovom kraju, prema predaji, zasadili stari Rimljani, a danas ona prekriva preko tisuću hektara Gornjeg Međimurja. No nije ovo samo mjesto dobrog vina, ovo je dom bogatih, jednostavno neopisivih gastronomskih okusa koji bude emocije, one dobre naravno. Vinske ceste, cesta tradicije, biciklističke staze samo su neki od puteva koji će vam omogućiti da okusite i doživite, drugim riječima upoznate Međimurje.

No Međimurje je mnogo više od stvari i okusa, ono su ljudi koji stoljećima stvaraju i na tradicionalni način ubiru i proizvode plodove koje im je priroda podarila. Rukom stvorena, vremenom gotovo nestala, prava Međimurska tradicija danas je opet na svojem vrhuncu, čuvana pod brižnom rukom bisera koji se svakim danom trude prenijeti ju na neke nove generacije, izletnike i zalutale turiste.

Jeste li znali da je "Das Lied der Deutschland", službena himna Republike Njemačke, koju je komponirao Joseph Haydn i koji je govorio hrvatski jezik, izvedena iz pjesme poznate u Međimurju pod nazivom "Vjutro se ja rano stanem."

Međimurje se može pohvaliti brojnim turističkim atrakcijama kao što su Stari Grad Zrinski koji se nalazi u Čakovcu, Crkva svetog Jeronima u Štrigova, Mlin na rijeci Muri, Spomen dom rudarstvu, Muzej Oldtimera, Emo Muzej Mura.

Danas je Međimurje daleko poznata turistička destinacija, bogata brojnim turističkim sadržajima za koje su u prvom redu zaslužni upravo međimurski biseri.

To je destinacija koju svatko mora posjetiti barem jednom, stoga dođite i vi, i upoznajte tradiciju u punom smislu riječi.

Više o Međimurju možete pročitati na službenoj stranici Turističke Zajednice – www.tzm.hr

Međimurski biseri

Spa & Sport Resort Sveti Martin ( www.spa-sport.hr)

Spa & Sport Resort Sveti Martin smješten je u samom srcu gornjeg Međimurja. To je najveći turistički Resort u SZ Hrvatskoj, a uz Hotel Spa Golfer**** i apartmane Regina sadrži i bogati wellness centar, bazenski kompleks od preko 4000m2, brojne sportske sadržaje i golf teren.

Restoran Terbotz ( www.vina-jakopic.hr)

Restoran je smješteni u novorenoviranom dvorcu iz 19. st. koji se nalazi na jednoj od najljepših lokacija u Međimurju. Dvorac je u vlasništvu obitelji Jakopič koja je daleko poznata po izvrsnim vinima, a koja se čuvaju u vinskom podrumu ispod dvorca.

Vinska kuća Hažić ( www.opg-hazic.com)

OPG Hažić poznati je proizvođač vina i raznih proizvoda od jabuke. U vinskoj kući tako možete degustirati bučino ulje, čips i sok od jabuke i jabučni ocat. Vinska kuća je okružena vinogradom, a interijer odiše nevjerojatnom toplinom.



Vinarija Štampar ( www.vinarija-stampar.hr)

Vinarija Štampar nudi spoj tradicije, znanja i inovacija, a kvalitetna i nagrađivana vina poznata su diljem regije. Uz iskustvo duže od jednog stoljeća, vinarija će oduševiti svakog, a okus dobrog vina će ostati dugo urezan na nepcu posjetitelja.

Restoran Međimurski dvori ( www.medjimurski-dvori.hr)

U predivnom ambijentu okusit ćete jela koja će mnoge starije posjetitelje podsjetiti na najljepše trenutke djetinjstva, rađena po izvornim recepturama baka i prabaka, uz neodoljivi miris kruha i peciva, upravo izvađenih iz krušne peći.



Restoran Mala Hiža ( www.mala-hiza.hr)

Tradicionalna međimurska gastronomija s bogatstvom jela i okusa je naime polazišna točka osmišljavanja svakodnevne ponude, dok ambijent restorana zaista ostavlja bez daha. Kuhinja je građansko-pučka, ali inventivna i istraživačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:46