MERIDIAN 16

Poslovna zona Meridian 16 Business Park

Poslovna zona Meridian 16 Business Park,

jedna od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj, prostire se na površini većoj

od 105 hektara te je u većinskom privatnom vlasništvu austrijske kompanije koja razvija

projekte u Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj.

Zona se nalazi na području grada Velika Gorica, samo 5 km udaljenosti od Međunarodne Zračne luke Zagreb, te 15 km od grada Zagreba. Uz samu zonu prolazi željeznička pruga, a u blizini je i izlaz na autocestu. Osim prednosti same lokacije , Grad Velika Gorica je omogućio mnoge pogodnosti za investitore , i to po pitanju umanjenja/oslobođenja plaćanja komunalne naknade, umanjenja komunalnog doprinosa itd. Također, grad Velika Gorica, kao šesti grad po veličini u Hrvatskoj, izvrstan je izvor kvalificirane radne snage te se zbog izvrsne prometne povezanosti sve više formira kao gospodarsko središte, čija će važnost osobito porasti dovršetkom izgradnje novog terminala Međunarodne Zračne luke Zagreb.

Predmetna poslovna zona formirana je donošenjem Urbanističkog plana uređenja još 2007.g. te su austrijski investitori od tada krenuli s njenim infrastrukturnim opremanjem (rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i građenje pristupnih prometnica s pripadajućom infrastrukturom).

Djelatnost u zoni je urbanističkim planom uređenja podijeljena u nekoliko namjena: proizvodnu, industrijsku i uslužno-trgovačku, a predviđene su i zelene površine. Zona je osobito idealna za logističku namjenu zbog njene izvrsne prometne povezanosti i položaja unutar zagrebačkog prstena bez naplate cestarine.

Obzirom da se zona prostire na više od milijun m2, bilo je potrebno razvoj podijeliti u tri faze. Trenutno je komunalno opremljena i spremna za prihvat investitora prva faza na oko 240.000 m2 te su u istoj dostupne čestice u površini od 2.500 m2 pa do 30.000 m2, s tim da je moguće i spajanje parcela radi dobivanja veće površine . Druga faza se nalazi u centralnom dijelu te će biti prvenstveno namijenjena za veće korisnike. Njena površina je oko 260.000 m2 i uskoro će također biti spremna za prihvat investitora, dok je treća faza površine 550.000 m2 i njenom razvoju će se pristupiti tek po popunjenju prve dvije faze.

Razvoj i opremanje poslovne zone Meridian 16 profesionalno je vođeno, koristeći najnovije tehnologije i iskustva mnogih renomiranih domaćih i stranih stručnjaka iz područja prostornog planiranja, arhitekture, prava, gradnje, ekologije itd. Također, društvo Meridian 16 Business Park sa svojim timom stručnjaka pruža podršku svim budućim investitorima u zoni, i to pri suradnji s Gradom Velika Gorica, pri ishođenju dozvola, zapravo pri cijelom postupku počevši od kupoprodaje pa do izgradnje. Također, po popunjenju iste zone kao upravitelji će se brinuti za njeno funkcioniranje.

Cilj je razviti jedinstveni koncept poslovne zone tzv. eko-industrijska poslovna zona te se pri razvoju iste isključivo rukovodi načelima održivog razvoja i zelene gradnje. O tom segmentu potrebno je voditi računa od samih početaka razvoja. Tako primjerice, principi održivog razvoja primjenjuju se već pri gradnji infrastrukture – postavljena je led rasvjeta, biciklističke i pješačke staze itd. Svi investitori koji će doći u zonu morat će također poštivati taj „zeleni“ koncept. Isti koncept je izazvao pozitivne reakcije budućih investitora obzirom da je održiva gradnja postala sve veći imperativ kako zbog ušteda koje se mogu na taj način postići, tako i zbog zadovoljstva i veće efikasnosti ljudi koji borave i rade u takvim prostorima.

Društvo Meridian 16 Business Park je i aktivni član Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju te sličnih institucija u Austriji i Slovačkoj. Isti investitor je u Slovačkoj sagradio uredsku zgradu koja je bila prva zgrada sa zelenim certifikatom u zemlji te su ujedno prošle godine dobili i nagradu za najinovativnijeg investitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:10