BESTSELLER.HR

Pročitajte poglavlje „Umijeća mirovanja" samo na Jutarnjem!

„TED: Umijeće mirovanja“ dostupno je u Tisak Media centrima, boljim kioscima Tiska, odabranim knjižarama i Bestseller.hr već danas, a uvodno poglavlje knjige možete pročitati u nastavku.

Već prve dvije u nas objavljene TED knjige, „ Teroristov sin “ i „ Matematika ljubavi “ kazuju sve: riječ je o malim knjigama koje se bave velikim idejama i različitim temama. Dovoljno su kratke da ih pročitate u jednome dahu, ali i dovoljno opširne da se dublje pozabave temom o kojoj govore. Ove knjige nastale su na temelju popularnih TED govora, koji na internetu (TED.com) imaju višemilijunsku gledanost. Naime, jedan govor od 18 minuta može posijati sjeme ili pobuditi maštu, no mnogi od njih poticaj su da se dozna više, da se ispriča opširnija priča. A riječ je o pričama i idejama koje nikada nećete zaboraviti. I zato su tu TED knjige.

Slavni svjetski putnik i putopisac Pico Iyer, koji je proputovao svijet od Uskršnjeg otoka do Etiopije, od Kube do Kathmandua, iznosi tvrdnju koja je naizgled u sukobu s njegovom životnom filozofijom - on, naime, tvrdi da je najveća od svih pustolovina upravo mirno sjedenje u tišini.

U „ Umijeću mirovanja “ Iyer se bavi ljudima koji su svoje živote posvetili potrazi za unutarnjim mirom. Od Matthieua Ricarda, doktora molekularne biologije koji je okrenuo leđa izglednoj znanstvenoj karijeri da bi postao tibetanski redovnik, do slavnog kantautora, glazbenika i pjesnika Leonarda Cohena, koji je ovozemaljske užitke mijenjao za nekoliko godina tihog života u meditaciji kao zen-redovnik. Iyer iznosi i vlastita iskustva putopisca koji je odabrao većinu vremena živjeti u japanskoj zabiti, kako bi istražio zašto sve češće i radije uzmičemo pred tehnološkim napretkom. Upravo je u tome, smatra on, razlog zašto se sve više ljudi - pa i onih bez ikakvih vjerskih sklonosti - okreće, jogi, meditaciji, potrazi za tihim utočištem. Nije tu riječ o new age hirovima, koliko o želji i potrebi da se ponovno otkriju stare mudrosti.

Uvodno poglavlje pročitajte OVDJE.

Do sada objavljene TED knjige:

Teroristov sin - Jeff Giles, Zak Ebrahim

Matematika ljubavi - Hannah Fry

Umijeće mirovanja - Pico Iyer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57