NEVJEROJATNO

VIDEO: KAKO JE UOPĆE MOGUĆE DA NETKO JOŠ UVIJEK VJERUJE DA JE ZEMLJA RAVNA? Svijet se zabavlja suludim tvrdnjama repera B.O.B-a

 Foto: Facebook/Twitter

Zemlja nije ravna ploča. Pretpostavljamo da vam ova informacija nije novost. A zašto bi i bila? Da je Zemlja kuglastog oblika (nije baš idealna kugla) zna se još od vremena antičke Grčke. Zbunjujuće je zato vidjeti razne 'celebrityje' koji tvrde da je Zemlja ravna te da NASA već desetljećima od nas krije pravu istinu. O čemu se zapravo radi?

Najnoviji je slučaj američkog repera B.O.B-a koji je iznenadio svijet svojim smiješnim tvrdnjama na Twitteru. Iako je počeo govoriti o kloniranju ljudi, ubrzo je pažnju usmjerio na ideju da mi svi zapravo živimo u dvodimenzionalnom svijetu nalik frizbiju. No slavni astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson brzo mu je odgovorio.

Dvojac se tako uključio u pravo rap bitku, što bi vam trebalo zorno pokazati koliko je apsurdan taj cijeli razgovor. Iako uopće nije teško dokazati da Zemlja nije ravna ploča, to nimalo ne smeta teoretičarima zavjere i B.O.B-ju koji je samo još jedan pijun u Međunarodnom društvu ravne Zemlje (Internationa Flat Earth Society).

Privlačnost teorija zavjere

Ta organizacija osnovana je u 19. stoljeću i tvrdi da zna 'istinu' o našoj planeti, a znanstvenike proglašava vračevima koji prikrivaju ogromnu prijevaru. 2010. godine predsjednik te organizacije je rekao da se slaže s tvrdnjom da je klimatske promjene izazvao čovjek i da vjeruje u evoluciju, ali da je uvjeren da je Zemlja ravna.

Članovi društva, koji također vjeruju da su Sunce i Mjesec od nas udaljeni samo 4.800 kilometara, nikad nisu do kraja objasnili koji bi bili motivi onih koji navodno skrivaju da je Zemlja ravna. Koja bi bila korist od takvog najmasivnijeg prikrivanja u povijesti?

Ljude privlače teorije zavjere, a Internet je samo pomogao da se širenje takvih vjerovanja ubrza. One određenim ljudima daju osjećaj sigurnosti, kontrole i utjehe koju nisu mogli pronaći u prirodnom svijetu koji ih okružuje. Razgovarajući samo s onima koji se s njima slažu i filtrirajući sve informacije koje bi se suprotstavljale njihovom mišljenju, upadaju u tzv. 'eho komoru' koja samo učvršćuje njihove zablude.

Sjene i zvijezde

NASA i ostale svemirske agencije imaju prelijepu zbirku fotografije Zemlje koja nedvosmisleno pokazuje da je Zemlja okrugla – ili tehnički, nekakav grbavi sferoid, izbočen na ekvatoru. Naravno, pobornici teorije ravne Zemlje sumnjaju da je riječ o photoshopu. Srećom, postoji pregršt drugih načina da se dokaže da je Zemlja okrugla.

Grčki astronom Eratosten dokazao je da je Zemlja okrugla još prije 2000 godina. Shvatio je da zrake sunca padaju na Zemlju pod istim kutom, no zato što je Zemlja ima zakrivljenje, dužina sjena u različitim dijelovima svijeta nije jednaka.

Uračunavši razliku u dužini sjena u dvama gradovima – Aleksandriji i Sijeni – dao je procjenu opsega Zemlje: 46.620 kilometara, što je samo 16 posto više od stvarne veličine.

Zagovornici teorije ravne Zemlje kažu kako je područje Antarktika zabranjeno zbog naše sigurnosti. Kad bismo prešli ledeni prsten, našli bismo se na rubu diska i pali bismo u svemir. Naravno, čovječanstvo je već mnogo puta oplovilo Zemlju i nitko nije pao preko ruba.

Ako noću pogledate u nebo i ugledate zvijezdu, svake noći možete odrediti njezinu poziciju. Ako se tada nastavite kretati naprijed prema horizontu, primijetit ćete da se zvijezda pojavljuje naizgled sve dalje iza vas svake noći. Da je Zemlja ravna, uvijek biste ju mogli vidjeti. No kako je Zemlja okrugla, ta će zvijezda s vremenom 'potonuti' i nestati iza horizonta.

To je osnovna fizika

Svi planeti u našem sunčevom sistemu – i tisuće egzoplaneta daleko od našeg malog kutka galaksije – su otprilike sferični. To je fundamentalno svojstvo fizike: svemirska tijela značajne mase su sferična zbog utjecaja gravitacije koja djeluje u svim pravcima i vuče objekt prema središtu mase.

A ako je potrebno još dokaza, također imamo i godišnje i ledena doba. Količina sunčeve svjetlosti koji padaju na dijelove planeta mijenjaju se od jednog godišnjeg doba do drugog, od zaleđenog do zelenog svijeta. A sve to ovisi o stupnju nagiba sferične Zemlje u odnosu na Sunce.

Na kraju, vjerojatno je upravo zbog toga što je samo po sebi razumljivo da je Zemlja okrugla, B.O.B i dobio toliko prostora u medijima. Čak mu je i sam Neil deGrasse Tyson odgovorio u formi rapa.





Posted by Jodi Solomon Speakers Bureau, speaking managerGotta see this-

Posted by Neil deGrasse Tyson on 28. siječnja 2016




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 01:32