PREMIJEROV SURADNIK IZVAN KONTROLE

Jovanović sve veći teret Vladi: Ponaša se kao hiperaktivno dijete, a ne kao ministar!

 Mehkek/CROPIX

Vrh hrvatske Vlade posljednjih je tjedana nezadovoljan ministrom znanosti i obrazovanja Željkom Jovanovićem . Problem je, doznajemo iz izvora bliskog Banskim dvorima, niz Jovanovićevih postupaka i istupa koji, prema procjenama naših sugovornika, ostavljaju dojam nepromišljenosti i neozbiljnosti cijele Vlade.

Jovanović se, doznaje Jutarnji, dijelom doveo u ozbiljan problem organiziranjem smjene ravnateljice Instituta Ruđera Boškovića, Danice Ramljak. Dodatni peh za ministra bio je i to što je istoga dana, kada je obrazlagao smjenu u Institutu zbog “iznimno poremećenih međuljudskih odnosa te nemogućnosti suradnje ravnateljice, Upravnog i Znanstvenog vijeća”, Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv nekoliko zaposlenika “Ruđera” koje je prijavila upravo D. Ramljak.

Razgovor u Vladi

- Ne ulazeći u rasprave i razloge oko toga tko je s kim u ratu u Institutu, već sama činjenica da ministar sudjeluje u smjeni osobe koja je prijavila korupciju, a to onda objašnjava poremećenim međuljudskim odnosima, diskreditira njegove odluke i čini ih, u najmanju ruku, neozbiljnima i neugodnima za Vladu.

Mnogo ozbiljniji problem između Milanovića i Jovanovića izbio je u vezi s odgovorom hrvatskih biskupa o naputku o vjeronauku u osnovnim školama. Prošlog tjedna Jovanović je pisani odgovor vrha Crkve odmah proslijedio medijima. Ne bi to bio poseban problem da pismo nije bilo naslovljeno na premijera Milanovića. Bilo je primjereno i politički pametno da ga prvo pročita šef Vlade. Za Jovanovića je neugodnost i činjenica da je time iskoračio izvan svojih ovlasti. Drugi resori Vlade zaduženi su za primarnu komunikaciju s biskupima. Svojim gafom Jovanović je u neugodnu situaciju doveo i druge ministre.

Istina, biskupi su odgovor na Jovanovićev pristojan prijedlog iskoristili za žestok politički obračun s Vladom koji, zapravo, nema veze s vjeronaukom. Pismo iz Biskupske konferencije, ne sadržajem, ali svakako tonom, odgovor je na Milanovićevu jasnu nakanu da kontrolu sredstava, koje Crkva dobiva iz proračuna, obavi državna revizija, što bi nekima na Kaptolu bilo ravno ukazanju Nečastivog.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:42