VRAĆENO SAMOPOUZDANJA

Krunoslav Jurčić: 'Kada igramo kao u Skoplju, malo nam reprezentacija može parirati'

Buđenje “vatrenih” u Osijeku nakon slavodobitnog pohoda preko stadiona Filipa II., unatoč oblačnom vremenu u Slavoniji, bilo je vedro. Kasni povratak iz Skoplja, oko 2 u noći, produžio im je san, a izbornik Igor Štimac i njegovi asistenti oslobodili su reprezentativce prijepodnevnih obveza i trening zakazali za poslijepodne. Neki su nakon buđenja odabrali laganu šetnju osječkom promenadom, Štimac se zaputio u nekom svom smjeru, za izjave je bilo malo raspoloženih, no pomoćni trener Kruno Jurčić pristao je još jednom analizirati skopsku predstavu i najaviti Wales.

- Svako jutro poslije pobjede je ugodno, posebno za one koji su oko ekipe i koji spremaju utakmicu, a ne igraju. Kad si igrač, to već sve proživiš na terenu, a nama se misli uglavnom slažu poslije utakmice. Zadovoljstvo je veliko, osvojili smo tri boda na jednom jako neugodnom gostovanju u uvjetima koji su bili krajnje pozitivni za makedonsku reprezentaciju. Tako se i otvorila utakmica, puštali su nas da igramo, dali su gol u trenucima kada smo mi imali kontrolu utakmice i kada ga nisu zaslužili po svojim prigodama i po svojoj igri. To im je dalo još jedan impuls da se mogu još čvršće postaviti otraga i da nas love na kontre. Ali, naši dečki su dobro reagirali, imali smo stalnu kontrolu, nije bilo panike, i to je prelomilo utakmicu - istaknuo je Jurčić u svom osvrtu na pobjedu u Skoplju te dodao da je “utakmica jako dobro pripremljena i jako dobro vođena”.

Ono što je možda i najviše oduševilo hrvatske navijače jest činjenica da reprezentacija ni nakon makedonskog vodstva nije izgubila nit.

- Hrvatski nogomet općenito i profil igrača koji mi imamo zahtijeva nogomet koji podrazumijeva maksimalnu kontrolu lopte i posjed. Mi smo ga jučer ostvarili, stavili smo ritam koji nama odgovara i kontrolirali ga cijelo vrijeme. Kada Hrvatska igra takav nogomet, mislim da nam malo reprezentacija u svijetu može nauditi - smatra Jurčić koji drži da će i susret protiv Walesa biti iznimno zahtjevan.

- Wales je ozbiljna reprezentacija. Utakmicu sa Škotskom nisam još gledao, ali gledao sam njihov poraz od Srbije 6-1 i moram vam reći da je utakmica bila u egalu i kad je Srbija vodila 3-0. Niti jednog trenutka nisu bili u podređenom položaju. To je reprezentacija koja ima dobrih i vrhunskih igrača, treba ih respektirati, na kraju krajeva imaju i određeni broj bodova koji zahtijeva naš maksimalni oprez. Dobra je činjenica što zbog drugog žutog kartona ne igra Ramsey. To je lijep podatak za nas - istaknuo je Štimčev suradnik koji je uvjeren da će “vatreni” u Gradskom vrtu imati sjajnu podršku.

- Bilo je lijepo vidjeti u Skoplju kako makedonski navijači daju podršku svojoj reprezentaciji i u situaciji kada su vodili, ali i kada su gubili. Svi su bili uz njih i ja sam siguran da će naši navijači u Osijeku tako biti uz nas. Na kraju krajeva, zbog toga je vjerojatno Osijek i izabran za igravanje utakmice protiv Walesa - zaključio je Jurčić.

Dojmljivu utakmicu odigrao je i svježi otac Ivan Perišić. Uobičajeno agresivan na lijevoj strani, konstantno je pritiskao makedonsku obranu. Kaže da mu je reprezentacija došla kao naručena za liječenje klupskih frustracija u Dortmundu, a rođenje sina samo ga je još više motiviralo.

- To je u glavi cijelo vrijeme i stvarno sam sretan. Rodio se mjesec dana prije termina, pa je bilo malo straha da ne bude problema, ali, hvala Bogu, sve je u redu i to mi je bio dodatni motiv da budem još bolji. Šteta što na kraju nisam dao gol, ali najvažnije je da smo uzeli tri boda. U Dortmundu posljednje tri utakmice nisam igrao ni minute i stvarno sam htio što prije otići te se priključiti reprezentaciji da zaboravim na to i da se koncentriram na šest bodova. Prvi korak smo napravili, sada trebamo to potvrditi protiv Walesa i onda smo na dobrom putu - istaknuo je Perišić koji ima dobro mišljenje o sljedećem suparniku.

- Imaju tri, četiri vrhunska igrača. Dobro je što Ramsey ne igra, ali tu su Bale, Adam... No, bolji smo od njih i ako budemo koncentrirani i rastrčani kao u Makedoniji, mislim da neće biti problema.

Nikad u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije nije takvom brzinom prodana većina ulaznica kao za susret Hrvatske i Walesa u utorak u Osijeku. Potvrdio nam je to i ticket manager HNS-a Nikša Martinac.

- Od 15.000 ulaznica koje su puštene u prodaju, do petka ih je prodano čak 12.000. Ostalo je 3000 za zapadnu tribinu, a i one će vjerojatno tijekom subote i najkasnije nedjelje biti prodane. To je definitivno rekord u brzini prodaje ulaznica u toj mjeri otkako Hrvatska igra pod svojom zastavom - izjavio je Martinac.

Jedna od tema uoči utakmice u utorak definitivno je najavljeni bojkot navijača. Sudeći prema broju prodanih ulaznica, Hrvatska će imati veliku podršku, ali oni najžešći navijači ipak pripremaju prosvjedne akcije. Iako se po Osijeku, a zatim i cijeloj Hrvatskoj pojavila glasina da će Kohorta napustiti stadion ako zaigra ili u igru uđe Sammir, doznajemo da se to nikad nije planiralo.

- Mi ćemo prosvjedovati, ali to nema veze sa Sammirom. Odlučili smo u 15. minuti utakmice skinuti transparente, a navijačima je prepušteno da svatko odluči hoće li nakon toga napustiti stadion ili ostati na utakmici. Transparente ćemo skinuti kao znak prosvjeda protiv stanja u hrvatskom nogometu i HNS-u, a ne zbog Sammira - poručili su iz Kohorte.

'Vatrene' je nakom slijetanja u Osijeku napustio Ognjen Vukojević. Napravio je “bezbroj” prekršaja na Pandevu u dvije utakmice s Makedoncima, a za dva od njih dobio je po žuti karton pa će susret protiv Walesa pratiti preko TV ekrana iz Kijeva. Svi su ostali na raspolaganju, pa tako i kapetan Darijo Srna za kojega je netko nakon susreta “provalio” da također ima dva žuta kartona. No, kapetan će i u Osijeku povesti momčad, a Štimac još nije odlučio hoće li umjesto Vukojevića aktivirati nekog od igrača s pričuvne liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:59