BEZ METODE ILI TEHNIKE

Ovaj mladić ne zaboravlja: Sjeća se što je jeo, gledao i slušao svakog dana u posljednjih deset godina

 Screenshot

Šanse da se sjećate što ste točno radili pojedinog dana u 2006. godini gotovo su nikakve. No Aurelien Hayman je drugačiji. Ne samo da se sjeća što je radio, već može reći kako je bio odjeven, što je jeo, što je tog dana bilo na vijestima, čak i kakvo je bilo vrijeme.

Taj 20-godišnjak je jedan od 20 ljudi na svijetu koji ima hyperthymesiju - 'poremećaj' zbog kojeg se sjeća se svega što mu se ikada dogodilo.

Može izabrati bilo koji dan još otkad je bio tinejdžer i prisjetiti se svakog detalja - dok se većina nas ne može sjetiti više od 11 događaja iz svake godine života.

Informacije o razgovorima koje je vodio, programe koje je gledao, pa i pjesme koje je slušao dio su njegovog nevjerojatnog sjećanja.

Aurelien opisuje rano djetinjstvo kao sasvim normalno, stvari su se počele mijenjati oko njegove 11 godine.

- Nije to nešto što sam otkrio preko noći, no kad mi je bilo 14 shvatio sam da jako dobro pamtim stvari koje su se dogodile godinama prije.

Kada ga pitaju za nasumični datum, na primjer, što se dogodilo 1. listopada 2006. godine, Aurelien se sjeća da je bila oblačna nedjelja, da je slušao pjesmu od Killersa When You Were Young, i da je pozvao jednu djevojku na spoj, a ona ga je odbila. Sjeća se da je nosio plavu košulju i vidio djevojku koja ga je kasnije odbila u centru njegovog rodnog grada Cardiffa i da je tog četvrtka nestalo struje u njegovoj kući.

Aurelien je jedini Britanac kojem je dijagnosticirana hyperthymesija. Ovu vještinu nema ni njegov otac Martyn, niti njegova majka Dany, a ni njegova sestra.

Prosječna osoba informacije poput datuma i ostalih stvari iz dugoročnog pamćenja ima pohranjene u desnom čeonom režnju.

Aurelien uz desni čeoni režanj, koristi i lijevi, stoga je njegovo pamćenje poboljšano.

- Ne postoji metoda niti tehnika. Nisam ni svjestan da su uspomene kodirane. Kao da datumi imaju slike. To je vizualan proces, objašnjava Aurelien.

Unatoč svemu, taj engleski student nema nikakve koristi od takve vrste pamćenja kad je riječ o esejima ili ispitima.

- Imam općenito dobro pamćenje, no to što imam jako dobro autobiografsko pamćenje ne pomaže mi na fakultetu.

Njegova profesorica psihologije Giuliana Mazzoni, provela je mnogobrojna testiranja nad Aurelienom:

- Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli da se može prisjetiti toliko informacija o svom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:14