SLAVE DAN RS

Dodik odlikovao Đokovića i pilota svog helikoptera, majke iz Srebrenice upozoravaju: 'Slave se ubijanja i silovanja'

 Danijel Soldo / CROPIX

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Republike Srpske u srijedu su u Banjoj Luci obilježili 9. siječnja kao 21. obljetnicu osnutka tog sadašnjeg entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine, a njegov predsjednik Milorad Dodik ovu je prigodu iskoristio kako bi najavio nastavak borbe za očuvanje autonomije RS.

Skupina tadašnjih zastupnika u skupštini SR BiH srpske nacionalnosti 1991. godine ultimativno je tražila da dotadašnja republika SFRJ ostane u sastavu krnje Jugoslavije nakon što su je napustile Hrvatska i Slovenija, a kada za to nisu dobili potporu u siječnju 1992. godine proglasili su "republiku srpskog naroda u BiH" što je kasnije dovelo do rata.

Govoreći na akademiji upriličenoj u povodu obljetnice tih zbivanja Dodik je u srijedu rat u BiH ponovo nazvao građanskim ustvrdivši pritom kako je Dayton zapravo "potvrdio kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet RS".

"Vraćanje izvornom Daytonskom sporazumu naš je politički pravac", kazao je Dodik najavivši kako vlasti RS neće vječito provoditi odluke koje su u prošlosti donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

"Zahtijevamo da se poštuju i naša prava, kao konstitutivnog naroda i republike koja je svoj suverenitet unijela u BiH", izjavio je Dodik koji je u povodu Dana RS podijelio i brojna odličja, a dobile su ih osobe od tenisača Novaka Đokovića preko ruskog veleposlanika u BiH Aleksandra Bocan Harčenka pa do pilota Dodikova helikoptera.

U povodu obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS oglasile su se i brojne udruge koje okupljaju bošnjačke ratne stradalnike i članove obitelji ubijenih i nestalih Bošnjaka.

"Zabrinjavajuća je činjenica da će gotovo polovica stanovnika BiH danas slaviti i obilježavati ubijanja, silovanja, protjerivanja, pljačku i genocid ili Dan RS", stoji u priopćenju udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Iz te udruge ističu kako današnja RS nije ništa drugo nego rezultat genocida u kojemu su ubijeni deseci tisuća ljudi pa drže kako je krajnje nemoralno obilježavati takav datum.

Udruga "Mladi muslimani" pozvala je pak cjelokupnu javnost u BiH da se okupi oko ideje da se 9. siječnja ubuduće obilježava kao dan genocida nad Bošnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:40