LJUBLJANA O PROŠIRENJU

Slovenija pozdravila izvješće EK o Hrvatskoj: 'Veseli nas napredak koji je Hrvatska napravila, ali se slažemo da su potrebni dodatni napori'

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u srijedu pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prema članstvu u Europsku uniju, te signale o europskoj perspektivi u izvješćima o drugim zemljama u susjedstvu.

"Slovenija je čvrsto podupirala politiku širenja Europske unije, a u tome će okviru nastaviti s politikom potpore državama zapadnog Balkana", priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se dodaje u priopćenju, EU treba i dalje posvećivati proširenju odgovarajuću pozornost kako bi se omogućio napredak država kandidatkinja, uz ispunjavanje postavljenih uvjeta. To će omogućiti nastavak reformnih procesa u tim državama i podići očekivanja njihovih državljana prema vlastitim vladama, smatra slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Što se tiče pozitivnog izvješća o napretku Hrvatske i preporuka kako bi Hrvatska sredinom iduće godine, kako je predviđeno, postala punopravna članica, slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja izvješće i tvrdi da je ono "odraz realnog stanja".

"Veseli nas određeni napredak koji je Hrvatska postigla i slažemo se s ocjenom Europske komisije o potrebi dodatnih napora, posebice na području pravosuđa i temeljnih prava, prava slobode i sigurnosti itd. Slovenija s posebnom pozornošću prati sva područja slobode kretanja (robe, osoba, kapitala) jer to predstavlja temelj unutarnjeg tržišta Europske unije. Vjerujemo da će Hrvatska učiniti potrebne napore da se spomenuti zahtjevi i postignu. Očekujemo da će se sa članstvom Hrvatske u EU suradnja Slovenije i Hrvatske i dodatno ojačati", poručilo je u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se pozdravlja i ocjena iz izvješća da odnosi Slovenije i Hrvatske napreduju, te spominjanje odlučnosti dviju vlada da nastave razgovore o Ljubljanskoj banci, što inače nije vezano na proces pristupanja EU-u.

Spominjanje pitanja Ljubljanske banke i razgovora o tome pitanju u izvješću potvrđuje da je potrebno naći rješenje prihvatljivo za obje strane, "što je pravna i jasna potvrda da je u tome slučaju riječ o pitanju sukcesije koje je i dalje otvoreno, a ne o klasičnom bilateralnom civilnom pitanju", navodi se u priopćenju, te dodaje da izvješće spominje i potrebu da Slovenija i Hrvatska nađu zajedničko rješenje za za zbrinjavanje nisko i srednjeradioaktivnog goriva iz nuklearke Krško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:20