POŠTIVANJE EUROPSKOG UHIDBENOG NALOGA

'POVUCITE PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA, HRVATSKA SI OVO NIJE SMJELA DOPUSTITI' I Crkva se oglasila o slučaju Perković

Zagreb, 060213.Markov trg.Sabor.Tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na temu kurikuluma i uvodjenja spolnog odgoja u skole.Na slici: Vlado Kosic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" apelira na Vladu Republike Hrvatske da povuče prijedlog izmjena zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije (EU) koji je za Komisiju sporan, kako Hrvatska ne bi ušla u EU pod sumnjom i stigmom zaštitnika ideoloških zločina iz vremena komunizma, već kao vjerodostojan partner.

Apel je sastavni dio izjave Komisije "Iustitia et pax" koju je, na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi HBK pročitala Dubravka Petrović-Štefanac, članica te komisije, a njezin predsjednik sisački biskup msgr. Vlado Košić istaknuo kako je njihova izjava potaknuta nadom da će ulazak Hrvatske u EU pomoći konačnom odbacivanju svih totalitarizama u hrvatskome društvu, posebno komunističkoga zločinačkog nasljeđa.

Biskup Košić napomenuo je kako su "možda zakasnili s izjavom jer je prijedlog možda već povučen ", ali ipak smatra da si Hrvatska nije smjela dopustiti da krene u izmjene spomenutoga zakona.

U izjavi Komisije, naime, stoji kako se "valja podsjetiti da je europski uhidbeni nalog mehanizam koji je preuzet pregovorima o poglavlju 23, koji nam je do posljednjega trenutka bio najvažniji politički kriterij, štoviše poštivanje europskog uhidbenoga naloga nalaže i članak 9. Ustava RH".

Kako se dodaje, Komisija je" iznenađena činjenicom da se RH u te izmjene upustila bez konzultacija s EU", te da je "uistinu tužna činjenica da hrvatska vlast po svom političkom mentalitetu nije spremna za ulazak u EU".

Ipak, smatra Komisija , "Hrvatska vlada može, ako se koncentrira na EU i razvoj Hrvatske, popraviti sliku Hrvatske i legitimirati se kao demokratska vlada koja ne vara partnere, ne prikriva zločine i ne štiti zločince, ma tko oni bili".

Novinare je zanimalo stajalište Komisije o tome bi li problem nesakcioniranje komunističkih zločina 'riješila' lustracija, a biskupov odgovor bio je kako je izostanak lustracije doista problem, i kako bi u Komisiji željeli da se lustracija dogodi, ali da se boje kako to sada nije moguće.

Na pitanje hoće li Komisija ukazivati i na zločine drugih totalitarističkih sustava, a ne samo komunističkoga , msgr. Košić odgovorio je kako su zločini fašizma višestruko osuđeni, ali da to nije slučaj za zločinima počinjenim za višedesetljeća dugoga komunističkog totalitarizma.

Na novinarsko pitanje da prokomentira činjenicu da je bivši djelatnik Udbe Josip Perković bio i visokopozicionirani suradnik pokojnoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Komisije rekao kako je u hrvatskoj povijesti bilo ljudi koji su u određenom razdoblju činili kažnjiva djela, a u drugim razdobljima sudjelovali u ostvarivanju pozitivnih ciljeva, ali da to ne znači da zastarjeva njihova odgovornost za počinjena kažnjiva djela.

Kad je pak riječ o tomu da je DORH u opsežnu priopćenju naveo sve pravne elemente i postupke vezane za 'slučaj Perković", msgr. Košić istaknuo je da je europsko zakonodavstvo iznad zakonodavstva pojedine zemlje članice, pa tako i hrvatskoga zakonodavstva.

Predsjednik Komisije "Iustitia et pax" na kraju je, rekavši kako je to druga tema, izrazio potporu te komisije jučerašnjoj najavi iz Vukovara povjesničara Josipa Jurčevića, novinarke Karoline Vidović Krišto i odvjetnika Zvonimira Hodaka da će podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića, za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnoga prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02