MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

ŠOKANTNE BROJKE U svijetu godišnje nestane osam milijuna djece. U Hrvatskoj ih ove godine dosad nestalo 348!

Ranko Ostojić upozorio je da ne treba čekati 24 sata od nestanka djeteta već što prije prijaviti jer se "svježi trag lakše slijedi"
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Svake godine u svijetu nestane osam milijuna djece , gotovo 22.000 dnevno, a u Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci ove godine policiji prijavljeno 348 nestanaka djece te ih je u istom razdoblju pronađeno 345, istaknuto je u povodu Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja.

U cilju rješavanja tog problema, od danas i u Hrvatskoj funkcionira jedinstveni, besplatan broj 116 000 za prijavu nestanka djeteta i pomoć djeci i roditeljima bilo gdje u Europi. Broj je dodijeljen nevladinoj udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.

Istaknuvši da se u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba nalazi 80 djece, kao i da se radi o evidenciji staroj više od 50 godina, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upozorio je da ne treba čekati 24 sata od nestanka djeteta već što prije prijaviti jer se "svježi trag lakše slijedi".

Broj djece koja odlaze od kuće znatno je manji nego onih koja odlaze iz odgojnih ustanova te je u razdoblju od 2008. do 2012. iz odgojnih domova i ustanova pobjeglo 3.495 djece, a od kuće 2.440. Od kuće bježi gotovo dvostruko veći broj djevojaka nego dječaka, dok je je situacija obrnuta kad se radi o bijegu iz odgojnih ustanova.

U 2012. iz odgojnih je ustanova pobjeglo 798 djece, iz kuće 535 djece, a za vrijeme bijega zabilježeno je da su ta djeca počinila 32 kaznena djela. Iste je godine utvrđeno 10 kaznenih djela počinjenih na štetu djece za vrijeme njihova bijega.

"Nestanci djece najčešće traju od 24 sata do nekoliko dana, a prema dosadašnjem iskustvu policije gotovo sva djeca čiji se nestanak prijavi, u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe", rekao je Ostojić.

Ostojić je dodao kako je zabilježen pad roditeljskih otmica koje su jedan od razloga nestanaka djece. U 2011. zabilježeno je 14 kaznenih djela oduzimanja djeteta, a lani dva slučaja. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je jedan slučaj.

Uočeno je, rekao je Ostojić, da se ljeti povećava broj mladih koji odlaze od kuće na more s prijateljima, neki odlaze zbog zabave, a neki zbog straha od roditelja zbog loših ocjena.

Najavio je da će prema izmjenama Zakona o osobnim iskaznicama djeca, bez obzira na dob, moći izvaditi osobnu iskaznicu. Ukoliko dijete na granicu dođe s osobnom bez pratnje, policijski službenici će provjeriti traga li se za djetetom, nazvati njegove roditelje i provjeriti znaju li oni gdje im je dijete.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je da statistike pokazuju da u Velikoj Britaniji svake tri minute nestane jedno dijete.

"Većina djece bude pronađena u roku od tjedan dana, no velik broj se nikad ne vrati kući", rekla je, dodavši da Hrvatska još uvijek nije dio takve poražavajuće crne statistike, ali i da ulazak u Europsku uniju i lakši prelazak granica sa sobom nosi i rizik od povećanja broja nestale djece kojoj prijeti opasnost da postanu žrtve nasilja i iskorištavanja.

Jelavić je, istaknuvši važnu ulogu policije, napomenula da bi bilo korisno donošenje Protokola o postupanju u slučaju nestanka djeteta kojim bi se predvidjele aktivnosti policije, ali i drugih tijela ovisno o potrebi njihovog uključivanja.

Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja obilježava se kako bi se ukazalo da gotovo svakodnevno, diljem svijeta, djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice, bilo da su ih oteli članovi obitelji ili nepoznate osobe.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. u znak sjećanja na nikada pronađenog šestogodišnjeg Etana Patza, nestalog 25. svibnja 1979. u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 04:54