SINDIKATI BIJESNI ZBOG GUBITKA KONTROLE

Meksiko: Zbog reformi u školstvu učitelji ruše urede vlade i stranaka

 AFP

Meksički učitelji, bijesni zbog reforme školskog sustava koju savezna vlada trenutačno provodi, provalili su danas maskirani u sjedišta političkih stranaka u gradu Chilpancingu, demolirali ih sjekirama i štapovima, uništavali uredsku opremu i ispisivali poruke na zidovima.

Cijeli incident trajao je nekoliko sati - nekoliko desetaka učitelja, koji su članovi radikalnog strukovnog sindikata, provalilo je prvo u ured vladajuće Institucionalno-revolucionarne stranke (PRI), a potom i u urede oporbenih PAN-a i PRD-a, koji su također podržali reformu koja je razbjesnila prosvjetne radnike.

Svemoćni sindikati

Napadnuti su i uredi senatora i odjela za obrazovanje pokrajine Guerrero, a maskirani učitelji su razbijali opremu, bacali kompjutore i stolice kroz prozore, palili vatre u zgradi te po zidovima pisali slogane poput “Izdajice naroda”.

Policija je jučer pojačano osiguravala zgradu pokrajinskog parlamenta, ali nije intervenirala u slučajevima demoliranja ostalih zgrada. Pokrajinske vlasti pozvale su na smirivanje tenzija, ali i upozorile savezne meksičke vlasti da će im vjerojatno trebati pomoć da situaciju dovedu u normalu.

Predložena reforma školstva uvodi sustav centralizirane procjene učitelja i njihova rada, što znači da će nadzor provoditi vlada, a ne sindikati. Glavni cilj reforme, koju je potpisao meksički predsjednik Enrique Peńa Nieto, jest reformirati obrazovni sustav koji je pod potpunom dominacijom sindikata učitelja, a koji dopušta da se učiteljski poslovi mogu naslijediti ili prodati, što je dovelo do korupcije i raširene trgovine učiteljskim položajem.

Dan nakon što je Nieto potpisao prijedlog, u Meksiku je uhićena Elba Esther Gordillo, čelnica najbrojnijeg učiteljskog sindikata koju su uobičajeno nazivali najmoćnijom ženom Meksika. Gordillo je optužena da je iz sindikalne blagajne pronevjerila 156 milijuna eura koje je trošila na kupnju nekretnina u SAD-u i Meksku, plastične operacije i darove za članove obitelji.

Testovi za nastavnike

Nova reforma uvodi nadzor i testove za učitelje. Međutim, učiteljski sindikati, koji su vrlo moćni i društveno utjecajni, za istu tu reformu tvrde da će sigurno rezultirati velikim brojem nepotrebnih otkaza, a neki kritičari upozoravaju i na to da bi ovo mogao biti uvod u privatizaciju obrazovnog sustava. Zakon je savezni, a neredi su izbili u pokrajini Guerrero zato što je tamošnji parlament usvojio zakon - koji trenutačno prolazi fazu prihvaćanja na pokrajinskim razinama - i pritom nije uvažio nijedan amandman koji su predlagali sindikati.

Nemiri u pokrajini Guerrero posljednji su u nizu zbog sporne reforme.

Proteklih su tjedana učitelji dva puta blokirali važnu autocestu između Mexico Cityja i odmarališta Acapulco kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Moramo izbjeći zakon džungle koji stvara kaos i uništava javni red - komentirao je danas čelnik PRI-ja, Cesar Camacho, i time očito najavio da će vlada oštro uzvratiti na incidente učiteljskog sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:53