NOVA KNJIGA OTKRIVALADENA

NOVI DETALJI O SMRTI BIN LADENA ‘Predsjednik Obama je već pripremao suđenje vođi al-Qa’ide u SAD-u’

Administracija američkoga predsjednika Baracka Obame bila je isplanirala scenarije za suđenje Osami bin Ladenu pred sudom u SAD-u u slučaju da ga uhvate živog nakon upada marinaca na njegovo sklonište u Pakistanu
 AFP

Administracija američkoga predsjednika Baracka Obame bila je isplanirala scenarije za suđenje Osami bin Ladenu pred sudom u SAD-u u slučaju da ga uhvate živog nakon upada marinaca na njegovo sklonište u Pakistanu . To je jedan od novih detalja o operaciji protiv terorističkog vođe, objavljenih u knjizi “Kraj - smrt Osame bin Ladena” uglednog američkog autora Marka Bowdena.

“Već smo razradili cijeli niz pravnih i političkih pitanja, u vezi s Kongresom i mogućnosti da ga se pošalje u Guantanamo i nikada mu se ne sudi. Iskreno, vjerovao sam da ću, ako ga uhvatimo, biti u prilično čvrstoj političkoj poziciji s argumentom da će suđenje i vladavina prava biti najbolje oružje protiv al-Qa’ide i pretvaranja Bin Ladena u mučenika”, rekao je Obama Bowdenu za knjigu koja će biti objavljena sljedeći tjedan u SAD-u.

Najzanimljiviji dijelovi

Najzanimljiviji dijelovi knjige bit će objavljeni u idućem broju Vanity Faira, gdje Bowden radi kao novinar i urednik, a odlomci su objavljeni jučer i u britanskom The Guardianu.

Obama je Bowdenu rekao kako je “važno naglasiti da je naša procjena bila da će Bin Laden pružiti otpor i biti ubijen u borbi”. Osim tog detalja, Bowden, koji je razgovarao sa svim najvažnijim političkim i obavještajnim akterima operacije likvidacije terorističkog vođe, otkrio je i kako je Michael Morell, šef CIA-ina tima za hvatanje Bin Ladena, bio potpuno nesiguran u analitičku tvrdnju da se terorist nalazi u Abotabadu. Štoviše, Morell je bio član tima koji je pogrešno zaključio da irački diktator Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje, ali je do posljednjeg trenutka smatrao kako je mogućnost da je Bin Laden u Abotabadu još manja od one svojedobno izrečene u procjeni da Irak posjeduje oružje.

Kodno ime

“Da smo i imali čovjeka koji bi nam izravno potvrdio da je Bin Laden u tom skloništu, ne bih toj procjeni davao više od 60 posto vjerojatnosti. Kažem vam, mogućnost da Irak ima oružje za masovno uništene bila je puno veća od ove da je Bin Laden tamo”, rekao je Morell američkom publicistu.

“Šetač” je bilo kodno ime za osobu koju su kamere, koje su nadzirale kompleks u Abotabadu, snimile kako redovito šeće okolnim vrtom. Na slikama se nije moglo prepoznati je li riječ o Bin Ladenu, moglo se samo razaznati da je riječ o visokoj i mršavoj muškoj osobi. Taj podatak je bio poznat, ali novi detalj otkriven u Bowdenovoj knjizi jest da se u Washingtonu razmišljalo i o tome da se “Šetača” ubije preciznim projektilom iz bespilotne letjelice tijekom jedne od njegovih dnevnih šetnji.

Prevelik rizik

To je predlagao zamjenik zapovjednika Združenog stožera, general James Cartwright, ali se naposljetku od toga odustalo jer je prevelik bio rizik da osoba za koju se sumnjalo da je Bin Laden nakon neuspješnog hica pobjegne.

“Bio sam svjestan da bi ‘Šetač’ mogao biti neki lokalni zapovjednik iz Afganistana ili trgovac drogom iz Perzijskog zaljeva, ali sam i vrlo dobro znao da bi to mogao biti Bin Laden. Nikad nisam povjerovao da on živi nekim asketskim životom negdje u planinama”, rekao je predsjednik Obama Bowdenu.

Knjiga američkog publicista dolazi u vrijeme usijane predsjedničke kampanje u SAD-u i teško je predvidjeti koliko će pomoći Obami. Ipak, imajući u vidu da je njezina tema likvidacija najpoznatijeg islamističkog terorista, što svi smatraju jednim od najvećih uspjeha Obamina prvog mandata, odmoći sigurno neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:08