POVIJESNA UTAKMICA

REPEŠA UVJEREN U POBJEDU 'Ovo je naše ljeto! Igramo sve bolje, a i imamo životinjski poriv'

Repešina i Erjavčeva skripta za pripremu četvrtfinalne utakmice protiv Ukrajine (17.45 sati) nije debela kao prije, primjerice, Španjolske. Suparnici imaju 15 napadačkih akcija, košarkaši su dobili i papir na kojem su popisani načini na koji svaki Ukrajinac završava svoje napade, a informirani su i o tome na koji način se brane. Za utakmicu koju s nestrpljenjem iščekuju pripremat će se na četiri sastanka od kojih neki uključuju i 45-minutne filmove s glavnim karakteristikama igre suparnika.

- Odgledao sam sve njihove utakmice. Poraz od Latvije ćemo zanemariti, mjerodavne su one protiv Srbije i Litve.

Jasmin Repeša je treninge i sastanke posvećivao i psihološkoj pripremi utakmice.

- Tražim mirnoću jer je vrijeme za veliku utakmicu, a one se ne igraju samo srcem, nego i glavom. Utakmice koje smo dobili u neizvjesnim završnicama su nas mentalno ojačale i ne razmišljamo da možemo izgubiti. Igramo sve bolje, a i mirnije nego ranijih godina. Pozitivan niz nam je dao samopouzdanje. Krasi nas i životinjski poriv, kao da smo u stroju iz kojeg nema izlaza. Od prvog dana priprema osjećamo da je ovo naše ljeto.

Na spomen ranijih godina, sjetili smo se da je Repeša već izgubio dvije četvrtfinalne utakmice na EP-ima. Na njima je mogao puno naučiti. U razgovor se ubacio Ante Tomić.

- Koje su najkorisnije pouke? Ovaj put ne izgubiti utakmicu, a valjda će biti i treća sreća.

Najbolji skakač od igrača koji su ostali u turniru i dalje nije zadovoljan svojom formom.

- Ide nabolje, ali ni s čim nisam zadovoljan. OK, skokovima sam pridonio ekipi da budemo najbolji na EP-u, ali i obrambeno i napadački mogu bolje igrati.

Bolja Tomićeva igra trebala bi nam već u četvrtfinalu. Za početak…

- Došao sam po medalju i ukoliko ne prođemo Ukrajinu sve što smo ranije napravili neće vrijediti. Možda su na papiru najlakši suparnik, ali na terenu neće biti. Nisu bez razloga u četvrtfinalu i zato ne smije doći do opuštanje. Još ne osjećam pritisak, ali za mene je ovo najvažnija utakmica na prvenstvu. *

Repešinih devet stvari za pobjedu protiv Ukrajine

Hrvatski stručni stožer, kao i svaki drugi, ne želi javno odavati tajne svoga zanata. Ipak, izbornik Jasmin Repeša je izdvojio određene stvari:

- snažni su u igri ispod oba koša, na vanjskim pozicijama imaju dva jako dobra šutera Jetera i Gladira

- moramo zaustaviti njihov vanjski šut i postići što više laganih koševa

- od prve minute spriječiti šut jer je teško igrati protiv njih kada imaju šuterski dan

- zatvoriti skok i time zaustaviti njihove lagane koševe iz protunapada

- vodi ih trener iz NBA-a i svi njihovi napadački ‘setovi’ traju deset sekundi

- najčešće akcije završavaju iz ‘pick and rolla’, akcijama ‘jedan na jedan’ Jetera te jednostranim i dvostrukim blokovima za Gladira

- držati visoku razinu obrambene igre što je duže moguće, dok je tako nema panike zbog promašenih šuteva

- smanjiti broj izgubljenih lopti (13 po utakmici) po kojima smo najgori od svih četvtfinalista, i popraviti postotak slobodnih bacanja (64,7 posto) po kojima smo drugi najslabiji

- napredak u te dvije kategorije donijet će nam desetak poena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:05