NAPETOSTI ZBOG IZBORA

PAST ĆE KRV Dačić prijeti: 'Ako Albanac postane gradonačelnik Mitrovice, mogući su oružani sukobi'

Ponavljaju se izbori na tri biračka mjesta u Kosovskoj Mitrovici
Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Ponovljeni izbori na tri biračka mjesta u sjevernom, većinski srpskom dijelu Kosovske Mitrovice zakazani za 17. studenoga, posljednja su šansa Srbima da spriječe Albance da im oduzmu vlast, prenose beogradske Večernje novosti.

Odlučeno je da se ponove izbori na ta tri mjesta, gdje je u nedjelju oko 17 sati grupa maskiranih nasilnika prekinula glasanja i pobacala biračke kutije. Drugi krug izbora u čitavom Kosovu zakazan je za 1. prosinca, i u njega ulaze sve općine u kojima načelnik nije izabran u prvom krugu, održanom prošle nedjelje.

U srijedu je ponovo u Bruxellesu održan sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, prvog potpredsjednika srpske vlade Aleksandra Vučića, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku Catherine Ashton i premijera Kosova Hashima Thacija. Na tom sastanku je dogovoreno da se ponove izbori na biračkim mjestima u osnovnoj školi Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici, te u Tehničkoj i Medicinskoj školi.

Tu je registrirano 20.000 birača, tako da bi visok odaziv osigurao sigurnu vlast srpskih predstavnika, pišu Novosti. U četiri općine sjevera Kosova odaziv je bio do 20 posto, a najmanje u Mitrovici, dok je na izbore izašlo više od 50 posto Srba iz srpskih enklava u ostalom dijelu Kosova.

Premijer Dačić je rekao da očekuju da će Srbi dobiti vlast u deset općina u kojima su većina, što je temelj za osnivanje Zajednice srpskih općina, koja bi po sporazumu Srbije i Kosova uz posredovanje EU trebala zamijeniti sadašnje nelegalne srpske institucije na Kosovu.

No problem je u Mitrovici, gdje bi zbog slabe izlaznosti Srba na vlast mogli doći Albanci. Ako Albanac postane gradonačelnik Kosovske Mitrovice, mogući su oružani sukobi, upozorio je premijer Srbije Ivica Dačić. To može izazvati spiralu nasilja, a nasilje je neizbježno, istaknuo je.

- Sad je najvažnije da Srbi na Kosovu u što većem broju izađu na ponovljene lokalne izbore. Naši sunarodnjaci znaju koliko je bilo glasova za albanske ili bošnjačke liste i za njihovog kandidata. Ako ostane odluka izborne komisije da se izbori ponove samo na tri mjesta, a Srbi iz sjeverne Mitrovice ne izađu u dovoljnom broju, imat će Albanca za gradonačelnika.

To bi izazvalo konflikte, možda čak i oružane. U tom slučaju Srbija tu ne bi mogla pomoći - izjavio je Dačić. Kandidat za gradonačelnika Mitrovice kojeg podržava Beograd Krstimir Pantić smatra da je 17. studenoga prekratak rok za organiziranje novih izbora, i da u tako malo vremena neće moći uvjeriti ljude da masovnije izađu na izboru, prenosi B92.

BOMBA NA KOSOVU: Eksplozija na prostorije stranke Hashima Thacija u Kosovskoj Mitrovici

Dva sata iza ponoći eksplodirala je bomba bačena na prostorije Demokratske partije Kosova u naselju Bošnjačka mahala u sjevernom, većinski srpskom dijelu Kosovske Mitrovice. Nije bilo provrijeđenih, ali je na prostorijama stranke kosovskog premijera Hashima Thacija počinjena materijalna šteta. Na stranačke prostorije u naselju s miješanim stanovništvom bačena je bomba M-75. U nedjelju su na Kosovu održani izbori, uoči kojih je bilo nekoliko bombaških napada u Kosovskoj Mitrovici, ali na srpske izborne kandidate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:48