Ivica Todorić sedmi je najbogatiji Zemljanin

Objavljeno: 23.05.2008

ZAGREB - Ivica Todorić sedmi je najbogatiji Zemljanin iza kojega su na ljestvici i Warren Buffet i Bill Gates, dok su se ispred njega smjestili, među ostalima, vlasnik Ikee Ingvar Kamprad, Miroslav Mišković, najbogatiji čovjek Srbije, Lakshmi Mittal, globalni kralj čelika, i Boško Šrot, pivar iz Laškog, najbogatiji biznismen Slovenije.

Nije riječ o futurističkoj tablici. Slovenski poslovni dnevnik Finance objavio je ljestvicu deset najbogatijih stanovnika planeta prema kriteriju BDP-a zemalja iz kojih svaki od njih dolazi. U Financama su se pritom služili podacima iz Forbesove ljestvice najbogatijih, kao i istočnoeuropskom ljestvicom poljskog lista Wprost.

Iako ljestvica nije odraz realnog bogatstva prve desetorke na globalnoj razini, štoviše ona značajno odskače od stvarnosti, ona ipak zorno pokazuje njihovu, često i ne samo financijsku, moć u zemljama iz kojih dolaze.

Posve je, naime, neupitno da Todoriću njegovih 800 milijuna dolara u Hrvatskoj daje znatno veći značaj i moć utjecaja - i tržišnog i političkog - nego što je imaju i Buffet i Gates u SAD-u, iako obojica raspolažu sa šezdesetak milijardi dolara.

Ingvar Kamprad u Švedskoj je sa svojih 0,93 posto udjela u BDP-u jednostavno činjenica, unatoč tome što zapravo najveći dio godine živi u Švicarskoj.

Meksički telefonski magnat Carlos Slim Helu i srbijanski tajkun Mišković, vlasnik Delta holdinga, iako neusporedivi po realnom bogatstvu (Slimovih 60 milijardi dolara nasuprot Miškovićeve dvije), vrlo su usporedivi i po političkoj moći i sveprisutnosti u biznisu svojih zemalja.

Boško Šrot, vlasnik 63 posto pivovare Laško, jedini je Slovenac teži od milijarde dolara, ali preko svojih pet tvrtki kontrolira još i značajan dio drugih biznisa u Sloveniji, među kojima i još uvijek utjecajni slovenski dnevnik Delo.

Najbogatiji stanovnik Velike Britanije (ali ne i državljanin, jer nikada nije želio prihvatiti britansko državljanstvo), najbogatiji je Indijac Lakshmi Mittal, čovjek zbog kojega su se prije dvije godine i Francuska i Njemačka našle pod jednom od najtežih blokada ondje vrlo utjecajnog sindikata metalaca. Njegovo “neprijateljsko” preuzimanje najvećeg europskog proizvođača čelika - Arcelora - izazvalo je istovremeno i val ksenofobije, već pomalo zaboravljene u okvirima Europske Unije.

Hrvatima je Mittal poznatiji po tome što je od Slavice i Bernieja Ecclestonea kupio njihovu londonsku palaču u Kensingtonu nego po činjenici da je kupio sve željezare u regiji osim hrvatskih, uključujući i onu u Zenici.

1. Ingvar Kamprad , Ikea, Švedska- 0,93 % BDP-a

Osobno bogatstvo 31 milijarda USD, švedski BDP 3330 milijardi 

2. C arlos Slim Helu , Telecom Meksico, Meksiko - 0,44 % BDP-a

Osobno bogatstvo 60 milijardi USD, meksički BDP 13.000 milijardi
 
3. Miroslav Mišković , Delta holding, Srbija - 0,35 % BDP-a

Osobno bogatstvo 2 milijarde USD, srbijanski BDP 560 milijardi

 
4. Lakshmi Mittal, Arcelor Mittal, Indija - 0,15 % BDP-a

Osobno bogatstvo 45 milijardi USD, indijski BDP 29.000 milijardi
 
5. Boško Šrot, Pivovarna Laško, Slovenija - 0,14 % BDP-a

Osobno bogatstvo 1,1 milijarde USD, slovenski BDP 540 milijardi
 
6. Oleg Deripaska, Surgutneftegas, Rusija - 0,13 % BDP-a

Osobno bogatstvo 28 milijardi USD, ruski BDP 20.000 milijardi
 
7. Ivica Todorić, Konzum, Hrvatska - 0,12 % BDP-a

Osobno bogatstvo 0,8 milijarde USD, hrvatski BDP 690 milijardi
 
8. Kushal Pal Singh, DLF Universal Ltd, Indija - 0,10 posto BDP-a

Osobno bogatstvo 50 milijardi USD, indijski BDP 29.000 milijardi
 
9. Warren B uffet , Berkshire Hathaway, SAD - 0,04 % BDP-a

Osobno bogatstvo 62 milijarde USD, američki BDP 138.000 milijard
i
 
1 0. Bill Gates, Microsoft, SAD - 0,04 % BDP-a

Osobno bogatstvo 58 milijardi USD, američki BDP 138.000 milijar
di
 


Viktor Vresnik

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Na teren se izvelo teško naoružanje. Ima i eksplozija. Ovaj sumanuti video su napravili ''obožavatelji'' Novaka Đokovića.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen