FOLKLOR ZA PROFIT

Pripadnici naroda Maja uznemireni: Prestanite izmišljati o smaku svijeta zbog zarade!

GUATEMALA - Predsjednik udruge koja okuplja pripadnike naroda Maja u Gvatemali, Felipe Gomez, istaknuo je kako su oni protiv prevare i izvrgavanja istine te pretvaranja njihove kulture u izvor profita.

"Govorimo protiv prevare, laži i izvrtanja istine, i pretvaranja naše kulture u 'folklor za profit'. Ne govore istinu o vremenskim ciklusima", kazao je Felipe Gomez, predsjednik udruge koja okuplja pripadnike naroda Maja u Gvatemali.

Naime, već godinama naveliko se priča o tome da će, prema majanskom kalendaru, 21. prosinca ove godine doći kraj svijetu, a o tome je već snimljeno nekoliko filmova i dokumetaraca.

Ministarstvo kulture u Gvatemali za taj dan organizira masovnu priredbu - očekuje se kako će ondje biti 90.000 ljudi, u slučaju da 21. prosinca uistinu bude smak svijeta. Događaj promoviraju svugdje u svijetu kako bi privukli što više turista.

Gomez je pozvali ministarstvo da otkaže tu proslavu, jer ta 'predstava' vrijeđa kulturu Maja. Ističe da 21. prosinca neće biti kraj svijeta već da prestaje samo jedan od kalendarskih ciklusa Maja. Taj novi početak za Maje predstavlja velike promjene u privatnom, obiteljskom i životu zajednice, kako bi između ljudi i prirode nastao sklad i ravnoteža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:59