ISTRAŽITELJI SVEĆENICI

Bozanićev odred tražit će žrtve iz 2. svjetskog rata!

Marija Bistrica, 090912.281. zavjetno hodocasce vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu. Ovogodisnje hodocasce odrzano je pod geslom "Blazena ti sto povjerova".Na fotografiji: Kardinal Josip Bozanic predvodio je euharistijsko slavlje.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Komunističke zločine ubuduće će istraživati i svećenici! To se može iščitati iz zaključaka šeste sjednice Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij koja je održana 20. listopada pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

“Svakako treba raditi na traženju tragova mučeništva na našim prostorima, napose u Drugom svjetskom ratu i poraću. Komisija sa žaljenjem konstatira snažan otpor državnih vlasti da se napravi popis svih žrtava toga perioda, što se čita iz nastojanja da se dokine Ured za žrtve komunističkih zločina. Zato će trebati, koliko je to moguće, poraditi preko župnih ureda da se istražuje ne samo tragove mučenika nego i sve žrtve”, prenosi Informativna katolička agencija.

Cilj je istina

U zaključcima stoji kako će župnicima trebati dostaviti obrasce koje bi oni uz pomoć svojih suradnika ispunjavali i slali u biskupijsko povjerenstvo. Također se navodi da će se na portalu Komisije objavljivati sav postojeći materijal kako bi čitatelji mogli dati svoje primjedbe i dopune. Izvori iz Crkve kažu kako se o toj inicijativi dugo razmišlja.

JUTARNJI OTKRIVA Bozanić Liniću: 'Vratite nam 240 milijuna kuna duga!'

- Uvijek se manipuliralo žrtvama, a do sada se nitko time nije ozbiljnije pozabavio. Cilj Crkve je da se konačno sazna prava istina - izjavio je naš sugovornik. Ističe kako je riječ o dobroj ideji jer Crkva ima najbolju statističku mrežu.

- Župnici po svojim župama vode knjige i imaju dobru evidenciju o tome kad se tko rodio, umro, nestao... Oni mogu oglasiti župljanima da se jave ako su nekoga izgubili ili ako imaju bilo kakve informacije o nestalima, što mogu biti dragocjeni podaci. Možda će se na taj način otkriti i ona druga strana - gdje su pobijeni ili nestali komunisti i partizani - rekao je naš sugovornik. Istaknuo je i da će to biti mnogo jeftinije jer se neće morati posebno plaćati istraživače i ostale koji bi na tome radili.

‘Nema straha za SDP’

Na pitanje radi li se tu ipak o politizaciji, naš izvor iz Crkve je ustvrdio “kako je politizacije uvijek bilo i da će je uvijek i biti”.

- Sadašnji SDP-ovci ne moraju se plašiti za svoju odgovornost jer je većina njih ipak rođena nakon Drugoga svjetskog rata . Možda postoje još neki koji bi se mogli plašiti tih istraga, ali takvih je vrlo malo - smatra naš sugovornik iz crkvenih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18