NAMETNULI SVOJ MODEL

SAD pokrenuo tužbu protiv Applea i izdavača e-knjiga: Najbogatija kompanija optužena za namještanje cijena!

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih američkih država tuži tehnološkog giganta Apple-a i nekoliko izdavača zbog sumnje da su međusobno dogovarali cijene knjiga u elektroničkom formatu
 Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

WASHINGTON - Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih američkih država tuži tehnološkog giganta Apple-a i nekoliko izdavača zbog sumnje da su međusobno dogovarali cijene knjiga u elektroničkom formatu, prenosi BBC .

Izdavači koji su obuhvaćeni tužbom su: Hachette, HarperCollins, Macmillian, Simon and Schuster i Penguin.

Tužba se tiče poslovnog modela po kojemu izdavači postavljaju cijene e-knjiga, umjesto njihovih prodavača. Hachette, HarperCollins i Simon and Schuster su se već nagodili sa ministarstvom, no Apple, Macmillian i Penguin se namjeravaju upustiti u dugu i skupu parnicu s državom .

Prodaja e-knjiga koristi se drugačijim prodajnim modelom od tiskanih knjiga. U tiskanom modelu, izdavači postave veleprodajnu cijenu, a na prodavačima je da odluče koju će konačnu cijenu tražiti za knjigu.

Identičan model prethodno se koristio i za e-knjige, no promijenjen je u model po kojemu izdavač zadaje cijenu knjige, a prodavači zarađuju fiksnih 30 posto. Ovaj model uveden je prvenstveno na nagovor pokojnog Steva Jobsa, kako bi spriječili da Amazon nudi jeftinije e-knjige u sklopu promocije svog 'Kindle' čitača knjiga.

Kada su se svi izdavači ujedinili kako bi uveli model fiksnog postotka, Amazon više nije bio u mogućnosti nuditi e-knjige po jeftinijim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21