ČELNIK HSS-a

BELJAK 'HDZ ima tajni program, žele promijeniti Ustav, ženama bi najradije zabranili da rade!'

Krešo Beljak
 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Nositeljica liste za VII. izbornu jedinicu Narodne koalicije Milanka Opačić predstavila je socijalni predizborni programa "Siguran smjer – za socijalnu politiku i mlade" u Trešćerovcu kod Ozlja, gdje se do nedavnoga zatvaranja nalazio stacionarni dio Centra za rehabilitaciju, a na tom predstavljanju je predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio kako su HDZ i MOST ekstremno desna koalicija koja žele ograničiti ljudska i ženska prava.

Opačić je rekla da je "deinstitucionalizacija s inkluzijom 600 osoba iz tri ovakva doma rezultat koji nadmašuje ranija desetogodišnja postignuća". Vlada Kukuriku koalicije je omogućila za 30.000 ljudi oprost duga, a oko 200.000 obitelji dobilo je neophodnu pomoć s fiksiranjem otplatnog tečaja na 6,39 kuna za jedan švicarski franak za idućih godinu dana, naglasila je Opačić dodavši kako je bila zajamčena minimalna socijalna naknada s četiri objedinjene naknade za obitelji kojima je socijalna pomoć neophodna, te da su neke naknade bile dva puta povećane.

Nakon 11. rujna, najavila je, nastavit ćemo tamo gdje smo stali, jer mi smo zemlju izvukli iz krize. To se sada vidi, pokrenuli smo državu, ali se u šest mjeseci čudnog eksperimenta ove vlade puno toga zaustavilo, ali mi ćemo u četiri godine nastaviti zaustavljene projekte i nove, što će se vidjeti u naredne četiri godine kroz otvaranje novih radnih mjesta, boljem punjenju proračuna, te na boljem standardu građana, posebno korisnika u sustavu socijalne skrbi, rekla je Opačić.

Ustvrdila je da oni sve što obećaju kroz predstavljanje svojih politika imaju "izračunato u lipu", te da je sve to "realno i izvedivo". Ni u prethodnoj ni u ovoj kampanji koalicije uz SDP ne služe se lažnim obećanjima, a neispunjeno obećanje od tisuću eura po svakom novorođenom djetetu najbolji je primjer da je HDZ s partnerima birače varao lažnim obećanjima, ocijenila je Opačić.

Mi smo, kako je rekla, čak umjesto njih napisali zakon temeljem tog obećanja i stavili ga u saborsku proceduru, ali čak ni tada nisu to učinili, što znači da su prevarili građane, a naš zakon je bio u funkciji toga da naprosto pokažemo građanima da su i HDZ i Most dvije neodgovorne stranke, koje su im obećavale, te im i sada obećavaju stvari za koje u startu znaju da nisu izvedive, rekla je Opačić.

Na pitanje hoće li Narodna koalicija opet osigurati oprost duga građanima, kao i u prethodnom mandatu SDP-ova koalicija, Opačić je pojasnila kako je to bila jednokratna mjera koja je rezultirala smanjenjem zaduženosti za oko 30.000 građana. Istaknula je kako će neće biti oprosta duga jer bi tim poslali krivu poruku. Pomogli smo, kako je rekla, onima koji su upali u probleme kroz prethodnih sedam osam godina, npr. zbog gubitka radnog mjesta, međutim kada bismo to ponovili, poslali bismo krivu poruku onima koji uredno plaćaju svoje račune i režije, da su cijelo vrijeme na gubitku, istaknula je Opačić.

Odbila je odgovoriti na pitanje hoće li nalaz revizije u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za razdoblje kada je Vesna Pusić bila ministrica, a koji ukazuje na prihode tajnice od oko 300.000 kuna, biti teret Narodnoj koaliciji u ovoj kampanji za parlamentarne izbore. Nije htjela odgovoriti ni na pitanje o mogućoj velikoj koaliciji nakon izbora.

Predsjednik HSS Krešo Beljak rekao je kako su oni koalicija centra, lijevog centra i desnog centra te da je to velika koalicija. "Mi smo koalicija koja će poštivati Ustav RH za razliku od nekih drugih koji idu s idejama za koje treba mijenjati Ustav, a za to je potrebna u Hrvatskom saboru dvotrećinska većina, a to neće imati nitko", rekao je dodavši kako su HDZ i MOST desna i to ekstremno desna koalicija, što se mora znati.

To su ljudi, kako je rekao, koji bi mijenjali Ustav da ograniče ljudska i ženska prava. HSS neće s HDZ-om ulaziti u nikakve koalicije nakon izbora, rekao je Beljak.

Na pitanje hoće li Narodnoj koaliciji biti teret nalaz revizije u ministarstvu Vesne Pusić Beljak je odgovorio da se revizija u ministarstvima, županijama, gradovima i sl. radi jednom godišnje i da je "malo čudno" da se sada pojavio taj nalaz. Ugovor o djelu, koliko ja znam, nije protuzakonit, a što su detalji i zašto sada neke stvari idu van neznam, rekao je Beljak dodavši istaknuvši kako se kako se u Samoborskom Lugu u Domu za djecu s poremećajem u ponašanju sada sprema smjena ravnatelja, mjesec dana prije izbora, kako bi se tamo smjestilo svoje rođake.

Beljak je ustvrdio kako HDZ nema program te da se radi o tajnom programu jer pretpostavlja izmjenu Ustava. "Pitajte ih o zabrani pobačaja! Oni bi vjerojatno ženama najradije zabranili da rade, da se zatvore u četiri zida i da samo rađaju", rekao je Beljak poručivši kako to nije politika ove velike Narodne koalicije.

Najavio je kako će se oni založiti za ograničavanje radnoga vremena ocijenivši kako žene ne mogu raditi po 12 sati dnevno.

Narodna koalicija će, kako je najavila Milanka Opačić, produljiti period pune naknade plaća ženama na porodiljnom dopustu sa sadašnjih šest na osam mjeseci i to najviše do pet tisuća kuna za žene koje imaju plaću veću od 5.000 kuna. U uvjetima boljeg punjenja proračuna to pravo bi se protegnulo na svih 12 mjeseci porodiljskog dopusta, ustvrdila je Opačić. Najavila je za roditelje i jednu izmjenu radnoga zakonodasvstva po kojoj će poslodavci biti obvezni dati slobodne dane roditeljima djece koja po prvi put upisuju vrtić ili prvi razred osnovne škole, kako bi se obitelj što bezbolnije pripremi na promjenu. Kroz Zakon o potrošačkim kreditima Narodna će koalicija i dalje raditi na zaštiti građana koji koriste stambene kredite za prvi krov nad glavom, poručila je.

Predstavljanju socijalnog programa prisustvovali su i članovi županijskih organizacija SDP-a, HSS-a i HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49