INTERVJU

GORDANA RUSAK: Da, promijenila sam četiri stranke, zato što želim neovisnost

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Potvrđena je informacija da će Gordana Rusak, saborska zastupnica u prošlom sazivu, na rujanskim parlamentarnim izborima biti na listi Koalicije rada i solidarnosti Milana Bandića. To je četvrta opcija koju je ova novopečena političarka promijenila u devet mjeseci. Tim povodom, razgovarali smo o njezinoj političkoj budućnosti.

Gospođo Rusak, kako ste u 9-mjesečnoj političkoj karijeri uspjeli ostvariti suradnju s već četvrtom političkom opcijom, onom Milana Bandića?

- Gledajte, Milan Bandić ničime nije uvjetovao moju suradnju, nego je tražio da pridonesem njegovoj platformi u onom području u kojem sam stručna, a to je znanost.

Dakle, ostajem nezavisna zastupnica i bilo bi dobro da više stranaka nedostatak kadrova u strateškim područjima nadomjesti na ovaj način. Zahvaljujući meni, prvi put od samostalnosti Hrvatske proračun se mijenjao u korist znanosti, za osam milijuna kuna, i to je moja pobjeda koju je Milan Bandić prepoznao.

Ne smeta vam izrugivanje što ste u tako kratkom razdoblju promijenili četiri političke opcije - prvo Most, zatim Hrid, potom HSLS, a sad Bandić?

- Ja sam u Mostu bila nezavisna jer Most kao stranka uopće ne postoji, a moje jedino članstvo u stranci u trajanju od četiri tjedna bilo je ono u Hridi. No, u Hrid sam i ušla i izašla pod velikim pritiskom. Svejedno, danas vidimo da to nije bila ozbiljna stranka. HSLS, čijem sam klubu pripadala, za svoje se pozicije izborio tako da je dobio mjesta u Saboru, a meni to ne odgovara jer sam po prirodi borac. Milan Bandić dao mi je priliku da se izborim za ono što smatram važnim. Pa što bih trebala, vezati se uz neku stranku reda radi?

Niste razmišljali da se pridružite HDZ-u ili SDP-u?

- Ne, u tako velikim strankama nema mjesta za nezavisne,a ja želim biti nezavisna zastupnica. Oni imaju velika članstva, a iako su u mnogim područjima potkapacitirani, ne žele si to priznati. Evo, čak ni stranka Pametno od koje se puno očekivalo nije ponudila neke nove vjetrove pa moram reći da sam razočarana njihovim programom.

A da vam ipak ponude suradnju iz tih velikih stranaka, biste je prihvatili?

- Ne bih spekulirala jer se to nije dogodilo. Nitko osim Milana Bandića nije mi ponudio mogućnost djelovanja u ovakvom aranžmanu.

Što Milan Bandić od vas očekuje?

- To nije uvjetovana suradnja, ništa nije tražio niti sam se na išta obvezala. Program je već napisan pa tu nema puno posla, a ja sam ga pročitala i mislim da je dobar. Sad ga treba promovirati i ja sam na to spremna.

Koketirali ste bezuspješno i s HSU. Gdje je tu pošlo po zlu?

- Znate, to je bio trenutak kad sam izašla iz Hridi i kad je bilo jasno da će mi u Saboru biti puno lakše djelovati kroz klub neke stranke. Tad sam razgovarala s HSU, ali zapravo su me upleli u jednu igru kojoj je cilj bila moja diskvalifikacija. Oni su igrali igrice, navukli me da im šaljem neke mailove koji su poslije dospjeli u medije i zbog kojih je protiv mene bila pokrenuta istraga.

No, dokazala sam da sam nevina. Pa ja sam osoba koju je časopis Forum svrstao među 100 najboljih znanstvenika, a moj životopis dugačak je 17 stranica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:48