ŠEF STRANKE NA ODLASKU

MILANOVIĆ 'U početku ću voditi Klub zastupnika SDP-a u Saboru, a nakon toga ću naći neko novo kreativno zadovoljstvo'

 Bruno Konjević / Hanza Media

Predsjednik SDP-a na odlasku, Zoran Milanović, obratio se u četvrtak novinarima na Iblerovom trgu, pred središnjicom stranke u kojoj se okupilo Predsjedništvo. Rekao je da je vođenje sjednice odlučio prepustiti Milanki Opačić, za koju kaže da vjerojatno neće biti kandidatkinja na predstojećim izborima u stranci.

Milanović je komentirao utrku za novog čelnika SDP-a te kratko progovorio o svojoj budućnosti u politici.

- Neću podržati nikoga na stranačkim izborima. Ovo je bitno jača ekipa nego kad sam se ja prije 10 godina kandidirao za šefa stranke. Hrvatskoj sada treba stabilna Vlada, a stranci želim sve najbolje. Izbore smo izgubili za nijanse, ali i da smo ih dobili s malom prednošću, što bismo s tim, pregovarali s Mostom? To nema smisla - rekao je Milanović, kojega je citirala televizija N1.

Na pitanje novinara očekuje li da bude izabran netko iz grupacije njemu bliskih ljudi, Milanović je odgovorio:

- Ja nisam bio dio nikakve grupacije unutar SDP-a, nego su me naprosto izabrali. Jaki smo, danas SDP i na lošem odazivu dobije 34-35 posto glasova. Ne može se biti stalno odlikaš. Neki put moraš dobiti četvorku. Ne osjećam veliku tugu što odlazim jer mogu reći da je ljevica ojačala za moje vrijeme. Nekad se njom brisalo pod, a danas to nije slučaj - kazao je Milanović koji je odgovorio i na pitanje hoće li ostati u Saboru.

- U početku ću voditi Klub zastupnika SDP-a u Saboru, a nakon toga ću naći neko novo kreativno zadovoljstvo u životu. Uskoro slavim pedeseti rođendan, ima još planina na koje se nisam popeo. Moram smršaviti četiri kile!

Na pitanje koliko je bitna lociranost, odnosno dislociranost novog predsjednika stranke, Milanović je bio jasan:

- Predsjednik mora živjeti uz stranku, ali nemojte me to pitati jer znam da to ide Piculu, a ne želim zauzimati strane. Mislim da predsjednik stranke u parlamentarnoj demokraciji mora biti ta osoba koja će biti i predsjednik vlade. Sve drugo je loše rješenje i oni koji to predlažu, čine to zato što imaju neke interesne kombinacije. Govorim to potpuno rasterećen. Predsjednik stranke, kad je stranka na vlasti, treba biti premijer. Varijanta u kojoj je to objedinjeno je bolja i zdravija. Bez jake stranačke podrške u parlamentu nema stabilne vlade - osvrnuo se Milanović i na poziciju premijera.

Mislite li odraditi mandat u Saboru do kraja ili ćete tražiti druge poslove? Mislite li da ćete izdati svoje birače ako odete iz politike? - bilo je zadnje pitanje.

- Bavit ću se nečim drugim u životu. Imam bitno najviše preferencijskih glasova za premijera, uspio sam progurati i debatu za premijera. Glasove sam dobio za premijera, a ne za zastupnika u Saboru. Kao da me netko potapšao po ramenu i rekao "Sad je dosta, šaraj malo" - kazao je Milanović.

Milanka Opačić je, nakon sjednice Predsjedništva, izvijestila kako će se sjednica Glavnog odbora na kojoj će biti raspisani izbori za novog šefa stranke održati 24. rujna.

Kazala je kako je Predsjedništvo osnovalo radnu skupinu koja će pripremiti sve dokumente nužne za početak kandidiranja.

Rekla je i kako se na Predsjedništvu nije razgovaralo o izbornom rezultatu, a na pitanje očekuje li da će rezultat analizirati Glavni odbor, ocijenila je kako bi to bilo bolje prepustiti novom vodstvu stranke, koje će taj posao odraditi objektivnije.

Kao mogući datum izbora novog predsjednika SDP-a u stranci se neslužbeno spominje 19. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08