IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

NOVI DETALJI CROBAROMETRA Predsjednica najpopularnija, donosimo i top listu najomraženijih

 Damjan Tadić / Goran Šebelić / Denis Jerković / Bruno Konjević / Hanza Media

Strategija da u izbore za predsjednika stranke ne idu s više kandidata HDZ-u se pokazala kao dobra odluka. Izabrali su Andreja Plenkovića za novog čelnika stranke, a nisu se iscrpljivali unutarnjim borbama - rekao je stručnjak za PR Krešimir Macan komentirajući rezultate zadnjeg Crobarometra.

Iz istraživanja koje svakoga mjeseca za Novu TV provodi agencija Ipsos puls proizlazi da se HDZ oporavio i sa svega jedan posto podrške zaostaje za SDP-om. U svibnju se 28,7% birača izjasnilo da bi dalo podršku HDZ-u, dok bi ih 29,1% glasalo za SDP. Dva mjeseca poslije, za HDZ bi se opredijelilo 28,3% birača, a za SDP 29,2%. Dvije vodeće stranke su, dakle, i dalje izjednačene, ali je zato bitno porastao rejting Mosta koji je imao 7,9% potpore u svibnju, a sada je izbor 11,4% birača.

Zaustavljen pad

Most je profitirao od rušenja bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ali nije jasno kome je uzeo glasove. Jasno je da i dalje lovi glasove nezadovoljnih birača, ali nije otkud crpe porast od gotovo 4% – kaže Macan. Naime, po posljednjem istraživanju, neodlučnih je 2% manje nego u svibnju (sada ih je 6%), Živom zidu je podrška pala za 1%, što ukupno iznosi tri posto. Ostalim manjim strankama podrška je ostala po prilici ista ili im je, poput HSS-a i IDS-a, porasla.

Dr. Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku kaže da je Most zaustavio pad rejtinga “jer su se izvukli prije nego što je brod potonuo”.

- Rast mogu zahvaliti tome što kritiziraju i jedne i druge, dakle HDZ i SDP, a ni jedni ni drugi im se nisu suprotstavili. Za HDZ je to donekle i razumljivo jer nakon izbora jedino bi u koaliciji s Mostom mogli doći na vlast. Ali nije jasno zašto im SDP ne odgovara - kaže Maldini kojemu je SDP-ova šutnja to nevjerojatnija što se, kako kaže, vidi da iza tema koje se plasiraju u javnost, a idu na štetu SDP-a, stoji Most.

- Istu taktiku kojom su rušili Karamarka i HDZ Most sada primjenjuje prema SDP-u - kaže Maldini.

Analizirajući rezultate najnovijeg Crobarometra, Macan kaže da HDZ-ov rejting koji je na razini onoga u svibnju ponovo svjedoči da HDZ ima vrlo stabilno biračko tijelo koje se može na trenutak povući, kako je to bilo nakon pada Vlade kada je HDZ imao iznimno nizak rejting, ali čim se stanje stabilizira, vraćaju se.

Porast rejtinga

Mosta najvjerojatnije će biti okidač za negativnu kampanju jer će se otvarati pitanje s kim će Most koalirati nakon izbora. SDP će najvjerojatnije ići porukama da je glas za Most glas za HDZ - kaže Macan.

Maldini pak komentira da je HDZ nedostatak, pad Vlade i odstupanje Karamarka, pretvorio u prednost.

- Proteklih mjesec dana HDZ je stalno bio u medijima. Stalno se govorilo o Plenkoviću kao o spasitelju, zgodnom i umivenom političaru. SDP je istodobno šutio očekujući, valjda, da će im vlast pasti sama zahvaljujući katastrofi Karamarka - kaže Maldini kojemu rezultati istraživanja iz srpnja iznova dokazuju da hrvatsko biračko tijelo ima kratko političko pamćenje.

Grabar Kitarović najpopularnija, Zoran Milanović najnepopularniji

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najpopularnija je političarka, dok je šef SDP-a Zoran Milanović najnepopularniji, pokazalo je mjesečno istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV koji je u srpnju proveo Ipsos.

O predsjednici 63 posto ispitanih ima pozitivan dojam, dok 32 posto ima negativan, a o Milanoviću 58 posto ima negativan, dok pozitivno gleda tek 35 posto. Milanovićev glavni suparnik, Andrej Plenković, koji je na čelo HDZ-a zasjeo 17. srpnja, već bilježi dobar rezultat - 46 posto ispitanih o njemu misli pozitivno, a 27 posto negativno, no čak 11 posto nikada nije čulo za njega, dok ih 16 posto još nije stvorilo mišljenje.

O Boži Petrovu, čelniku Mosta, pola ispitanih ima negativan dojam, a pozitivan 41 posto. Milan Bandić uživa potporu polovice ispitanih, 43 posto ih ima negativno mišljenje o njemu, dok o tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću 49 posto ispitanih misli pozitivno, a 43 posto negativno. Malo manje od polovice ispitanih će sigurno izaći na izbore, dok ih 15 posto sigurno neće glasovati.

Top 5 političara s pozitivnim dojmom

Kolinda Grabar Kitarović 63%

Milan Bandić 50%

Tihomir Orešković 49%

Andrej Plenković 46%

Božo Petrov 41%

Top 5 političara s negativnim dojmom

Zoran Milanović 58%

Božo Petrov 50%

Milan Bandić 43%

Tihomir Orešković 42%

Kolinda Grabar Kitarović 32%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07