ZA ŠAKU KUNA

U BARANJI UOČI IZBORA MASOVNO MIJENJAJU NACIONALNOST 'Upišite se kao Mađar, dobit ćete 200 kn'

 CROPIX

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, zavapio je prošloga vikenda u Belom Manastiru da mu se biračko tijelo u Baranji osipa i navodno prodaje za šaku kuna. Čine to, rekao je, tako da u uredima državne uprave mijenjaju nacionalnost iz romske u mađarsku.

- Informacije s terena govore da u nekim mjestima u Baranji dolazi do masovne promjene nacionalnosti, tako da Romi postaju Mađari. O razlozima mogu samo nagađati i pretpostavljati da to čine zbog nečijih obećanja ili za mizerne novčane iznose - požalio se Veljko Kajtazi, koji je svojim sunarodnjacima poručio da to ne čine, jer vjeruje da nisu svjesni kako time gube prava koja Romi ostvaruju kroz nacionalni program, pa tako i ono za sudjelovanje u javnim radovima. Ovakve pojave osudili su i Šandor Juhas (SMU) i Robert Jankovics (DZMH) kao suparnici na izborima iz kvote mađarske nacionalne manjine, kao i Duško Kostić iz romske nacionalne manjine. Svi su najavili da će tražiti odgovore od mjerodavnih i pokretanje istrage.

Tablice promjene

Odgovore smo potražili i mi, pa nam je Ministarstvo uprave dostavilo tablice s promjenama nacionalne pripadnosti od 1. 12. 2012. (kada je informatički objedinjena evidencija birača) do parlamentarnih izbora 2015., za razdoblje od parlamentarnih izbora 2015. do 22. 8. 2016. te posebno za period od 23. do 28. 8. 2016. i upravo ova zadnja tablica potvrdila je da su zadnjih dana povećani “transferi” u mađarsku nacionalnu manjinu. U tih je pet dana Hrvatska dobila čak 89 novih Mađara. Za usporedbu, u prethodnih devet mjeseci - od izbora u studenome do 22. 8. 2016. mađarsku nacionalnost odabrao je 91 hrvatski državljanin, odnosno samo dva više u odnosu na pet dana u kolovozu. Najviše od tih 89 očekivano je u Osječko-baranjskoj županiji, i to njih 74, ali što je jako zanimljivo većina ih se ispisala iz hrvatske nacionalnosti. Na nacionalnoj razini je 66 Hrvata postalo Mađarima, a u Osječkoj županiji to su učinila 54 dosadašnja Hrvata. Kad je riječ o Romima, samo ih je dvoje postalo Mađarima, oboje u ovoj županiji.

- Iznenađen sam brojkama. Imamo informacije s terena da se ide po selima i ljudima nudi 200 kuna ako promijene nacionalnost u mađarsku, pa ih se u tu svrhu i vozi u Ured državne uprave, te još 100 ako donesu fotografiju glasačkog listića, ali nisam znao da to rade i s Hrvatima. No, kada malo razmislim, ne čudi me i sigurno se radi o socijalnim slučajevima. Kako bilo, to je strašno i sramotno - rekao je zastupnik Mađara Šandor Juhas, kojeg smo pitali tko to “ide po selima i ljudima nudi novac”.

Konkurenti

- Vjerojatno onaj koji ne može skupiti dovoljno Mađara za izbore - rekao je Juhas. Kontaktirali smo i njegova konkurenta na izborima Jankovicsa.

- Drago mi je da se pokazalo da se Romi ne prepisuju u Mađare, a za što se indirektno mene optužilo na presici Kajtazija i Juhasa. O tome ne znam ništa i osuđujem takve pojave ako ih ima, ali nadam se i da nije istina kako stranke sklone Juhasu prepisuju svoje članove Hrvate u Mađare - uzvratio je Robert Jankovics koji je izbore u studenome od Juhasa izgubio za 20 glasova.

Najviše zahtjeva dolazi iz inozemstva

Iz Ministarstva uprave naveli su da je “sukladno odredbama Zakona o registru birača, tijekom cijele godine, a osobito u predizbornom razdoblju, omogućen građanima upis, dopuna ili ispravak podataka upisanih u registar birača. Kada je riječ o podatku o nacionalnoj pripadnosti, građani isti mogu dopuniti ako nedostaje te ispraviti već upisani podatak ako ne odražava njihov osjećaj nacionalne pripadnosti. Broj izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti nije ograničen”.

U Ministarstvu uprave također dodaju da “najveći broj zahtjeva za promjenu podatka o nacionalnoj pripadnosti u registru birača dolazi iz inozemstva, što nije neobično s obzirom na to da u pravilu službeni podaci ne sadrže podatak o nacionalnoj pripadnosti hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu. Što se tiče birača koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, najveći broj zahtjeva također se odnosi na osobe kojima je podatak o nacionalnosti nepoznat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:05