PROMOCIJA PLUS ZA RTL

REZULTATI ZADNJE VELIKE ANKETE ZA ZAGREB UOČI IZBORA Vodit će se bitka za svaki glas, evo tko sigurno ulazi u drugi krug i kakav nas onda rasplet čeka

Anka Mrak Taritaš, Sandra Švaljek, Milan Bandić, Drago Prgomet i Bruna Esih
 Damir Krajac / Goran Mehkek / Boris Kovačev / Mario Todorov / Hanza Media

Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš sigurni su putnici u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika, a kada tamo dođu, pobjedu bi mogao odnijeti trenutni vladar metropole.

Pobjedu bi mogao odnijeti tijesno, vodit će se bitka za svaki glas, a novi mandat Bandiću bi mogla donijeti činjenica da mnogi koji smatraju da dosadašnji prvi čovjek grada Zagreb ne vodi u pravom smjeru, u nedjelju 4. lipnja neće izaći na izbore.

Ovakav zaključak nameće se prema istraživanju agencije Promocije plus za RTL.

Prema tom istraživanju u prvom krugu Bandić osvaja 25,3 posto, Anka Mrak-Taritaš 24,1, dok je na trećem mjestu Sandra Švaljek sa 16,7 posto. Za Brunu Esih glasalo bi 10,7 posto građana, dok bi HDZ-ovom kandidatu Dragi Prgometu povjerenje dalo 7,7 posto birača. Na glasanje bi ukupno izašlo 43,8 posto glasača.

U drugom krugu Bandić bi osvojio 41,2 posto glasova, dok bi kandidatkinja SDP-a i HNS-a osvojila 40,5 posto glasova. U drugom krugu Bandić bi mogao računati na glasače Brune Esih, njih 70 posto bi mu dalo potporu, i glasače HDZ-a jer bi mu 60 posto birača te stranke poklonilo povjerenje.

Mrak-Taritaš pak može računati na 62 posto birača Sandre Švaljek, 56 posto birača platforme Zagreb je naš i 60 posto onih koji bi u prvom krugu glasali za Ivana Lovrinovića i Živi zid. Međutim, prema istraživanju, prođe li ovo dvoje kandidata, u drugom krugu na glasanje ne bi izašlo čak 30 posto onih koji su za Tomislava Tomaševića, 33 posto Mostovih birača i 20 posto birača Živog zida. Ako bi kojim slučajem Sandra Švaljek ušla u drugi krug, pobijedila bi Bandića sa 46,3 naprema 37,3 posto.

Anketa je provedena na uzorku od 800 ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:30